ANNONSØRINNHOLD

Veisalt og hundepoter en dårlig match

Mange hunder sliter med såre eller røde poter på grunn av salt i veiene. Her er noen råd til hundeeiere.

Du har kanskje sett at hunden din plutselig begynner å halte på tur? Eller at den søker mot snøen eller veikanten, der det er mindre salt? Det er nemlig veisalt, som brukes for å holde gatene isfrie, som kan skade hundepoter.

Den beste måten å unngå problemet på er å forebygge med potesokker eller salve, eller å rense og skylle potene etter lufteturen, slik at hunden ikke går med salt på potene lenger enn nødvendig.

Vinteren tøff for hundepoter

Det kan være mange årsaker til at hunden hele tiden slikker på potene, ikke vil trå ned eller at potene er røde. Men på denne årstiden er det stor sannsynlighet for at været og saltet på veien er synderen. Frost og veisalt i kombinasjon med snø, skare og vann er tøft for hundepoter. Saltet etser seg inn i tredeputene og kan gi smertefulle skader. Har hunden i tillegg tørr, sprukken hud eller små rifter i tredeputene, virker veisaltet bokstavelig talt som salt i sårene.

Forebygging

For å unngå at saltet gjør mer skade enn nødvendig er det lurt å skylle hundens poter godt etter lufteturen. Om hunden fortsatt er plaget, kan potesalve være en god idé. Det får du kjøpt på de fleste veterinærklinikker som spray eller salve. Smør potene godt inn ti minutter før turen. Har du anledning til å oppsøke veier uten salt er det selvfølgelig det aller beste. Det finnes også potesokker som kan brukes forebyggende. Disse må være vanntette for at den salte væsken ikke skal trenge gjennom. Noen potesokker er svært stramme, så husk at disse må tas av med det samme dere kommer hjem fra turen.

Behandling

Om hunden har ømme tredeputer er det først lurt å sjekke hundens poter nøye. Se etter sår og sprekker. Er det rødme, dårlig lukt eller hevelse, og potene ellers ser fine ut kan man først vaske med en mild såpe eller mild klorhexidin. Deretter er det viktig å tørke potene godt og holde de tørre.

Når må jeg kontakte veterinær?

Hvis hunden fortsatt har ømme poter, bør du konsultere en veterinær. Av og til kan det sitte fremmedlegemer som flis eller glasskår, eller byller i potene som kan være vanskelige å oppdage, som bør behandles av veterinær. Flenger og sår må eventuelt sys eller bandasjeres. Sopp er også ofte årsak til rødme, ømhet og vond lukt, noe som også kan behandles hos veterinær.

Ikke glem allergien!

Allergi kan forårsake problemer med hundens poter. Her er det viktig å finne riktig årsak til symptomene og deretter velge korrekt behandling i hvert enkelt tilfelle. Allergi vil ofte gi rødme og kløe (som gjør at hunden slikker mye på potene) gjennom hele året, ikke bare vinteren. Om din hund sliter med dette, bør du ta det opp med veterinæren din.