Dette er de 10 mest populære katterasene i Norge

Her er de 10 katterasene som nordmenn er mest opptatt av.

10 populære katteraser i Norge

De 10 mest populære katterasene

Vi har ikke lykkes med å finne en offisiell oversikt over de meste populære katterasene i Norge. Vårt utvalg av katter baserer seg på en helt enkel metode: Vi har spurt Google.

De 10 katterasene vi har funnet fram til, er det som det i løpet av et år har vært mest søkt etter i Google. Dette er nødvendigvis ikke de mest utbredte katterasene, men de 10 mest populære.

10 populære katteraser i Norge

Klikk på linkene under for å lese mer om de forskjellige katterasene.

6 spørsmål til kommende katteeiere

Å velge katt er ikke lett. Det finnes mange forskjellige raser å velge mellom, og alle har sine unike egenskaper. Man kan også velge en vanlig huskatt uten stamtavle, men her presenterer vi de mest populære rasekattene.

På denne siden presenterer vi de 10 mest populære rasekattene i Norge, men vi stiller også 6 spørsmål som kan hjelpe usikre, kommende katteeiere med å peile seg inn på riktig katt.

1. Maine Coon

Maine Coon er verdens største katterase. Hankattene er de største. De kan veie over 15 kg og bli mer enn en meter lange. Normalvekten for en han er mellom 5 og 9 kg, mens mellom 3 og 7 kg er vanlig for hunkatter.

En Maine Coon er godt polstret, med både underpels og overpels. Den kjennetegnes blant annet av sine hår i ørene. Maine Coon-rasen var opprinnelig en villkatt fra staten Maine i den nordlige delen av USA. Rasen er påfallende lik Norsk Skogskatt.

En teori går ut på at det faktisk var vikingene som bragte den norske skogskatten med seg til Maine, da de koloniserte en liten del av kysten i Nord-Amerika.

Maine Coon er stor og vakker, og er svært velegnet som familiekatt. Den har et rolig og kjærlig temperament, og knytter seg tett til mennesker. En Maine Coon med en god stamtavle koster mellom 7000 og 10000 kr, ifølge mainecoonringen.no.

Kattens store, tykke pels krever hyppig stell – helst daglig og minst en gang i uken. Katten røyter en del, særlig når den kvitter seg med vinterpelsen på våren.

Maine Coon er i dag den mest populære katten i Norge.

Maine Coon - populære katter

2. Perser

Perseren er en svært gammel katterase. Dens aner kan, ikke overraskende, føres tilbake til Perserriket. De første vitnesbyrd om rasen daterer seg faktisk helt tilbake til 1600-tallet. Perseren kom til Europa i det 19. årehundre. Perseren slås noen ganger i hartkorn med angora-katten. De to rasene er ikke de samme, men forskjellene er små. I en periode ble perserkatten faktisk avlet sammen med angorakatten.

Perserne er en av mest populære katterasene i hele verden, selv om populariteten har vært dalende de siste årene. Perseren har en ekstrem tykk og myk pels, korte bein, et bredt ansikt og sin karakteristiske flate nese. Pelsen krever mye pleie. Daglig børsting av pelsen anbefales.

Perseren er svært kjærlig og hengiven. Med den fine, lange pelsen og sitt kjærlige gemytt, egner perseren seg best som innekatt.

Perserkattens flate nese er ikonisk for rasen, men dette er også ofte årsaken til at katten lider av åndebesvær. Persere kan rammes av en del arvelige sykdommer som skyldes innavl. Generelt må man desverre si at perserkatten er av de svakere katteraser.

Perser - katteraser som er populære

3. Hellig birma

De safirblå øyene, gjør denne orientalske katten både ettertraktet og kostbar. Katten stammer fra Burma, hvor den regnes som hellig.

Denne katten er mellomstor og har en sluttvekt på mellom 3 og 6 kilo. Pelsen er tykk og silkeaktig. En hellig Birma har ingen underpels, noe som gjør det lettere å stelle pelsen i forhold til for eksempel perserkatten. Det gjør den også allergivennlig.

Hellig Birma har såkalte «Himalaya tegninger». Det vil si at den på kroppens kaldere partier, der blodsirkulasjonen er lavere enn på andre kroppsdeler, har en «maskefarge».  Den fins i dag i 20 ulike kjente fargevarianter.

Katten er helt hvit når den er født. «Himalay-tegningene» dukker først opp med tiden. Først etter ca. 2 år får hellig Birma sitt spesielle utseende.

Hellig Birma er ganske sunn rasekatt. Det er utfordrende å avle denne rasekatten. Den får sjeldent flere enn 3-4 kattunger.

Hellig Birma har en god og vennlig personlighet. Den føler stor tilhørighet til sin eier og familien. Den er også intelligent, nysgjerrig og leken. Derfor trenger den nokså mye stimuli og oppmerksomhet. Hellig Birma er en typisk innekatt.

Hellig birma - populære katteraser

4. Norsk skogskatt (NFO)

Norsk skogskatt (NFO) er en mellomstor til stor tamkatt og utseendemessig finnes det likheter med Maine Coon. Den er stor, sterk og muskuløs. Samtidig er den slank og smidig med ekstra sterke bakbein.

Skogskatten kjennetegnes også av sin løvemanke. Den har kraftig underpels og en vannavstøtende overpels. En katt i full pels har kinnskjegg, krage, og «nikkers» på bakbena. En slik pelsprakt krever naturlig nok et visst vedlikehold.

Skogskatten er kjent for å være en klatreekspert som klatrer ned trær i spiral med hodet først, mens andre tamkatter vanligvis rygger ned.

Den har sin opprinnelse i de langhårede skaukattene som fantes i Skandinavia, men som rase ble den skapt i Norge på 1930-tallet.

Norsk skogskatt knytter seg nært opp til mennesker og mange mener den kan minne litt om en hund. Den følger sin eier og familie overalt og følger godt med på hva de driver med. Den regnes som intelligent, vennlig, tålmodig og rolig, og egner seg godt for barnefamilier.

Kan den ikke være utendørs, bør den ha litt ekstra plass til løpetrening, og helst et klatretre. Den er kjent for å kunne akseptere andre katter og hunder.

Norsk skogskatt (NFO) - populær katt

5. Ragdoll

Ragdoll er en blåøyd rasekatt. Den ble fremavlet i 1960-årene i USA. Kattens amerikanske navn Ragdoll, kan direkteoversettes med filledukke. Navnet kommer av at den ikke gjør noe motstand når den løftes opp.

En ragdolls pels er semilang til kort, svært rett, fin i strukturen og silkemyk. Den krever ikke så mye pelsstell, men bør børstes et par ganger uken og vaskes ved behov.

Utseendemessig ligner ragdollen på Hellig birma, men et kjennetegn som skiller den fra birmaen, er at ragdoll har hvit pels ved haken.

Ragdoll-rasen er utsatt for nyre- og urinblæresykdommer og hjerteproblemer. I Storbritannia testes den for hjerteproblemer (fortykket hjertevegg).

Ragdoll er en kjærlig, sosial og hengiven katt som knytter seg sett til sine eiere og passer godt som familiekatt. Noen avlere fraråder anskaffelse av ragdoll hvis de skal være alene mer enn 6-8 timer om dagen.

Ragdoll egner seg best som innekatt. Temperamentsmessig er den rolig og man kan ikke forvente at den tar opp kampen med gatas tøffeste katter.

Ragdoll katterase med blå øyne - populær

6. Siameser

Siameseren er en gammel katterase og samtidig svært populær. Den stammer fra Thailand, som tidligere het Siam, og derav navnet. Siameser er en slank katt med kort pels som nesten ikke trenger pleie.

Halen er piskeformet. Karakteristisk for siameseren er at den har lang hodeform, bred topp og store ører. Øynene er dyp blå og mandelformede.

