Norske husholdninger kaster store mengder mat hvert år, og ofte er det matvarer som kunne vært benyttet eller oppbevart på andre måter. Det er mange matvarer som godt tåler å bli fryst ned, og som kan holde seg i lang tid i kalde fryseskuffer. Les hvilke og hvordan du bør fryse de ned her under!
1. Kakedeig i isbiteformen
Hvorfor skal man lage cookie-deig fra bunnen av hver gang du har bruk for kun 3 eller 4 kjeks? Bruk heller fryseren og en isbitform! Fyll de små rommene opp med deig, og så er de klare til bruk i posjoner!
2. Nøtter
Man tror kanskje at nøtter aldri går ut på dato, men de kan fort bli harde og uspiselige. Hvis du har et stort parti nøtter, kan det lønne seg å fryse det ned til en senere anledning.
3. Brød
Hvis du ikke skal brødfø en hel ørken, så er fryseren et godt sted til å gjemme overskuddet av brød. Hvis brødet uansett havner i brødristeren, vil du aldri i livet smake forskjell på en toastet skive og en fersk skive.

4. Ost
Ost har det bra i fryseren; det er frossenpizzaen et godt eksempel på. Skjær ost i mindre stykker og legg det i fryseren for en alltid tilgjenlig snack eller pizzatopping.
5. Chili
Det kan ofte være vanskelig å få tak i ferskt chili på vinteren, så her lønner det seg å kjøpe i bunter og fryse ned. Nå du tar den ut igjen er den til og med klar til bruk med én gang.
6. Bananer
Mange kaster bananer altfor tidlig, selv om modne og overmodne er de beste til smoothies. Hvis du vil ha bananene dine fri for bananfluer bør du fryse dem ned.
7. Krydderurter
Svært få rekker å bruke hele krydderurten før den visner fullstendig. Hakk derfor opp alle bladene, bland dem med olje og legg det i små beholdere eller plastikkposer og deretter ned i fryseren.
8. Buljong
Hvis du lager kraft fra bunnen av i store mengder, sitter du som regel igjen med altfor mye. I kjøleskapet holder kraften kun et par dager, men i små, vanntette plastikkbeholdere i fryseren holder det omtrent for evig.

9. Fullkornsmel
Fullkornsmel er bra for bade magen og smaken, men i et vanlig skap blir den fortere gammel enn finmalt mel. Unngå at melet blir hardt og uspiselig ved å legge det i fryseren.
10. Ingefær
Ingefær er faktisk lettere å rive hvis den har ligget i fryseren, og i tillegg unngår du at den blir gammel og rynkete. Skrell ingefæren og frys den ned i terninger på ca. 2-3 centimeter.
Se her hvordan du dyrker din egne ingefær!
11. Kokt ris, quinoa og lignende
Er du lei av å vente på at vannet skal koke hver gang du skal ha ris eller quinoa? Frys det heller ned (etter at du har kokt det) og tin opp i mikrobølgeovnen med litt vann.