Verdens 10 smarteste hunder

Noen hunder er smartere enn andre. Men vet du hvilke raser som er smartest? 

En hunds intelligens vurderes ut fra hvor fort hunden lærer seg nye kommandoer, og hvor villig den er til å utføre oppgavene du lærer dem.

De 10 hundene på denne lista regnes som verdens smarteste, og er dermed ekstremt lærenemme og villige til å utføre oppgavene du ber dem gjøre.

Og selv om hundeeiere elsker hundene sine akkurat som de er – i all hovedsak – så er det vel litt spennende å se om din hund er med på lista?

Her er verdens 10 smarteste hunder!

10. Australian cattle dog

Foto: iStock

Australsk cattle dog, eller australsk stumphalet kveghund, er en unik blanding mellom australsk gjeterhund og vill dingo. Dette er en meget aktiv hund som krever mye lek, mosjon og trening hele livet. Den er også velegnet til agility og annen hundesport.

Se også: 10 hundesykdommer du bør kjenne til

9. Rottweiler

Foto: iStock

Rottweileren er opprinnelig en gjeterhund, men i dag brukes den oftest som vakthund.

Det passer den godt, fordi rottweileren er påpasselig og har et kraftig beskyttelsesinstinkt. Den har behov for mye trening, mosjon og aktivisering, og egner seg derfor godt til hundesport.

8. Papillon

Foto: iStock

Papillon er en av to kontinental toy spaniel-varianter. Papillon, som betyr ”sommerfugl” på franske har stående ører, mens den andre varianten, phaléne, har hengende ører. Papillonen er en godhjertet, nysgjerrig og meget lærenem hund. Den er derfor velegnet til hundesport og en racer til å lære triks.

7. Labrador retriever

Foto: iStock

Labradoren er en typisk familiehund, men den er også en dreven jakthund. Dette er faktisk den vanligste jakthunden i Danmark!

Ellers er labradoren barnevennlig og snill, og lett å tilpasse familielivet. Men det betyr ikke at labradoren bare skal kose og ligge i kurven og se på Gullrekka – Tvert om! Denne hunden bør ha mye mosjon og hjernetrim. I tillegg elsker den å bade, og er instinktivt meget god på å apportere.

Husker du denne? Her er verdens mest aktive hunder

6. Shetland sheepdog

Foto: iStock

Som navnet indikerer, stammer en shetland sheepdog – eller ”sheltie” – fra Shetlandsøyene. Det er opprinnelig en gjeterhund, så den er ikke fremmed for å prøve å ”gjete” familien.

Men sheltien er lett å trene, så gjeteregenskapene kan trenes bort, mens agility, lydighet og mye annet, kan trenes opp.

5. Dobermann pinscher

Foto: iStock

Dobermannen er best kjent som en vakthund, og det med god grunn. Det er en vaktsom hunderase med et kraftig beskyttelsesinstinkt. Den beskytter flokken sin og er meget villig til å samarbeide.

Dobermannen vi kjenner i dag er dog ikke så temperamentsfull eller aggressiv som rasen engang var. Hundetypen har nemlig fått fremavlet et mildere gemytt gjennom årene. En 2017-doberman er dermed en langt blidere hund enn sine forgjengere.

4. Golden retriever

Foto: iStock

Golden retrieveren er, i likhet med labradoren, en god jakthund som er veldig villig til å hente ting.

Den gyldne retrieveren har også et godt gemytt, noe som gjør at den egner seg som familiehund. Dette avhenger dog om hunden er avlet opp til å være en jakt- eller familiehund. Men opprinnelig er altså dette en jakthund, og derfor trenger den mye aktivitet og trening.

3. Schæfer

Foto: iStock

Schæferen er en populær og flink type som ofte brukes som en tjenestehund i militæret og politiet, ogsom servicehund blant svaksynte og andre med spesielle behov. En schæfer er en god vakthund, flink til å sporing og den trenger masse mosjon og aktivitet.

2. Puddel

Foto: iStock

Puddelen er lett gjenkjennelig på grunn av sin krøllete pels og – i noen tilfeller – friske frisyrer. Mange tenker nok at denne hårpryden har kommet til på grunn av hundeshow.

Men puddelen er faktisk en jakthund og en dyktig svømmer. Og den særegne klippen man ser på mange dyr, har oppstått for å gjøre dem til bedre svømmere. Faktisk er de karakteristiske ”pomponene” rundt hundens ledd opprinnelig ment for beskyttelse av leddene.

1. Border collie

Foto: iStock

Til sist og øverst på denne lista har vi border collien. Den smarteste hunden i klassen, og anerkjent som den ultimate gjeterhund. Border collien er meget samarbeidsvillig, har et uovertruffent gjeterinstinkt og er så godt som utrettelig.

Denne rasen er ideell til alle former for hundesport, men vær obs på at denne rasen bør trenes grundig helt fra de er valper. Så de ikke begynner å ”gjete” familien eller jakte på bilder og syklister.

Kilder: RoverWebMDHundeejere.dk

Les alt vårt dyrestoff her

Ønsker du flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!