Hvordan velge vinglass?

Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det estetiske, men det mange ikke vet er at vinens smak og aroma kan forandre seg etter design og utformingen på glasset.

God vin kan fungere som en medisin mot mye, og vi nordmenn er ikke kjent for å være blant de som spytter i glasset. Vi har snakket med noen fagkyndige vineksperter, for få litt innsikt i hvilken rolle selve vinglasset har for vinens smak og aroma.

Tulipanformet klokke
– Det viktigste med tanke på utformingen, er at vinglassets form er som en tulipanformet klokke. Den må være vid på midten, og hvor vid avhenger av vintypen vi velger. Glasset må lukke seg mot åpningen, for å samle aromaene, forteller Tølløv Foss Heggem som er tilknyttet vinmonopolets spesialavdeling i Vika i Oslo.

Det kan være lurt å forhøre seg i forhold til mat og vin når man tar seg en tur på vinmonopolet. Vanligvis sitter de ansatte inne med masse god kunnskap, som kan være til nytte for den som ønsker å lære om nye og kreative måter å bruke vinen på.

Glass fra den østerriske produsenten Riedel.

Lukt er viktig
– Skal man ha fullt utbytte av en god vin må man få maksimalt ut av aromaintensiteten, fortsetter han.

– Vi smaker ikke bare med munnen, men også med nesen. Pris er underordnet glassets utforming. Det finnes dyre kunstglass som er fullstendig uegnet til å drikke gode viner av, samtidig som kan få kjøpt velegnete glass på IKEA.

– Personlig bruker jeg glass fra den østerrikske produsenten Riedel. Denne produsenten har forskjellige serier i ulik, men høy, prisklasse. Dette er elegante glass i krystall.

– Når man skal kjøpe vinglass bør man kjøpe glass med stett, for å slippe å holde i selve klokken, som unødig varmer opp vinen og gjør selve glasset grisete, forklarer Mette Geelmuyden Rød Hødal som er vinansvarlig på Druen restaurant og vinbar i Oslo.
Glasset i klokken bør derfor også være glatt og klart, og uten kulør, slik at man kan se fargen på vinen bedre.

Vinglass fra Ikea.

Pris og kvalitet henger sammen
– Det finnes vinglass i alle prissegmenter, men noen viner krever en annen form enn andre viner, fortsetter hun. Vi på Druen foretrekker glass fra produsentene Riedel, Spigelau og Schott Zwiesel. Det er de beste produsentene av glass, og som kommer i ulike serier, der pris og kvalitet selvsagt henger sammen. Det betyr ikke at det dyreste er det beste, men vil man ha et par gode glass til seg selv hjemme, bør man unne seg det.

Og selv om Hødal også mener at IKEA glass er helt ok, påpeker hun at ingenting er som en knusktørr chablis i et riktig chablis-riedel-glass.

– Formen på glasset har mye å si for vinen, og velger man glass fra de mest kjente glassprodusentene, vil man se at det finnes spesialglass til ulike typer vin, som er laget på ulike druer, fra ulike områder, forklarer Hødal.

En rød, eldre burgunder krever mer plass enn en valpolicella, for å få frem sin nydelige duft og aroma, og er dermed større. En velkjent feil mange begår er å bruke champagneglass til hvitvin, som gjør at aroma og boquet blir helt borte.

Norges beste vinkelner
– Tynne glass er deiligere å drikke fra, mener sommelier og vinekspert Christer Behrens. Han har blitt kåret til Årets Vinkelner i Norge to ganger, og har representert Norge i to verdensmesterskap. Han har skrevet flere bøker om vin, og nyter i dag stor suksess med lansering av sine egne viner på det norske markedet. I likhet med Heggem og Hødal anbefaler han vinglass fra Riedel. – Spiegelau, Orrefors og Schott Zwiesel er også gode produsenter. IKEA er helt ok, men litt kjedelig, avslutter han.

Vin helt enkelt – utdrag fra Christer Behrens bok.
”Betyr virkelig glassene noe for hvordan vinen smaker? Ja, faktisk spiller de en større rolle enn vi skulle tro. For størrelsen og utformingen av glasset bestemmer hvor på tungen vinen skal havne, og det avgjør rett og slett hvordan den smaker. En i utgangspunktet god vin kan derfor oppleves sur og lite smakfull i feil glass. Dessverre er ikke det motsatte tilfelle: dårlig vin får sjelden noen opptur selv i de beste glass.”