Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten din.

Selv om vi elsker våre små firbeinte venner kan deres vaner og adferd være til irritasjon, særlig hvis du hopper opp å kjøkkenbordet, vinduskarmen eller andre «forbudte» steder.

Her er 8 tiltak du kan gjøre for å holde Pus unna «forbudte» overflater:

1. Aluminiumsfolie på kjøkkenbordet

Ved første øyekast vil nok katten din synes at aluminiumsfolie er spennende, men den vil raskt endre mening. Når kattens tråkker på aluminiumsfolie vil den synes det er fremmed og merkelig – den vil heller ikke like lyden. Aluminiumsfolie på bordet er derfor en god metode for å holde katten unna kjøkkenbordet eller kjøkkenbenken.

2. Teip

Bruk av teip og dobbeltsidig teip er et gammel husmortriks som har virket i mange år. Er du lei av at katten ferdes over diverse overflater, kan du bruke teip. Fest teipen med den klebrige siden opp, der hvor katten vanligvis hopper opp. Meningen er at teipen skal virke klebende på katten poter, noe som katten vil synes er irriterende.

3. Sandpapir

Med sanpapir kan du skape en uattraktiv overflate som vil hindre at katten hopper opp i vinduskarmen eller opp på bord eller kjøkkenbenk. Sandpapir har en overflate som ikke katten din liker. Legg ut remser av sandpapir der katten din hopper opp eller ligger, og la det ligge over en lengere periode. Katten vil da finne seg et annet tilholdssted.

4. Rull ned gardinene

Katter trives godt i vinduet de får god utsikt til omgivelsene inne og ute. Hvis du trekker ned gardinene fjerner du nytelsesaspektet for katten og den vil finne seg en annen plass. Dette er likevel en kortsiktig løsning.

5. Spre lukt

Katter har langt bedre luktesans enn meg og deg. Noen dufter er så sterke og kraftige at katten vil unngå dem. Derfor kan du enkelt holde katten borte fra bord, benker og vinduskamer ved å spre dufter. Katter liker ikke luften av peppermynte, sort pepper, citrus, eucalyptus, kanel, rosmarin, eddik eller lavendel.

6. Finn et nytt yndlingssted til katten

Noen ganger vil det fungere å lede kattens oppmerksomhet over på noe annet. Du bør få kattens oppmerksomhet bort fra kjøkkenbord og vinduskarmer ved å gjøre andre kriker og kroker i huset mer attraktive. Du kan for eksempel lage en liten hule med puter og tepper til katten.

7. Sklisikkert underlag

Som oftest brukes sklisikre underlag i kjøkkenskuffer eller under tepper, men de kan også brukes hvis du har en katt i huset. Legg sklisikre underlag på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen med underlagets klebrige side opp.

8. Ta bort duker og tepper

Katter har ofte en forkjærlighet for det som er mykt og godt å ligge på. Dette kan være duken kjøkkenbordet, teppet i vinduskarmen eller de rene håndklærne du ikke har lagt i skapet. Fjerner du disse tingene vil det bli mindre attaktivt for katten å legge seg der.