10 ting som ikke bør inn i kjøleskapet

Det finnes mange tanker og meninger om hva som bør forvares kaldt og ikke. Mange sverger til å forvare alle matvarer så vel som kosmetikk i kjøleskapet, men det er mange myter ute og går.

Dette skal du ikke oppbevere i kjøleskap

1. Løk

Løk skal oppbevares tørrt og kjølig, for eksempel i et spiskammers. Fersk løk derimot trenger fukt og den trives godt i kjøleskapet.

Løk skal ikke på kjøl
Foto: Getty Images

2. Tomat

Modningsprosessen stopper opp og tomaten mister smak dersom den oppbevares i kjøleskap. La heller tomatene ligge i romtemperatur – gjerne sammen med bananer slik at de stimulerer til modning hos hverandre.

Tomater smaker best hvis de ikke er i kjøleskapet
Foto: Getty Images

3. Banan

I likhet med ananas og aubergine får bananer lett frostskader av å ligge i kjøleskap. Bananer blir det dessuten raskere flekkete og stygge hvis de ligger for kaldt.

Bananer bør oppbevares i romtemperatur
Foto: Getty Images

4. Brød

Brød blir tørrt og smuldrete når det blir oppbevart i kjøleskap. La den mengden brød du tror at du kommer til å spise i løpet av fire dager ligge fremme, resten kan du fryse inn.     

brød skal ikke ligge kaldt
Foto: Getty Images

5. Parfyme

Parfyme bør oppbevares i jevn temperatur under 30 grader. Med andre ord trenger den ikke å ta opp plass i kjøleskapet, men den bør heller ikke stå på badet. Parfyme bør heller ikke utsettes for sterkt lys, så la parfymen beholde forpakningen for lengst mulig holdbarhet.

Ikke oppbevar parfyme i kjøleskap
Foto: Getty Images

6. Olje og kokosfett

Olje og kokosfett må stå mørkt og kjølig for at de ikke skal harskne, men kjøleskapet er altfor kaldt – da vil kokosfettet bli hardt og oljene skjære seg. Omtrent 15 grader er perfekt temperatur, men det går fint med romtemperatur også.

Ikke sett oljer i kjøleskapet
Foto: Getty Images

7. Syltetøy, ketchup, salsa, fond, pesto m.m.

Smakstilsetninger og sauser av denne typen kan i regel stå i romtemperatur så lenge de ikke har blitt åpnet. Åpnede flasker og glass kan derimot ha det bedre i kjøleskap, men dette bør være opplyst på forpakningen.

Dressing og soya oppbevares i romtemperatur
Foto: Getty Images

8. Ferske urter

Ferske urter er følsomme og de skal behandles med forsiktighet. Ferske urter som står i krukke skal oppbevares i romtemperatur, og de trenger ikke annet enn litt vann. Avskårne urter kan du forvare i en tett plastikkpose i kjøleskapet.

Ikke ha krydderurter i kjøleskapet
Foto: Getty Images

9. Agurk

Agurk får lett frostskader av å ligge i kjøleskapet, men den bør oppbevares forholdsvis kjølig – helst i 12–15 grader. Men fruktfatet på kjøkkenbenken er uansett et bedre alternativ enn kjøleskapet, da for mye kulde stjeler smak fra agurken.

Agurk skal ikke være i kjøleskapet
Foto: Getty Images

10. Neglelakk

Neglelakk kan bli seigt av å stå i kjøleskap. Det absolutt beste er hvis de små flaskene får stå mørkt og i romtemperatur.

Neglelakk i kjøleskapet
Foto: Getty Images