Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkrevende å fjerne det. I noen tilfeller trenger du heller ikke bruke sterke kjemikalier.

Tips 1: Er vinkarafelen ødelagt av rødvinens garvesyre?
Noen viner kan ha godt av å helles over i en karaffel, men kan skade glasskaraffelen. Held varmt vann i karaflen, tilsett 1 spiseskje kalsinert soda, som er tre ganger så sterk som vanlig soda. La væsken stå i karaflen til rødvinsflekkene er borte.

Tips 2: Krystallkaraflen kan også bli pen igjen
Hvis karaflen er av krystall, held litt saltsyre 30% i, og la det løpe litt rundt i glasset. Er kantene svært stygge, så la væsken virke et par timer. Husk alltid å skylle grundig etterpå – uansett om du har brukt soda eller saltsyre.

Tips 3: Krus med merker etter te

Te-elskernes krus blir ikke alltid rene etter en tur i oppvaskmaskinen, men stygge merker kan fjernes med 1 teskje natron og kokende vann. La vannet stå i koppen en halvtimes tid. Har du ikke natron, kan du bruke sitronsaft. Smør koppen med saften og la kruset stå et par timer.

Tips 4: Termokannen er blitt brun innvendig
Tilsett 1 teskjed bakepulver, og fyll halve kannen med kokende vann med natron. La kannen stå en halv times tid – skyll deretter grundig ut av kannen. Du kan bruke soda istedet for bakepulver, det har samme virkning. Skyll kannen grundig.

På neste side kan du lese hvordan du får brunt fettlag av ovnsdøren, og hvordan du slipper melkehvite glass i oppvaskmaskinen.

Tips 5: Ovnsdøren er brun og forfettet
Den brune skitten på ovnsdørens innside kan være vanskelig å få vekk med vanlige rengjøringsmidler. Bruk en klatt tannpasta og litt knokefett, så er ovnsluken ren igjen.

Tips 6: Glassene blitt tåkete eller melkete av oppvaskmaskinen
Hvis glassene dine er blitt matte etter å ha blitt vasket i oppvaskmaskin, kan det skyldes for mye oppvask- og skyllemiddel. Prøv å legge glassene i i varmt vann med eddiksyre (2dl 32% eddiksyre i 1 liter vann). Hvis det ikke hjelper, kan det hvite laget skyldes glasspest, som desverre ikke kan fjernes.

Tips 7: Få dine glass til å skinne
Vasker du opp for hånd, men synes glassene blir for matte, finnes det en god metode for å få dem til å skinne. Hell eddik i flasken med oppvaskmiddel – 3/4 oppvaskmiddel og 1/4 eddik.

Tips 8: Gi skjærebrettet en oppfriskning

Er skjærebrettet blitt stygt å se på, kan du drysse litt grovt salt utover brettet. Ta en halv sitron og skrubb saltet grundig rundt på hele skjærebrettet. Gjør det samme på andre siden. Skyll deretter brettet i varmt vann.

Tips 9: Kjøkkenvasken er blitt matt og kjedelig
Om du ikke ønsker å bruke skurepulver til stålvasken i kjøkkenet, kan du istedet smøre inn vasken med tannkrem som du lar sitte i 10-15 minutter. Gnid over med en oppvridd klut, skyll vasken med vann og oppvaskmiddel. Så ser kjøkkenvasken ut som ny.

Tips 10: Få toalettet til å se nytt ut

Er det stygge rustfargede kanter i toalettet ditt, så kan det skyldes oker i vannet som binder seg med kalk. Bløt toalettpapir med sitronsyre og sett papiret på flekkene. La det sitte natten over. Fjern papiret og rens kantene med en svamp. I det daglige kan du holde toalettet rent ved hjelp av en oppvasktablett – la den ligge i toalettet natten over.

Tips 11: Skitne dusjforheng
Dusjforheng blir ofte stygge i bunden etter en tids bruk. Om du ikke vil bruke klorin kan du bruke husholdsningeddik. Ta en bøtte med vann og en opp i en kopp med eddik. Sett bøtten med vann slik at bunnen av dusjforhenget blir dekket av vann.

Tips 12: Svarte merker etter sko på gulvet

Har du hatt fest eller selskap, er det vanskelig å unngå svarter merker på tregulvet etter sko. Ta et mykt hviskelær og gni forsiktig til de svarte merkene er borte. Dette fungerer også på vinylgulv, men vær ekstra forsiktig hvis gulvet er lakkert.

Tips 13: Hvit stikkontakter som er blitt skitne
Hvite stikkontakter kan fort bli skitne, men vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Er det stygge streker og merker på kontakten, kan du bruke et mykt viskelær.