Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Skal du slipe en kniv på best mulig måte, trenger du en bryne av både stål og stein. Stein til hovedsliping og stål til daglig vedlikehold.
Er bladet virkelig sløvt kan det reddes med en steinbryne. Disse skal ofte fuktes med vann eller olje. Stålbrynet skjerper kniven, men sørger i første rekke for å rette ut eventuelle hakk, ujevnheter og skjevheter som følge av daglig bruk.
Når du bruker stål, bør du følge disse grunnleggende retningslinjene: 

  • Legg knivbladet mot stålet slik at de danner en 20 graders vinkel. 
  • Før hele knivbladets lengde mot stålet mens du påfører trykk på knivbladet. 
  • Tørk av knivbladet med et rent kjøkkenhåndkle, og test eggen. Gjenta prosessen til kniven er tilstrekkelig skarp.


Kilde: Samantha Ettus, Ekstremt nyttig, ekspertenes guide til livet hjemme, Oslo 2006, Pantagruel forlag. Oversatt av Ragnhild Engetrøen

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler