3 tips: Veien til et mer bærekraftig kjøkken

Kreativitet og omtanke er kodeordene dersom du ønsker å innrede det nye kjøkkenet ditt på mest mulig bærekraftig måte. Det kommer også til å koste deg langt mindre enn du kanskje umiddelbart hadde regnet med.

klassisk kjøkken

Fersk økologisk melk, strikkede kjøkkenkluter og hjemmedyrkede krydderurter i vinduskarmen. For mange av oss kan det være viktige ingredienser i drømmen om et bærekraftig kjøkken. 

Men noen ganger er kjøkkendrømmene større enn som så. Noen ganger må vi flytte, renovere eller bygge noe helt nytt. 

Og da handler spørsmålet om bærekraft egentlig om selve materialene ditt nye kjøkken er laget av.

Står du i en situasjon hvor du allerede har et kjøkken, vil det mest bærekraftige valget alltid være å resirkulere det.

I gjennomsnitt beholder dansker kjøkkenene sine i 11,4 år – og det antas at nordmenn ikke ligger langt unna. Det er altfor kort tid, mener seksjonsleder Lise Lyngfelt Molander fra Teknologisk Institut.

“Veldig mange av kjøkkenene som blir satt opp i dag kan helt klart holde lenger enn det. Et ordentlig snekkerkjøkken kan kanskje vare livet ut” sier hun.

Så før du begir deg ut på å kjøpe nytt, så vurder om du kan male dørene eller slipe og olje bordplaten, hvis den ellers er av tre. 

Hvis utformingen av kjøkkenet ikke funker, flytt rundt på elementene for å optimalisere arbeidsflyten i rommet. 

Se også på hva annet du kanskje kan skifte ut. Veggfarge, gardiner eller belysning kan endre utseendet på kjøkkenet dramatisk.

kjøkken
Et eksempel på hvordan et klassisk kjøkken kan få et annet uttrykk med litt farge og ulike materialer. Foto: Getty Images.

Trinn 1 til et bærekraftig kjøkken: Bruk igjen og igjen

Om du ikke kan nøye deg med å friske opp det eksisterende kjøkkenet, er den nest beste løsningen å kjøpe brukt. 

Å forbruke en vare som allerede er produsert og solgt én gang, vil alltid være mer bærekraftig fordi du ikke øker etterspørsel av nye varer.

Internettet gjør det veldig enkelt å finne akkurat det du mangler, enten hos butikker som spesialiserer seg i oppkjøp og salg av brukte materialer eller direkte fra private selgere i nærområdet. 

Mange huseiere legger brukte bordplater, dører og kjøkkenelementer ut billig til salg. Ofte kan du faktisk også kjøpe hele kjøkken som har blitt skiftet ut lenge før de har nådd livets slutt. 

Det er også forholdsvis lett å finne nye byggematerialer som gipsplater, fliser og gulvplater som andre har til overs etter et byggeprosjekt. 

Trinn 2 til et bærekraftig kjøkken: Kjøp nytt med omtanke

Hvis du skal kjøpe nytt kan det kanskje holde med nye dører eller bordplater. Du kan gi det eksisterende standardkjøkkenet ditt et helt nytt uttrykk med designdører i alle regnbuens farger fra en av de mange butikkene som lager spennende fronter til de store kjøkkenfirmaene. 

Mange av de vanlige kjøkkenfirmaene bruker nemlig elementer fra én og samme produsent, så en stor del av ulike kjøkken har samme standardmål.

Så hvordan sikrer du deg at det nye kjøkkenet ditt belaster forholdene for klima og mennesker så lite som mulig? 

Lise Lyngfelt Molander anbefaler å fokusere på fakta fremfor følelser og drømmer når du drar til kjøkkenforhandleren.

Still kritiske spørsmål til selgeren og be om dokumentasjon for hvor og hvordan kjøkkenet er produsert og av hvilke materialer.

“Kjøkkenet ditt skal kunne holde så lenge som mulig og du skal sørge for at du vet hvordan man passer på det,” sier Lise Lyngfelt Molander.

“Tenk også grundig over designet, fordi moten endrer seg hele tiden. Spør deg selv: Hva kan jeg se meg selv leve i de neste 20 årene?”

Trinn 3 til et bærekraftig kjøkken: Kjenn materialene dine

Kanskje du har hørt at noen materialer er mer bærekraftige enn andre, men det finnes ikke et klart svar på hvilke produkter du burde velge.

Til syvende og sist er ethvert materiales bærekraft ekstremt stedsspesifikk, påpeker Molander. 

Det er likevel en del hensyn du kan ta når du sammensetter kjøkkendrømmen:

STEIN

Bordplater i naturstein kan holde i årevis og derfor er det i utgangspunktet en god løsning. Velg marmor fra svenske og norske steinbrudd fremfor iransk eller indisk marmor for å sikre deg at det er brutt under mer ansvarlige forhold med tanke på arbeidsmiljø. 

Kinesisk granitt er forholdsvis billig fordi standarden for arbeidsforhold og miljøbeskyttelse er lavere enn i Skandinavia, så se heller etter den danske eller svenske granitten. 

TRE

Tre er et veldig fornuftig valg rent klimamessig. Vurder å bruke skandinavisk eik, bøk eller ask og unngå om mulig å bruke tropisk tre som nyatoh, da det krever lang transport og ikke nødvendigvis er dyrket under bærekraftige forhold. Velg alltid FSC-merket tre og kjøp en tykkere bordplate som kan slipes ned mange ganger.

FLISER

Keramiske fliser og klinker har relativt høy klimapåvirkning sammenlignet med andre materialer og de kan som regel ikke gjenbrukes. Du kan enkelt heller bruke vaskbar maling bak komfyr eller kjøkkenvask, ellers kan du bruke et gammelt speil som bakplate. 

MDF

Hjemmelagde kjøkkendører av MDF er en bærekraftig løsning, da MDF (trefibre) er et materiale med lavt klimaavtrykk. Kjøp alltid MDF til innendørs bruk. Da er du sikker på at de har lavt formaldehydinnhold og ikke påvirker inneklimaet negativt. 

BAMBUS

Bambusprodukter kalles ofte bærekraftige fordi planten vokser raskt og opptar store mengder CO2. Men, det finnes ingen merkeordninger for bambus enda, så den kan være dyrket under miljøskadelige forhold og transporten fra Asia er lang. Derfor burde du ikke alltid gå ut fra at bambus er en bærekraftig løsning.

GJENBRUKT PLAST

Nå finnes det kjøkkendører og fliser som er laget av gjenbrukt plast, og materialet har mange bærekraftige fordeler. Undersøk alltid hvor og hvordan produktene er laget og tenk på at det er et relativt nytt materiale til kjøkkener. Holdbarheden kan derfor være vanskelig å vurdere. 

3 ting å tenke på

Når du vil kjøpe bærekraftig er det særlig tre ting som er verdt å tenke på:

  1. Materialesyklus: Kjøp brukt og selg videre
  2. Levetid: Kjøp kvalitetsmaterialer og undersøk hvordan du vedlikeholder dem
  3. Transport: Kjøp lokalproduserte materialer