Stadig flere filmer kjæledyrene sine, og ofte kan det være vanskelig å se hvis dyrene utsettes for unaturlige og ubehagelige situasjoner. De fleste slike videoer er harmløse, men langt fra alle.
Nå oppfordrer en rekke veterinærer oss til å tenke oss om. I flere situasjoner kan disse videoene føre til mindre tillit mellom kjæledyr og eier, og til og med skape angst hos dyret.
«Det kan virke harmløst for oss mennesker, men vi ser at i flere av disse videosnuttene utsettes dyr for stress og uvante situasjoner, som kan føre til at de mister trygghet og blir nervøse», sier veterinær Sasja Rygg i AniCura.
Morsomme videoer på trend
Det har blant annet vært en trend der man setter katt og hund opp mot hverandre for å se hvordan de reagerer. Det er også mange videoer der mennesker prøver å skremme hunden eller katten sin. Flere av disse tingene kan fremprovosere helt unødig stress hos dyret.
Ifølge Sasja Rygg kan det være en utfordring at mange ikke er oppmerksomme på signalene dyret sender.
«Hunder og katter kan jo ikke forstå ironi og humor som oss, og de får ingen forklaring på hvorfor de utsettes for det vi synes er morsomt. Hvis dyret for eksempel stivner, gjør bevegelser med munnen eller begynner å bjeffe eller frese, er det et tydelig tegn på at dyret er utilpass. Som eier er man nødt til å lese signalene fra kjæledyret sitt, og se hva som påvirker det på en negativ måte», sier Rygg.
Tenk deg om før du deler
AniCura oppfordrer til at man tenker seg godt om før man lager videoer som skal brukes på sosiale medier. Man har et ansvar for å respektere kjæledyret sine behov, siden videoene raskt sprer seg på TikTok, Instagram og Facebook. Det gjelder også videoer man ikke selv har laget, men deler videre.
«Når man liker og deler innhold, der hunder og katter settes i unaturlige og ukomfortable situasjoner, bidrar man til at innholdet blir spredt og normaliseres. Det finnes selvfølgelig mange morsomme og søte videoer med hunder og katter som har det godt i naturlige situasjoner. Som eier er det helt i orden å filme dyret sitt og dele på sosiale medier. Det viktigste er at man holder et øye med kjæledyrets signaler og overveier en ekstra gang hva man utsetter dyret sitt for, før man deler det med andre», avslutter Sasja Rygg.