6 tips: Slik finner du kantarell

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips. 

6 smarte kantarelltips

Foto: Getty Images

Kantarellen – matsoppenes juvel – er meget populær blant sankere og på norske tallerkener. Men den kan være vrien å finne, i alle fall for en utrent sopplukker.

Soppen har sin hovedsesong fra ca juni til oktober, men kantarellsesongen er en variabel periode, som avhenger av vær, miljø, geografi og mye annet.

Når høsten er i anmarsj håper vi at det snart spretter opp gule hatter fra skogbunnen. Og at du står litt bedre rustet til å finne dem med disse tipsene.

1. Styr unna turgåere

Det hjelper ikke at det bugner med kantareller, hvis stedet er ribbet av turgåere og tilfeldige forbipasserende. Kantarellsteder blir fort plukket tomme hvis de blir oppdaget, så det gjelder å finne steder der folk færrest ferdes.

2. Se etter gamle trær

Kantareller vokser i områder med bjørk og blandingsskog med løvtrær, furu og gran. Herfra henter den næring fra nærliggende trær. Og den er særlig glad i gamle bjørketrær, fra 10-15 år og oppover! Så se etter gamle bjørker. Og finner du en gammel, halvråtten bjørkestamme hvor det vokser ut en ny bjørk, er det stor sjanse for at de gule skattene er like ved!

Les også: Slik lykkes du med hortensia

3. Se etter maurtuer

Kantareller trives i jord med lavt nitrogeninnhold. Det antas at maurtuer senker PH-verdien i jorda rundt seg og gjør jordsmonnet nitrogenfattig, og det er akkurat det kantarellen liker.

4. Kantareller er flokkdyr

Har du funnet én kantarell, er det stor sjanse for at du finner flere! Kantareller vokser gjerne i klynger, så let godt under mose og løvverk i området der du gjør funn.

5. Trives på et sted

Når en kantarellrot har funnet et tre den liker seg ved, blir den værende under jorden sammen med treet i mange år. Dette er grunnen til at du kan finne kantareller på det samme stedet år etter år. Så kryss av de gode kantarellstedene dine på et kart, og sjekk stedene dine jevnlig hele høsten.

6. Vern om dine kantarellplasser!

Vi kjenner alle til Fjellvettregelen om å ”Aldri gå alene, alltid si fra hvor du går”. Men når det gjelder kantareller og soppsteder, skal du tenke motsatt. Gå alltid alene! Fortell aldri hvor du går. Dette er satt på spissen, men du skjønner poenget. Soppstedene dine er ikke mye verd om alle vet om dem.

Bonus: Digital soppkontroll i lomma

Norges sopp- og nyttevekstforbund har lansert en app som hjelper deg å sjekke om soppfangsten din er spiselig eller ikke. Les mer om appen her. 

Kilder: Aftercamp.no, soppognyttevekster.no

Vil du ha flere tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler