1. Løk
Løk skal oppbevares tørrt og kjølig, for eksempel i et spiskammers. Fersk løk derimot trenger fukt og den trives godt i kjøleskapet.
2. Tomat
Modningsprosessen stopper opp og tomaten mister smak dersom den oppbevares i kjøleskap. La heller tomatene ligge i romtemperatur – gjerne sammen med bananer slik at de stimulerer til modning hos hverandre.
3. Banan
I likhet med ananas og aubergine får bananer lett frostskader av å ligge i kjøleskap. Bananer blir det dessuten raskere flekkete og stygge hvis de ligger for kaldt.
4. Brød
Brød blir tørrt og smuldrete når det blir oppbevart i kjøleskap. La den mengden brød du tror at du kommer til å spise i løpet av fire dager ligge fremme, resten kan du fryse inn.
5. Parfyme
Parfyme bør oppbevares i jevn temperatur under 30 grader. Med andre ord trenger den ikke å ta opp plass i kjøleskapet, men den bør heller ikke stå på badet. Parfyme bør heller ikke utsettes for sterkt lys, så la parfymen beholde forpakningen for lengst mulig holdbarhet.
6. Olje og kokosfett
Olje og kokosfett må stå mørkt og kjølig for at de ikke skal harskne, men kjøleskapet er altfor kaldt – da vil kokosfettet bli hardt og oljene skjære seg. Omtrent 15 grader er perfekt temperatur, men det går fint med romtemperatur også.
7. Syltetøy, ketchup, salsa, fond, pesto m.m.
Smakstilsetninger og sauser av denne typen kan i regel stå i romtemperatur så lenge de ikke har blitt åpnet. Åpnede flasker og glass kan derimot ha det bedre i kjøleskap, men dette bør være opplyst på forpakningen.
8. Ferske urter
Ferske urter er følsomme og de skal behandles med forsiktighet. Ferske urter som står i krukke skal oppbevares i romtemperatur, og de trenger ikke annet enn litt vann. Avskårne urter kan du forvare i en tett plastikkpose i kjøleskapet.
9. Agurk
Agurk får lett frostskader av å ligge i kjøleskapet, men den bør oppbevares forholdsvis kjølig – helst i 12–15 grader. Men fruktfatet på kjøkkenbenken er uansett et bedre alternativ enn kjøleskapet, da for mye kulde stjeler smak fra agurken.
10. Neglelakk
Neglelakk kan bli seigt av å stå i kjøleskap. Det absolutt beste er hvis de små flaskene får stå mørkt og i romtemperatur.