10 ting du alltid har lurt på om katter

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

1. Hvorfor maler katten?

Hvorfor katten maler er man ikke helt sikre på, men en del av svaret er at lyden skaper trygghet mellom kattunge og moren. Men også hannkatter og hunnkatter uten unger maler også.

– Ofte forekommer malingen når katten er i tett kontakt med mennesker og for eksempel blir kost med. Derfor tolkes det som et signal om at har det godt og er trygg, sier Mikkel Stelvig, Zoolog ved København Zoo til forskning.no.

Men at katten maler behøver ikke være et tegn på velbefinnende: Katter kan også male når de er nervøse, har store smerter eller like før de dør.

Det er forresten ikke bare huskatten som maler. Nesten alle katter kan male, men forskjellen er at huskatten kan male på inn og utpust. Store kattedyr som løve, tiger, jaguar maler bare på utpust.

2. Hvorfor er katten redd agurk?

På Facebook florerte det for en stund tilbake videoer av katter hopper av redsel når de oppdager agurken som er plassert bak dem. Men er egentlig katter redde for agurk?

I videoene er kattene godt i gang med et måltid og vet ikke at eieren har plassert en agurk bak dem. Robert Mugford, spesialist i dyrs oppførsel, mener at det er nettopp overraskelsesmomentet som gjør at kattene skvetter.

– Jeg tror svaret ligger i at kattene finner et uventet objekt som er blitt plassert der i all hemmelighet mens de sto med hodet i matfatet. Katter er mistenksomme overfor alt ukjent. Det ukjente kan nemlig være et annet rovdyr, som f.eks. en slange, sier han til The Telegraph.

Romford legger til at han tror resultatet ville være det samme hvis agurken ble byttet ut med en plastfisk, maske eller noe annet.

3. Hvorfor lander katten alltid på beina?

Katter lander ikke alltid på beina og kan også skade seg i fallulykker. Ifølge Illustrert Vitenskap er den anatomiske grunnen til at katten ofte lander på beina et ekstremt fleksibelt skjelett. Dessuten har huskatten lynraske muskelreflekser.

Slik lander katten på beina:

1. Når katten innleder et fall, snur den først hodet slik at øynene vender ned i bakken.
2. Deretter vrir den ryggraden i en bevegelse som starter i nakken og ender i haletippen.
3. Nå har den klart å snu seg slik at beina peker nedover.
4. Til slutt strekker katten beina ut og skyter rygg for at kroppen skal fjære maksimalt og oppta størst mulig kraft fra underlaget.

Kilde: Illustrert Vitenskap

4. Hvorfor spiser katten gress?

Ifølge Mattilsynet spiser katten gress for å få i seg fiber og kvitte seg med hårballer som den spyr opp igjen. Har du innekatt bør du derfor gi den kattegress som fås kjøpt i dyrebutikker. Det vil også gjøre det mindre fristende for katten å spise på plantene dine, som kan være giftige for katten.  

5. Er det mulig å dressere en katt?

Ja, du kan faktisk dressere en katt. Hvis katten er motivert, kan man bruke klikkertrening akkurat som med hund, melder forskning.no.

Klikket forbinder dyret med belønning i form av godbit eller tilgang til en leke. Etter hvert vil katten reagere på klikket i seg selv.

Kattens nysgjerrighet stimulerer til læring, men det vil ta tid før katten skjønner meningen.

6. Hvorfor dreper katter hoggorm?

Katter spiser ikke ormer og slanger, men dreper dem hvis de utgjør en fare for seg selv eller kattungene sine.

Katten er en luring og vet hvordan den skal få has på hoggormen. Den får hoggormen til å angripe, før den smetter unna. Når ormen ligger utstrakt biter katten seg fast bak hodet og dreper den.

7. Hvorfor liker ikke katter vann?

Grunnen til at mange tamkatter ikke liker vann, har trolig noe med varme og kulde å gjøre. Ifølge Illustrert Vitenskap er kattens pels ganske tørr og den blir raskt gjennomvåt, noe som igjen fører til at pelsen mister sin isolerende evne.

For katter som bor i varme strøk er en våt pels knapt noe problem, men katter som bor på på tempererte breddegrader har ikke råd til å kroppsvarme på den måten.

Illustrert Vitenskap skriver videre at det synes å være et mønster i det at jo nærmere ekvator kattene lever, desto bedre liker kattene vann. Tamkattene nedstammer fra forskjellige villkattraser. De som slekter på den europeiske villkatten og som lever i tempererte strøk, har arvet denne vannskrekken.

Det finnes faktisk også katter som liker vann – det gjelder for eksempel den tyrkiske van-katten, som elsker å svømmer sjøen.

Utstillingskatter må også finne seg i å bli badet. Det er sjelden noe problem så lenge den har blitt vant til det fra de var kattunger.

8. Hvorfor gnir katten seg mot gjenstander?

Ifølge Norsk huskattforening gnir katter seg mot møbler, dørkarmer og lignende fordi den føler seg trygg på omgivelsene. Når katten gnir seg mot gjenstander overføres såkalte ansiktsferomoner til gjenstandene. Ansiktsferomoner er duftstoffer som formidler et budskap om at katten er rolig og ikke stresset.

9. Hvorfor velter katten ting?

Som katteeier har du helt sikkert måttet plukke opp ting som plutselig har ligget på gulvet. Og synderen? Det er selvfølgelig katten! 

Men hvorfor dytter eller velter katten ting ned fra stuebord eller skrivepulten?

Ifølge Dr. Katherine Houpt, professor ved Cornell University, velter katten ting for å få din oppmerksomhet.

– Det skjer gjerne midt på natten – når du prøver å sove, sier hun til nettstedet Upvoted.

Houpth sier videre at den irriterende oppførselen også har et annet formål: Katter slår ofrene sine bevistløse før de spiser dem og øver seg derfor på å jakte ved å dytte og velte ting.

10. Hvorfor slikker katten på meg?

Det er to grunner til at katten slikker på deg. For det første utskiller vi mennesker svette fra svettekjertlene og den inneholder salt.

Katten liker smaken av salt. At katten slikker på deg er også et kjærtegn. Katter vasker og steller seg selv. Når den slikker på deg er det fordi den også vil stelle og vaske deg.