ANNONSØRINNHOLD

Vinterdeppa? Det kan hunden din også bli

Typisk for vinterdepresjon hos mennesker kan være lav energi, tap av matlyst og litt nedstemthet. Det kan blant annet skyldes ubalanse mellom hormonene melatonin og seratonin. Når det blir mindre dagslys, produserer hjernen mer av «mørkets hormon», melatonin og mindre av «lykkehormonet» serotonin.

Melatonin produseres i mørke, og er viktig for god søvn. Serotonin produseres i dagslys, men stimuleres også av fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Mangel på serotonin og ubalanse mellom disse to hormonene kan trigge vinterdepresjon.

Abonner på forebyggende helse for kjæledyret ditt med AniPlan.

Hva med hunden?

Det er forsket lite på området, men vi vet at de to hormonene også spiller en rolle hos hunder. For eksempel er lykkehormonet serotonin viktig for hunders atferd og følelser. «Hos hunder med atferdsproblemer og separasjonsangst anbefales det noen ganger medisiner, som øker mengden serotonin i blodet», sier Sasja Rygg. 

Hvis hunden din beveger seg mindre og mister matlyst, kan det være et tegn på vinterdepresjon. I en studie i England sa halvparten av hundeeierne at hundene deres sov mer om vinteren, og 40% la merke til redusert aktivitet hos kjæledyrene sine. 

Hunden speiler deg

Hvis hunden din viser dyster oppførsel kan det være enda en forklaring. Dyrets nedstemte humør kan faktisk være en respons på din egen tristhet eller mangel på energi. 

Forskning viser at hunder kan tolke stemninger, stemmeleie og følelser hos mennesker. Hvis du som eier er humørsyk, kan hunden plukke det opp og ditt dårlige humør smitter over.

Det kan også være at hunden kjeder seg. Vi er stort sett mye mer aktive i de varmere og lysere månedene, og resultatet kan være at hunden får mindre mosjon og mental stimuli i vintermånedene enn ellers.

Last ned appen og møt veterinæren på mobilen!

Andre vinterplager

Råkulde kan også føre til at hunder med slitasjegikt får flere plager på grunn av kulde og mindre mosjon. Det kan hjelpe å gi hunden et varmt sted å ligge, og selv hunder med tykk pels kan ha godt av et dekken når det er kaldt.

Forøvrig kan lite stimuli, kronisk stress og uforutsigbare omgivelser føre til depresjon hos dyr. 

Noen tips i vinterhalvåret:

  • Tilstrekkelig mosjon og dagslys er bra for både din pelskledde venn og deg selv. Gå tur regelmessig, uansett vær og årstid.
  • Utnytt dagslyset og ta den lengste turen på den lyse tiden av dagen. 
  • Lek med hunden din. Da blir den straks glad.
  • Hjemme kan du lage et fint hvilested i dagslys for hunden, for eksempel ved vinduet.