Maine Coon: 10 fakta om verdens største tamkattrase

Er Maine Coon i familie med vaskebjørnen, og var det vikingene som bragte den til Amerika? Her er 10 fakta om den majestetiske tamkatterasen Maine Coon.

10 fakta om den majestetiske tamkatterasen Maine Coon

#1 Maine Coon er stor – som i kjempestor!

Forskjellen er ganske stor på de to kjønnene innen Maine Coon-rasen. En fullvoksen hunn-Maine Coon veier ofte mellom 4 og 6 kilo. Hannene veier som oftest et par kilo mer: 6-9 kilo. Men det finnes eksempler på rasen som har veid over 15 kg. Lengden på katten er også imponerende. 123 centimeter er rekorden.

De største eksemplarene av hanner ser faktisk så store ut, at det er vanskelig å tro at det er en huskatt, og den har mange ganger blitt forvekslet med rødgaupe.

#2 Den perfekte familiekatt

Selv om den kjempestore katterasen kan virke skremmende, så er de svært kjærlige og omgjengelige dyr. Den er kjælen og sosial, og går godt overens med barn.

På grunn av kattens omgjengelige sinnelag blir Maine Coon ofte omtalt som hunden blant katter. Det er også en katt som går godt i sammen med andre husdyr som hunder, kaniner og fugler.

maine coon kat

#3 Er som skapt for vintervær

Rasen har en tykk pels som er perfekt for vinteren og som er utviklet for å klare vinterens utfordringer.

  • Pelsen er lang og har flere lag
  • Potene er store og perfekte for å gå på snø uten å tråkke igjennom
  • Halen er lang og bustete og gir varme når den krøller seg sammen

Et annet kjennetegn, er gaupehårene på ørene. De hjelper til med å beskytte mot kald vinterluft ute i det fri..

Katterasens poter er et kapittel for seg selv. Bli ikke overrasket om du ser en Maine Coon bruke sine store poter som hender til å samle sammen ting og håndtere mat.

#4 Maine Coons opprinnelse

Det florerer mange mystiske historier om rasens opprinnelse. Ordet Maine har å gjøre med den amerikanske staten Maine i det nord-østlige USA. Det er her katterasen stammer fra, og det er ikke noe mystisk.

Coon ligner på det engelske ordet for vaskebjørn: Racoon. Tidligere trodde mange at rasen faktisk var beslektet med vaskebjørnen på grunn av sitt utseende. Det kan også være et språkhistorisk opphav til kattens navn. Teorien om slektskap mellom katt og vaskebjørn er i dag avkreftet. De to dyrene har ingen genetisk mulighet til å pare seg.

Det verserer også en myte om at katten nedstammer fra 6 katter som Marie Antoinette sendte over Atlanteren. Hun planla angivelig å følge etter selv, men endte som kjent sine dager i guillotinen under Den Franske Revolusjon.

#5 Maine Coon Har norske aner

Den nærmeste genetiske slektningen til Maine Coonen er faktisk Norsk Skogskatt. Det verserer en historie om at vikingene tok med norsk skogkatt (eller en forgjenger) til Amerika, der de blandet seg med store amerikanske katter.
Det som er helt sikkert er at rasen er gammel. Den ble først vist på en utstilling i Boston i 1878.

#6 Rasen var nær utdødd

Rasen var svært populær på slutten av 1800-tallet. En av de første vinnere av en katteutstilling i USA var faktisk en Maine Coon. På begynnelsen av 1900-tallet gikk katten av moten. Nå var det perserkatt alle ville ha.

Det sto så dårlig til med rasen at det i 1950-årene,kom rapporter om at rasen var helt utdødd. Siden den gang har det bare gått én vei, og i dag er rasen en av de mest populære i USA og her hjemme i Norge.

Maine Coon katt i brune nyanser
En majestetisk katt, med sin flotte lange pels og store størrelse.

#7 Elsker vann

De fleste katter er ikke så glade i vann, selv om de kan svømme hvis de blir tvunget til det. Maine Coon er den huskatten som kvalifiserer best til tittelen “vannkatt”. De er nemlig svært fascinerte av vann. Det skyldes kanskje at den tykke pelsen er vannbestandig.

Denne rasen liker å leke med vann og er flinke til å søle. Den tipper ofte vannskålen og plasker i den.

#8 Noen har seks tær

I gamle dager var det vanlig at Maine Coonen hadde seks tær på potene. Faktisk var det opp mot 40% av rasen som var polydactyle, som den ufarlige genetiske “defekten” kalles.

I dag er prosentandelen kraftig redusert. Dette skyldes blant annet at polydactyle eksemplarer av Maine Coon ikke får delta i skjønnhetskonkurranser for katter.

#9 Kurrer som en due

Lyden av en Maine Coon er noe for seg selv. De fleste katter har et litt større reportoair enn et standard mjau. En Maine Coon har et helt symfoniorkester til rådighet. De kan både kvitre og kurre som en due.

#10 Verdens største Maine Coon

Den lengste Maine Coon-katten noensinne er i følge Guinness World Recordskatten Stewi, som ble mål til 123 cm fra nesetipp til haletipp.
Rekordvekten er 15,9 kg.