7 ting du rengjør feil

Trodde du at alt blir rent med såpe og vann? Langt ifra!

Noen ganger ser tingene herlig rene ut, men i virkeligheten trenger de å bli vasket litt bedre. Eller tror du kanskje at det meste blir rent nok med universalrens?

1. Skjøre glass

Du har kanskje noen pene, gamle glass som du har arvet, eller vært heldig og funnet noen spesielt sære på loppemarked.

Vintage eller håndmalte glass må vaskes for hånd; setter du dem i oppvaskmaskinen, gjør du en stor feil.

2. Skjeer feil vei i oppvaskmaskinen

Når man setter bestikket i oppvaskmaskinen, setter man det som regel så det peker oppover. Problemet er at du ikke bør gjøre det med skjeene. Hvis de står feil feil, risikerer du at de ikke blir ordentlig rene.

Hvis du har oppdaget at skjeene ikke er 100% rene etter en vask, er det sikkert fordi du skal snu dem.

3. Stekepannen må tørkes av

Dette vet du sikkert allerede, men du skal ikke under noen omstendigheter sette stekepannen i oppvaskmaskinen. Hvis det er brent fast mat på sidene, er natron (ikke den du bruker til baking!) den beste løsningen.

En ting du kanskje ikke vet, er man alltid må tørke stekepannen for å unngå rust. Da er det best å bruke vanlig kjøkkenpapir. Har skaden skjedd, kan rusten fjernes med en mild såpe og litt skrubbing.

Foto: Getty Images

4. Skjærebrettet vaskes kun med såpe

Skjærebrettet blir skrubbet ihjel med varmt vann og såpe etter man har laget mat på det, men det er dessverre ikke alltid nok. 

Særlig hvis du har tilberedt kjøtt, bør man være helt sikker på at brettet er rent og fritt for bakterier når du skal skjære annen mat på det. Derfor før du legge skjærebrettet i bløt i et litt kraftigere rengjøringsmiddel før du bruker det igjen.

5. Kaffemaskinen blir aldri helt ren

Man innser sjeldent hvor skitten kaffemaskinen egentlig er, og hvor viktig det faktisk er å få vasket den regelmesig med såpe og vann for å fjerne alle restene av kaffe. Egentlig bør du rengjøre den hver dag hvis du også bruker den hver dag.

6. Knivene blir ikke passet på

De fleste kjøkkenkniver kan settes i oppvaskmaskinen hvis de har håndtak laget av tre. Problemet er bare at oppvaskmaskinen kanskje ikke rengjør kniven ordentlig.

Dessuten kan knivene være vanskelig å ta ut uten å skjære seg, og ikke minst kan de lage riper i glass og de andre tingene som står rindt. Vær derfor helt sikker på at knivene ligger riktig før du starter oppvaskmaskinen.

7. Ikke bruk universalrens til alt

Joda, universalrens kan brukes til det meste, men det er stadig et eller annet som bør vaskes med noe sterkere.

Når det gjelder rustfritt stål, bør man nemlig unngå universalrens. Hvis du derfor har brukt det til å vaske kjøleskapet og mikrobølgeovnen, bør du istedet finne et rengjøringsmiddel som er spesielt egnet til rustfritt stål.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!