Aluminiumsfolie har i mange årtier vært fast innventar i kjøkkenskuffene. Her blir det hentet fram for å bli brukt til matpakker og innpakking av matrester. Men folien er laget av aluminium som er svært energikrevende å framstille. Det krever nemlig mye elektrisitet for å utvinne materialet.
Vil du gjøre en god gjerning for miljøet bør du derfor begrense bruken av aluminiumsfolie til varme ting, som når du for eksempel skal pakke inn en stek eller lignende.
Heldigvis finnes det mange miljøvennlige alternativer som er lett tilgjengelige og lette å bruke – her er 6 av de:
1. Plastikkbokser
Du trenger ikke lengre å bruke sølvpapir til matrestene – vi anbefaler at du heller bruker oppbevaringsbokser med lokk. Oppbevaring i brastikkbokser har dessuten den fordelen at de kan brukes i mikrobølgeovnen, så du slipper unødvendig oppvask.
2. Glass med lokk
Gamle syltetøyglass kan lett gjenbrukes som matboks og til matrester. Du kan for eksempel oppbevare grønnsaker, små salater eller snacks i glassene.
3. Svanemerket matpapir
Foretrekker du en tett innpakning kan du istedenfor bruke Svanemerket matpapir. Svanemerket sikrer at utvelgelsen av råvarer og fremstillingen er skjedd under gode miljømessige hensyn. Faktisk er aluminiumsfolie over 30 ganger verre å bruke enn normalt matpapir.
4. Bakepapir
Har du ikke matpapir kan du helt fint bruke alminnelig bakepapir istedenfor. Bakepapir fungerer på samme måte og er ofte laget av samme materiale.
5. Gjenbruksfolie
Klarer du deg ikke uten aluminiumsfolien kan du istedenfor kjøpe en gjenbruksfolie. Gjenbruksfolie er laget av gjenbruksaluminium som kommer fra gammelt metallavfall. Når man gjenvinner aluminium sparer man omkring 95% ren energi!
6. Bivokspapir
Med tiden er det kommet en rekke varianter av gjenbrukbart bivokspapir i en rekke mønstre og farger. Det er i prinsippet et stykke økologisk bomull som er smurt inn i bivoks, harpiks og en olje som jojoba eller mandelolje. Bivokspapiret er antibakterielt og holder maten frisk lengre, så det hjelper også mot unødig matavfall. Det rengjøres mellom hver bruk med kaldt vann og en mild oppvasksåpe – og alt etter bruk kan det vare i 6 måneder eller mere. Deretter kan det komposteres, da det er 100% kompostbart.
Hva med plastfolie?
Plastfolie er ikke det beste alternativet. Faktisk er plastfolie nest verst når man måler effekt i CO2 – etterfulgt av fryseposer og vanlige plasposer. Vil du gjerne skåne miljøet bør du derfor også begrense bruken av plastfolie (og helt ærlig – det er jo allikevel veldig innviklet å bruke!).