Siameseren er som mange andre korthårede, små raser svært livlige og nysgjerrig. Den er også svært snakkesalig og mjauene kan minne om barnegråt. De er svært sosiale og knytter seg tett til deres mennesker. Den er perfekt for den som ønsker seg en aktiv katt og kommer godt overens med barn og andre dyr.

De egner seg dårlig til å være helt alene. Derfor kan det være en fordel å anskaffe seg to siamesere, hvis de skal være alene i mange timer daglig.

Siameseren er et utgangspunkt for mange andre katteraser, blant annet balineseren, javaneseren og burmeseren. Det finne avbildninger og beskrivelser av siameseren fra Thailand helt tilbake til 1350. Den kom til Europa i midten av det 19. årehundre.

Siameser - populær rase

7. Bengalkatt

Bengalkatten er en relativt ny katterase som ble skapt på 60-tallet. Den er et resultat av kryssavl mellom viltlevende leopardkatt og flere tamkattraser. Dette er en stor tamkatt som på det meste kan veie opp mot 9-10 kg.

Bengalkatten har en helt unik pels og den minner om en leopard i pelsen. Den er svært kort i pelsen og har tett og fin struktur med glitter.

Rasen er svært aktiv og om den skal være innekatt bør den ha selskap av en katt til. Hvis du skal kjøpe en bengalkatt med godt temperament i avlen. Grunnen til dette er at det ikke er så mange år siden den ble avlet frem av villkatter, men oppdrettere i dag fokuserer på dette. Dette kan derfor være en krevende og vill katt. Finner begaleseren en morsom aktivitet, kan den holde på i timesvis.

Denne energibunten regnes for å ha et jevnt over godt humør og anses som tolerant ovenfor andre raser.

Bengalkatt rase - populær rase

8. Britisk korthår

Denne katten er rasekatt-versjonen av den typiske britiske huskatten. Dens aner kan muligens føres tilbake til romerne, som kan ha tatt den med seg til de britisk øyer. Britisk korthår har et bredt ansikt og en blålig pels. I dag er rasen også fremavlet til flere farger og pelstegninger. Dette er en mellomstor katt. Voksne hanner kan veie opp til 7 kg.

Mange faller for katterasens bamseaktige utseende og den tette pelsen. Britisk korthår er en fin familiekatt. Den har rykte på seg for å være litt lat og mindre livlig enn andre katteraser.

Leter du etter en sunn og robust rasekatt, så er britisk korthår det rette valget. Rasen regnes som en generelt frisk rase. Den kan plages av tannkjøttbetennelse, men dette er ikke særlig utbredt.

Britisk korthår - populær i Norge

9. Sibirsk katt

Akkurat som Norge har Norsk skogskatt, så har Russland sin egen naturkatt – nemlig Sibirkatten. Den er den katterasen som ligner mest på villkatter. Den er kjent for sitt gode lynne og inntagende personlighet.

Dette er en aktiv, rask og kraftig katt som liker å hoppe. Den er sosial, men blir aldri liggende lenge i fanget ditt. Smart er den også, og den liker å underholde med sine klovneaktige triks.

Sibirkatten er en god svømmer og jaktkatt.

Sibirsk katt - populær katt

10. Orientalsk korthår

Orientalsk korthår ligner på Siameseren, men de som skiller er øyefargen. Pelsen er kort, blank, silkefin og tettsittende. En orientalsk korthår trenger lite pelsstell. Over 300 ulike kombinasjoner av farger og mønstre er tillatt.

Denne katteasen er veldig sosial, pratsom og intelligent. Den vil helst ha eierens oppmerksomhet hele tiden og knytter seg tett til sine eiere. De lager lyder når de er glade – så dette er et godt tegn.

Det er verdt å merke seg at denne katterasen er ekstremt sensitiv for vaksiner, bedøvelse og parasittmiddel.

