Fett og olje
Stekefett, smørrester, olje og annet fett tetter igjen. Både fast og flytende fett vil på et tidspunkt stivne i røret, og det vil ikke hjelpe å helle på varmt vann. Før eller senere stivner fettet og proppen kan bli hard som stein.
Tørk ut av stekepannen innen du vasker opp, samle fast fett i en boks og hell matolje tilbake i en tom flaske. Sleng det deretter i søppelet.
Stearin
Det virker kanskje som en selvfølge at man ikke skal ha stearin i vasken, men det er lett å glemme når du skyller lysestaken din i varmt vann. Til slutt vil stearinen bli til en klump som tetter avløpet.
Legg heller lysestakene i en metallboks, hell på kokende vann og la det kjøle seg ned. Stearinet vil flyte opp og samle seg i overflaten. Hvis lysestakene tåler varme, kan du legge dem på avispapir i stekeovnen på svak varme. Stearinet vil da renne av.
Kaffegrut
Det er fristende å bare tømme restene fra presskanna ut i vasken, men det er ikke der kaffegruten bør ende. Kaffegruten kan sammen med matfett danne propper i avløpet fra vasken.
Tips: fyll presskannen med vann, legg tørkepapir over sluket i vasken. Hell vannet med kaffegruten over papiret.
Rå egg
Du tenker kanskje at litt eggsøl i vasken er ufarlig, men du kan faktisk ende med en omelett i vannlåsen om du heller på varmt vann. Å skylle ned med kaldt vann er heller ikke bra. Hvis eggesølet fortsetter ned i rørene, kan det stivne neste gang det kommer varmt vann nedover rørene.
Kaustisk soda
Kaustisk soda bør brukes med forsiktighet i avløpet. Det skader kanskje ikke rørene, men den kan skade deg eller andre. Hvis proppen ikke løser seg opp må du eller rørleggeren hamle opp med en etsende klump.
Avløpsåpner i pulverform må skylles ut med store mengder vann fordi pulver som blir liggende i rørene lett forsteiner. Nettsiden skikkeligrorlegger.no anbefaler å bruk av flytende avløpsrens.