Det går aldri unna så mye egg i Norge som i påsken. På en eller annen måte smaker kokt egg ekstra godt akkurat denne høytiden, og vi kan nesten spise det til både frokost, lunsj og middag.
Det er kanskje ikke akkurat sånn, men det er ikke påske uten minst ett kokt egg. Men hvor lenge skal det egentlig koke for å oppnå perfeksjon?
Ekstra tid i påsken
Noen bruker egne eggkokere mens andre tar det på «gefülen.» For å ikke kaste bort dyrebare egg, har vi tatt en prat med kokk og matfaglig rådgiver Jostein Medhus for å gjøre det helt riktig.
Les også: Slik lager du mat i oppvaskmaskinen
– I påsken er egg til frokost tradisjon fordi man som regel har tid. Det er den koselige søndagsfrokosten hver dag, sier han.
Medhus understreker at alle har egne preferanser og at det finnes hundrevis av forskjellige måter og løsninger til det perfekte egget.
Noen foretrekker at egget ligger i vannet mens det blir oppvarmet, mens andre mener at det skal legges ned først når vannet koker.
Avhengig av størrelsen
Medhus’ foretrukne fremgangsmåte er å legge egget i vannet når det har begynt å koke. For hardkokt egg, lar han det ligge i 10 minutter.
For et bløtkokt egg, lar han det gå 6,5 minutter til 8 minutter.
Tiden avhenger litt av størrelsen på egget; er det litt mindre, trenger det mindre tid.
Les også: Vask huset med velduftende eddik
– Bruk gjerne en timer slik at du får det helt riktig; jeg bruker stoppeklokken på mobilen. Ha samme fremgangsmåte hver gang og skriv det gjerne ned et sted, forteller Medhus.
Fargerike egg
For en liten vri på påskefrokosten kan du legge forskjellige ingredienser i vannet slik at eggene får farge. Løkskall eller gurkemeie fungerer utmerket.
– Ungene syns det så klart er veldig gøy, sier Medhus.