12 ting du ikke vet om katter

Katter er selvstendige dyr, og selv om vi er sammen med dem til daglig er det mye mystikk rundt dem. 

12 ting du ikke vet om katter

#1 Finnes det flest katter eller flest hunder i Norge?

Hvilket dyr tror du er mest populært i Norge av hund og katt? Ifølge Aftenposten er det flest mjauende kjæledyr:

  • Av totalt 758 000 husstander med kjæledyr har 50 prosent av de som har kjæledyr en katt. Det utgjør 535 000 katter. (1,4 katt per husstand)
  • 44 prosent har hund – totalt 414 000 hunder (1,2 hunder per familie)

#2 Katter i verdensrommet

Mange har sikkert hørt om romhunden Laika som russerne sende i kretsløp rundt jorden i Sputnik i 1957.

Færre kjenner nok til den franske romkatten Felicétte som i 1963 overlevde en tur opp i verdensrommet, og et femten minutters fall i en fallskjerm med elektroder på hodet.

Uken etter forsøkte franskmennene igjen med en ny katt. Den overlevde dessverre ikke sin romreise. Og siden den gang har kattene holdt seg på jorda.

Katter i verdensrommet

#3 Verdens rikeste katt

Den rikeste katten noen sinne er en italiensk katt som het Tomasso. Da Tomassos kvinnelige eier døde som 94-åring, testamenterte hun 88 millioner kroner til kjæledyret.

#4 Katter var hellig i Egypt

I faraoenes Egypt var katten et hellig dyr og oldtidens egyptere balsamerte langt fra bare sine herskere. Ifølge Historienet.no ble katter og mange andre dyrearter balsamiert og endte opp som mumier i underjordiske gravanlegg.

#5 Sleeping my day away

Katter bruker omtrent 70 prosent av livet til å sove. Det virker mye for en innekatt som får maten servert i en skål. Det store søvnbehovet avspeiler ville katters ekstremt krevende livsførsel.

I naturen bruker huskattens fettere og kusiner nemlig masse energi på å jakte på byttedyr, snik seg innpå dem og angripe dem.

Katter bruker omtrent 70 prosent av livet til å sove.

#6 Katter skryter

Har du opplevd at katten har lagt et dødt byttedyr på trappen? Ikke tro at det er en gave! Det katten forteller deg er at du er en dårlig jeger.

Katter gjør nemlig det samme med kattungene sine når de lærer dem å bli gode jegere.

#7 Kattens fingeravtrykk sitter på nesen

Rillene på kattens snute tilsvarer menneskets fingeravtrykk. Ingen katter har like snuteavtrykk.

#8 Katter lager flere lyder enn hunder

Det kan godt hende at hundens hørsel er den beste, men katter har bedre stemmeorganer. Katten kan lage opp til 100 forskjellige lyder, mens en hund ikke kan lage flere enn 10.

#9 Katten er raskere enn det raskeste mennesket

Hvis katter kunne delta i OL så ville aldri Usain Bolt kommet i nærheten av en olympisk gullmedalje. Hans topphastighet var 44,64 km/t. Den raskeste katterasen er den egyptiske Mau-katten. Dens toppfart er målt til 48,28 km/t.

#10 Katter vil eie deg

Synes du et er søtt når en katt gnir seg mot deg? Det er ingen kjærlighetserklæring. For katten handler det om at den vil markere deg som en del av sitt territorium.

#11 Voksne katter har ikke godt av melk

I tegnefilmer elsker ofte katten melk. Slik er det sjelden i virkeligheten. Katter drikker morsmelk, men når de slutter med vil de fleste raskt utvikle en intoleranse for melk.

#12 Katter er ekte rovdyr

Katter er ikke kjøttetende for moro skyld. De har knapt smaksorganer som kan kjenne søte smaker. Det er gode nyheter for tannlegene.
Kilder: aftenposten.no og historienet.no

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!