Dette bør du gjøre hvis katten blir bitt av huggorm

Hva skjer og hva bør du gjøre hvis katten din blir bitt av huggorm? 

I Norge har vi heldigvis bare én giftig slange som lever her naturlig, nemlig huggormen (Vipera berus).

Fra vår til sen høst blir et stort antall katter bitt av huggorm og mange katteeiere tror feilaktig at ormebitt er ufarlig for katter. Men bitt fra huggorm kan gi alvorlige forgiftninger hos katten, og i verste fall kan de dø.

Hvor syk katten din blir av ormebitt kommer an på hvor den blir bitt og hvor mye gift den har fått i seg.

Ifølge veterinær-kjeden Evidensia, regner man med at ca 30 prosent av huggormbitt er “tørre bitt”, altså bitt uten gift. Slik bitt er ufarlige og katten din vil ikke bli syk.

Symptomer på huggormbitt hos katt

Giften fra huggorm er en blanding av flere giftstoffer.

Det vanligste er at katten blir bitt i ansiktet eller labbene og bittene kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre.

Symptomene kan variere og er avhengig av:

  • Hvor mye gift som er sprøytet inn
  • Kattens størrelse
  • Hvor på kroppen huggormen har bitt katten

Ifølge forsikringsselskapet Agria er dette vanlige symptomer når katten har blitt bitt av huggorm:

  • Først er det vanskelig å merke på katten om den har blitt bitt av huggorm, men etterhvert blir den trøtt og vil helst ligge.
  • Etter en time eller to blir det hevelse på bittstedet.
  • Ved bitt i snuta eller leppene vil ansiktet hovne kraftig opp, og nå et maksimum etter 1-2 døgn.
  • Om katten blir bitt i labben, vil den blir hoven. Hevelsen vil også spre seg oppover beinet.

Selv om katten ofte dreper huggorm, kan den også bli bitt. Foto: iStockphoto

Farligst når katten bites i labben

En skulle tro at det er farligste for katten var å bli bitt i ansiktet eller leppene, med tanke på luftveiene. Men slik er det ikke: Ifølge Agria er det de kattene som blir bitt i labben som oftest dør etter å ha blitt bitt av huggorm.

Grunnen er at når katten trår på beinet, så bidrar musklene og blodsirkulasjonen til at giften sprer seg. Derfor er det svært viktig at katten holdes i ro og ikke får muligheten til å trå på beinet.

Dette kan du gjøre hvis katten blir bitt av huggorm

Selv om katten din virker upåvirket av ormebittet, må du alltid oppsøke veterinær med en gang. Du bør løfte opp og bære dyret ditt, da spres giften langsommere i kroppen.

Det er viktig at katten er mest mulig i ro fordi bevegelse gjør at giften sprer seg raskere i kroppen. Det anbefales heller ikke å prøve å suge ut giften eller legge på trykkforbinding.

Tidligere har det vært vanlig å behandle katten med kortison etter bittet, men du bør alltid forhøre deg med veterinær før du gir katten kortison.

Grunnen er at det finnes studier som viser både positive og negative effekter ved å gi kortison direkte etter huggormbitt.

Hva slags behandling katten får hos veterinæren kommer an på symptomer og kattens tilstand. Ved en enkel lokal hevelse og god allmentilstand, kan behandlingen være hvile hjemme.

– Dersom allmenntilstanden er påvirket og sirkulasjonen nedsatt, anbefales ofte oppstalling på klinikk for væsketerapi, smertelindring og observasjon. Ved alvorlige symptomer gis antiserum dersom det er mulig, skriver Evidensia.

Hvor lang tid det tar før katten er frisk etter ormebitt varierer fra dager til måneder. Vanligvis anbefales det etterkontroll 1-2 to uker etter hendelsen, grunnet fare for etterkomplikasjoner.

Kilder: dyreklinikk.no, agria.no, evidencia.no

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!