Slik unngår du å ihjelkoke grønnsaker

Hvordan du tilbereder grønnsakene har mye å si for hvordan du får frem de ulike smakene og samtidig bevarer næringsstoffene. Sesongens grønnsaker er absolutt de beste både når det gjelder smak og næringsverdi, men fortsatt er det mange som koker grønnsakene feil.

Å koke grønnsaker er for mange en enkel affære men fort gjort å koke for lenge. Visste du at grønnsakene bare trenger noen sekunder i kokende vann før de er ferdige, og at det finnes flere alternativer for å unngå ihjelkokte grønnsaker.

I følge mesterkokk Christer Rødseth bør flere få øynene opp for blansjering som er en rask, effektiv og enkel metode på kjøkkenet for å unngå ihjelkokte grønnsaker. Dette kan du gjøre enten ved å koke opp en kjele med vann og la grønnsakene koke et par minutter, eller du kan gjøre det enda enklere ved å benytte en kokende vannkran og helle grønnsakene over i en sil og holde de under den kokende vannkranen i ca 30 sekunder, rist godt av vannet og hiv grønnsakene rett i forvarmet stekepanne.

Derfor bør du blansjere

Blansjering betyr å gi grønnsakene et raskt oppkok i lettsaltet vann for så like raskt å avkjøle dem i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. På denne måten bevarer grønnsakene sin farge, smak, struktur og sprøhet, samtidig som man fjerner de bitre stoffene. Blansjering gjør også at vitaminene holder seg fint i grønnsakene.

– Jeg bruker ofte å blansjere grønnsakene når jeg skal lage en salat. Da tar jeg grønnsakene raskt under kokende vann, så under kaldt vann og deretter serverer jeg det rett i en god salat etter å ha vendt de inn med litt olje og salt, forteller mesterkokken Christer Rødseth i en pressemelding.I følge Rødseth må de aller fleste grønnsakene forvelles(blansjeres) før frysing slik at både smak og næringsverdi holder seg best mulig. Typiske grønnsaker som egner seg til blansjering er for eksempel blomkål, brokkoli, kålvekster, aspargesbønner, tomater(skolling) og mandler(skolling). 

– Favorittgrønnsaker er helt klart sellerirot og jordskokk, de er absolutt best når de er stekt, men for et raskere resultat kan de holdes raskt under kokende vann før de stekes, forteller Rødseth.

4 fun fact

  • Matvarer som ofte blir blansjert er stort sett grønnsaker, kjøtt og sopp, men frukt kan også blansjeres
  • Visste du at grønnsakene bare trenger noen sekunder i kokende vann før de er ferdige. Med en kokende vannkran fra Quooker holder det med å benytte en sil med grønnsakene under vannkranen i ca 30 sekunder, du sparer tid og energi til å koke opp en kjele med vann
  • Det kokende vannet som kommer fra den kokende vannkranen til Quooker er 100 prosent rent og bakteriefritt og kan brukes i all matlaging
  • Forvelling er et ”folkelig” ord på blansjering

Kilde: Quooker