Slik beskytter du katten mot flått, spolorm og lungeorm

Her får du vite hvordan og hvorfor du må beskytte katten din mot flått, lungeorm og spolorm.

I Norge finnes det minst 770 000 katter, noe som gjør katten til Norges mest populære kjæledyr. Med bedre mat og stell, lever de lenger – akkurat som oss mennesker. Katter blir vanligvis 13-15 år, men de kan også leve til de er godt over 20 år.

De fleste katter er utekatter og eierne har lite kontroll på hva de holder på med når de er der ute. Derfor er regelmessig ormekur og flåttbeskyttelse blant de enkleste måtene å forebygge sykdom på.

Flått på katt

Flåtten tar bare en kort ferie og det er faktisk bare i de kaldeste vintermånedene man kan føle seg trygg.

– Januar var den eneste måneden vi ikke fikk inn dyr med flått på klinikken, sier veterinær Charlotte Søyland, eier av Nesodden Dyreklinikk. 

Så lenge gradestokken viser mer enn 5 plussgrader vil flåtten være aktiv. Flåtten overvintrer i jorden og milde vintre gjør det lettere for flåtten å overleve.

Studier viser dessuten noe skremmende: Flått med Borrelia-smitte tåler kulde bedre en flått som ikke er bærere av Borrelia. 

Beskytt katten med flåtthalsbånd

Det er ikke vanskelig å beskytte katten mot flått og veterinær Søyland anbefaler å sette flåtthalsbånd på katten.

– Det finnes mange gode produkter mot flått på markedet i form av både dråper, tabletter og halsbånd. Den enkleste beskyttelsen kan være et flåtthalsbånd som har en virketid på 7-8 måneder. Dråper krever at man fornyer hver 4.uke. Dette finnes til både hund og katt, sier hun

Flåtthalsbånd varer i 7-8 måneder og kan derfor beskytte katten mot flått og andre parasitter gjennenom hele sesongen.

Lungeorm hos katt

Flere og flere katter rammes av kattens lungeorm. Katter får ofte i seg smitten gjennom kontakt med snegler og snegleslim. Men også gjennom byttedyr, for eksempel gnagere og fugler, som har spist infiserte snegler.

Voksne lungeorm lever i lungevevet, hvor de legger egg. Når eggene klekkes passerer larvene luftrøret, svelges og skilles ut i avføringen. Deretter tas larvene opp av snegler som blir mellomverter, der larvene utvikles til smittsomme larvestadier.

– Heldigvis kan behandlingen gjøres enkelt med spot-on produkt som smøres på kattens nakkepels. To behandlinger med to ukers intervall er tilstrekkelig på de fleste lungeorm-infeksjonene, sier Charlott Søyland. 

Symptomer på kattens lungeorm

Det kan være svake symptomer på lungeorm, ettersom katter sjelden er fysisk aktive så lenge om gangen når de er inne.

Det kan derfor ta tid å oppdage at katten ikke er frisk. Kattens lungeorm sitter i lungene og kan gjøre katten trøtt, den kan hoste eller få anstrengt pust og unormale pustelyder.

Katten smittes med lungeorm på den tiden av året når sneglene er aktive, men symptomene kommer ofte ikke før mye senere og etter at lungevevet er skadet. Ofte får ikke katten symptomene før om vinteren og utpå våren.

Hvis man kjenner igjen disse symptomene, tar man en avføringsprøve og får den analysert. Funn av lungeormslarver gir en positiv diagnose.

Man kan også se lungeorm på røntgen, siden ormene lager forandringer i vevet som minner om metastaser og som gjør omkringliggende vev mindre elastisk.

Spolorm hos katt

En spolorm produserer over 6 millioner egg i måneden, og en ubehandlet katt kan raskt smitte hele området den ferdes i med spolorm. Hvis katten din er utekatt bør den behandles regelmessig med ormekur fordi små byttedyr er en vanlig smittekilde for innvollsorm.

–En spot-on ormekur tar alle frie stadier av spolorm, fra larver til voksne ormer. Behandlingen smøres på kattens pels og tas raskt opp gjennom huden, sier Søyland.

Kuren behandler både spolormlarver, spolorm, lungeorm og flere typer bendelorm.

Mange kattunger blir smittet med spolormlarver via melk fra kattemor.

– Men med en effektiv spot-on kur syv dager før forventet fødsel kan overføring av spolormlarver til avkommet forebygges, avslutter Søyland.