Orientalsk korthår - i Norge

1. Rasekatt eller huskatt?

Hvis du bare ønsker deg en søt og sunn katt, så er en vanlig huskatt uten stambok et sikkert valg. De u-avlede kattene er generelt mer robuset, og de lider ikke av de samme artsspesifike sykdommene som de fleste rasekatter gjør.

Rasekatter er i større eller mindre grad innavlede, og det kan skape helseproblemer. Hos noen av katterasene er visse naturlige instinkter undertrykt så mye i avlen at de passer best som innekatter.

2. Korthåret eller langhåret katt?

Som tommelfingerregel sier man at langhårede katteraser, er roligere enn korthårede katteraser som er mer aktive og livlige.

Langhårede katter røyter, særlig når årstidene skifter. Dette krever mer disiplin når det gjelder renhold i huset.

Er du katteallergiker, kan det være fordelaktig med en korthåret katt, da disse røyter mindre.

3. Hvor mye koster det å ha katt?

Det er vesentlig billigere å ha katt, enn å ha hund. Det privatøkonomiske tjeneste Zmarta kommet fram til at gjennomsnittlig årskostnad for katt er 6 613 kroner. Livstidskostnaden er på 99 200 kroner.

4. Kattunge eller adoptere voksen katt?

Kattunger er nydelige! Det er en fornøyelse å få tilbringe tid med en kattunge, men det kan også være en utfordring. Det er kattungene som klatrer i gardinene og kravler opp etter veggene. Derfor må huset på forhånd være tilpasset kattunger – ellers kommer du til å ergre deg over skader på  møbler og annet inventar.

Katten er ikke kattunge så lenge, men fra seks måneder til et år. Den er den voksne katten du skal bli gammel med. Det kan være vanskelig å se karakteristiske trekk hos kattungen i tidlig alder. Det er når katten har nådd voksen alder, at personligheten kommer tydeligere frem. Det taler for å adoptere en voksen katt, fremfor at den skal avlives eller havne hos Dyrebeskyttelsen.

Kattunger og små barn går heller ikke alltid bra sammen. Det er lett å overskride hverandres grenser. Barn kan være for voldsomme med kattungen og kattungen kan både bite og klore.

5. Hankatt eller hunkatt?

En hannkatt markerer sitt territorium ved å skvette. En ukastrert hannkatt er mer hissig og slosslysten enn en kastrert hannkatt. Streifende utekatter har en tendens til å havne slosskamper med rivaliserende katter. Når katten sloss med andre katter kan den pådra seg FIV (katteaids). Dette er en sykdom som ligner HIV/Aids og som er dødlig for katten.

Ukastrerte hunnkatter kan i prinsippet få 2-3 kull kattunger i året frem til 8-9 års alderen. Det er mange kattunger å finne eiere til.

Mange velger å kastrere katten. En katt bør være minst 6 måneder når den kastreres. Ved kastrering av hannkatter fjernes testiklene. Hos hunnkattene fjernes livmoren og eggstokkene.

Etter kastrering vil kattens aktivitetsnivå falle til ca 80 prosent. Kastrerte katter legger lettere på seg. Derfor må man være påpasslig med foringen.

Noen hevder at hunn- og hannkatter har forskjellig temperament. Det man oftest hører er at hannkatter er mer kjælne. I en amerikansk undersøkelse svart 55% at de anså hannkatter som mer kjælne enn hunnkatter. 25 prosent foretrakk hunnkatter.

Men de fleste eksperter er enige om at forskjellen er så liten, at det for kastrerte katter ikke er kjønnet som er avgjørende, men derimot kattens medfødte temperament.

6. Katt eller hund

Det er ikke lett å velge katterase. Men det er enklere enn å velge hund, da disse er mer spesialiserte. Noen er fremavlet som jakthunder, gjeterhunder eller kosehunder. En huskatt har,  siden domistiseringen av arten i Egypt for omtrent 10 000 år siden primært vært fremavlet til en ting: Å jakte mus.

Kilder: Dyrebar.no, dyreguiden.no, rasekatter.no, wikipedia og idenyt.dk