ANNONSØRINNHOLD

Valp i huset? Her er tipsene du trenger det første året

Gratulerer med nytt familiemedlem. En venn som hilser deg med logrende hale når du kommer hjem, en leken søting som vil kose og utforske. Kanskje noen små uhell på teppet eller bitemerker på sko, men det går over. Dette er også tiden for å legge grunnlaget for god helse resten av livet.

«Det gjelder å få gode vaner tidlig, og derfor ønsker vi å være den trygge partneren og gi informasjon underveis», sier veterinær og informasjonsansvarlig i AniCura, Sasja Rygg.

Meld deg på nyhetsbrev om valpens utvikling.

En veterinær følger for eksempel med på at valpen vokser i forhold til rase og kjønn. «Det er veldig mye å hente på å være normalvektig, fordi det følger så mange sykdommer med overvekt.»

Valpeskolen gir deg alt du trenger å vite om din valp og veien videre

Et helseforløp i takt med vekst

Visste du at nyfødte valper er blinde og døve? Helt til de er 3-4 uker gamle er de helt avhengig av moren sin. Mellom 2-7 uker åpner de øyne og ører, og melketennene utvikler seg. Fra de er 8-10 uker gamle er de klare for å komme til et nytt hjem. Da er de lekne, energiske og trenger masse søvn.

Valper får sin første vaksinasjon når de er 8 uker gamle, og påfølgende vaksiner når de er 12 og 16 uker. Deretter er det anbefalt at hunden vaksineres årlig mot kennelhoste og hvert tredje år mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse.

«Samtidig med vaksinering blir det alltid gjennomført en helsesjekk, som er betryggende siden hunden ikke kan si fra om noe er galt, og ofte finner vi ting som dyreeier ikke legger merke til», sier Rygg.

Når valpen er 2-5 måneder er den klar for verden og trening. Melketennene faller ut og de voksne tennene kommer. Kjøp noen tyggeleker for å spare sko og møbler. Nå kan du også gradvis redusere mating fra 3-4 ganger om dagen til 2 ganger.

Svakere immunforsvar

Valper har svakere immunforsvar enn voksne hunder, og er lettere bytte for parasitter. Valpene får derfor ormekur flere ganger i løpet av de første ukene hos oppdretter. «Som ny eier bør du også gi valpen ormekur et par ganger. Spør oppdretteren og ta det opp med veterinæren, så alt gjøres riktig», sier Rygg.

I samme slengen kan du også ID-merke valpen med en chip hos veterinær, som også kan hjelpe med registrering hos dyreid.no.

Tenåringstiden

Når valpen er 6-12 måneder går den inn i tenårene, en krevende tid med atferdsendringer og følelser. Noen små raser blir seksuelt modne.

«Vi anbefaler en juniorkontroll der veterinæren ser om tennene utvikler seg godt og kan rette opp eventuelle feil. Nå er også tiden for å få gode rutiner for tannpleie og tannpuss. Sykdom i tannkjøttet og dårlige tenner har stor påvirkning på hundens generelle helse», sier Sasja. «Det er bare å venne valpen til tannpuss tidlig».

Når valpetiden er over

Når hunden er fra 12-18 måneder er valpetiden over. Nå er den voksen og trenger fôr til voksne. Sjekk gjerne om halsbånd, seng og bånd er tilpasset hundens voksne størrelse.

Husk også at hunden kan bli alvorlig syk av legemidler, sjokolade, kjølevæske, rottegift, insektmiddel, druer og rosiner, løk, avokado, xylitol, en del planter m.m.

Undersøk øyne, ører, tenner og klør regelmessig. Det gjør at hunden venner seg til det og ikke stresser hos veterinær. Det er også lurt å begynne tidlig med å klippe klørne.