ANNONSØRINNHOLD

Rammer 1 av 5 hunder

Vegrer hunden seg for å gå i trapper? Liker den ikke å hoppe inn og ut av bilen? Det kan være den har vondt i leddene, og lider av artrose. Det er en snikende sykdom som kan ramme hunder i alle aldre, størrelser og raser. Store hunder rammes mer enn mindre hunder, og noen raser er mer sårbare. Hvis du er oppmerksom på symptomene og oppdager det tidlig, kan hunden og du fortsatt være aktive sammen.

Artrose er en leddsykdom, som også kalles osteoartritt, og er den vanligste årsaken til at hunder kan ha smerter og nedsatt bevegelighet. 1 av 5 hunder har artrose, en kronisk sykdom som hunden må få behandling for så tidlig som mulig. Forekomsten er enda høyere hos eldre hunder. Det kan være vanskelig å oppdage at hunden har smerter og leddplager, og derfor kommer mange hunder til veterinær og får smertelindrende og betennelsesdempende behandling sent i sykdomsforløpet. Det er helt unødvendig.

«Det trengs mer bevissthet rundt artrose, leddplager og smerte hos hunder», sier veterinær Anne Mette Børstad hos AniCura Gjøvik Dyreklinikk. «Rundt 25 %, kanskje flere, blant voksne hunder utvikler artrose, men langt færre er diagnostisert. Det fører til at hunder lider og har smerter unødvendig, fordi de enten ikke får behandling eller starter behandling for sent.»

Små endringer i atferd

Mange hundeeiere er av den oppfatning at helseplager er en del av hundens aldring, men det er ikke en sykdom å bli gammel, og derfor heller ikke normalt at en hund skal halte eller ha smerter.

«Det er vanlig å behandle andre lidelser, så det er ingen grunn til å vente med å lindre smerter og gi hunden god livskvalitet», sier veterinær Børstad.

I følge studier 1 er 11 raser mer utsatt enn andre for å utvikle artrose (osteoartritt. Disse omfatter Border Collie, Bull Mastiff, Dogue de Bordeaux, Tysk Pointer, Tysk Gjeterhund, Golden Retriever, Labrador Retriever, gammel Engelsk Gjeterhund, Rottweiler, Skotsk Collie og Springer Spaniel. Dette er alle medium til større raser, som derfor har høyere kroppsvekt, i tillegg til ofte å være arbeidshunder, og derfor mer utsatt for leddslitasje. Hannkjønn er mer utsatt enn hunkjønn. Overvektige hunder hadde 2,3 ganger mer risiko for å utvikle leddplager enn normalvektige hunder. Undersøkelsen fra England viser også at det er svært vanlig at eier ikke legger merke til små endringer, før artrosen har kommet ganske langt i utviklingen.

Her er tegnene du må se etter:

  • Beveger seg langsommere, blir fortere sliten.
  • Er lite villig til å gå i trapper, hoppe inn i bilen etc.
  • Er mer passiv og forsiktig. Sover mer.
  • Bytter posisjon langsomt, men skifter ofte stilling.
  • Avlaster og tripper når den står.
  • Er stiv etter hvile, har stive ledd, slikker på ledd.
  • Hunden trekker seg tilbake og skjuler at den har vondt.
  • Plutselig aggresjon, spesielt når du rører den, kan være tegn på smerte.
  • Forandret kroppsholdning – buet rygg, unormal sittestilling, hengende hode, kan være tegn på smerter.

Dette er noen av signalene på at hunden enten er i tidlig fase eller har kommet langt i utviklingen av artrose.

Trening, behandling og godt fôr

«Hunder har ikke tydelig språk for kronisk smerte, og det kan være vanskelig for eier å oppdage i tide. Når man begynner å se at hunden sliter med visse bevegelser, eller blir raskere sliten, er artrosen ofte kommet et stykke på vei», sier Børstad.

Hvis man er flink til å ha årlig helsesjekk, blir det enklere å fange opp endringer, og gi forebyggende og lindrende behandling i tide.

«Det finnes heldigvis behandling, også medikamenter som har få bivirkninger ved langtidsbehandling. Hvis man i tillegg til godt fôr og trening, sørger for smertelindring, vil hunden kunne bruke ben og ledd normalt. Det vil styrke støttemuskulatur, gjenoppbygge brusk og støtdempende leddveske. Ved å bruke smertelindrende og betennelsesdempende behandling, kan man sørge for at hunden kan holde seg aktiv.»

Lindring og behandling for hund med artrose:

  • Unngå overvekt
  • Fôr som er tilpasset leddplager
  • Variert trening og aktivitet
  • Fysioterapi
  • Regelmessig oppfølging hos veterinær
  • Smertelindrende og betennelsesdempende behandling