Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

kvinne ser i kjøleskap

Når varene skal ut av plastposen fra butikken blir de som regel slengt på et tilfeldig sted i kjøleskapet. 

De færreste tenker over at kjøleskapet har forskjellige temperaturer forskjellige steder, og at melken derfor ikke skal stå i kjøleskapsdøren, for eksempel.

Plast, matpapir eller romtemperatur?

Matrådgiver Marit Løvbrøtte i MatPrat forklarer i en e-post at alt kjøtt bør oppbevares i kjøleskap med bare et par unntak.

Hele stykker med spekemat og pinnekjøtt i originalemballasje klarer seg fint i romtemperatur.

Pinnekjøtt bør helst ikke pakkes inn plast hvis det skal inn i kjøleskapet, men finn heller frem matpapiret, forklarer Løvbrøtte. Plast blir nemlig for tett.

Bør ha fast plass

Legger du eggekartongen på en hylle midt i kjøleskapet? 

I følge Løvbrøtte bør den ligge der det er minst kaldt, nemlig øverst i kjøleskapet. Sammen med eggene bør også kjøttpålegget ligge, samt ferdig kokte og stekte retter.

– Under topphyllen bør man plassere rå fisk, og deretter henholdsvis kjøtt og fugl. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasje, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskapet etter turen i butikken, anbefaler hun.

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst, og her bør meieriprodukter som kremfløte og melkekartonger stå.

frukt og grønt i kjøleskap
Foto: Getty Images

Originalemballasje 

Det er forskjell på butikkpakket og industrielt pakket kjøtt og hvordan det bør oppbevares i kjøleskapet.

Løvbrøtte forteller at industripakket kjøtt har det best i originalemballasjen, mens butikkpakket kjøtt bør tas ut av papiret.

– Legg kjøttet på en tallerken, og dekk til med plast- eller aluminiumsfolie. Eventuelt kan du også bruke et lokk eller en annen tallerken, forklarer Løvbrøtte.

Disse kan ta skade av kulde

Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at en god tommelfingerregel for hva som skal oppbevares hvor, er at grønnsaker bør ligge i kjøleskapet, mens frukten ligger på benken.

– Enkelte fruktslag, som melon, papaya, banan og avokado kan ta skade av for kald lagring. Grønnsaker som bør holdes unna kjøleskapet er agurk, tomater, artiskokk, aubergine og ingefær.

Frukt og grønt atskilt

– Det er temperaturen i kjøleskapet som er viktig. Noen kjøleskap har svalsoner som kan være godt egnet til frukt og grønt, forteller Byermoen.

Hun anbefaler å holde frukt og grønt atskilt med for eksempel to skuffer istedet for én, og oppbevare modne og umode frukter fra hverandre.

– De fleste produkter tar skade av tørr luft, og bør derfor pakkes i egnet emballasje for å ta vare på fuktigheten. Helt tett plast er ikke så godt egnet, siden grønnsakene «puster» må det finnes en åpning slik at produktene ikke råtner.