ANNONSØRINNHOLD

Husk refleks – både på deg selv og hunden

Mange glemmer hvor fort det blir mørkt på høstkveldene, og tenker ikke over hvor usynlige vi blir for bilistene uten refleks. «Om høsten er det faktisk nesten dobbelt så mange påkjørte dyr som i de lyse sommermånedene, og oktober er verstingen», sier Sasja Rygg, veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge. Mange av ulykkene kunne vært unngått med bruk av refleks.

I september begynner høstmørket og båndtvangen oppheves flere steder, noe som øker risikoen for ulykker. I mørket blir man nemlig så godt som usynlig uten refleks. Det gjelder både deg og hunden din. Når en hund blir påkjørt, kan skadene være alvorlige. Mange overlever ikke, mens andre opplever beinbrudd, bekkenbrudd og skader på indre organer, som ofte krever omfattende kirurgi og reduserer livskvaliteten for hunden din i lengre tid. 

Refleks – enkelt og effektivt

Tall fra Trygg Trafikk viser at bare 4 av 10 voksne bruker refleks. Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Trygg Trafikk forteller at over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker fordi de ikke bruker refleks.

«Å bruke refleks eller refleksvest er et enkelt tiltak, som kan forebygge ulykker», sier Rygg.

Det er mange typer reflekser å få kjøpt til hunden. Alt fra halsbånd med lys, refleksdekken, vester, kobbel med innlagt refleks og mansjetter til bena. Det kan også være lurt å bruke en egen lyskilde, små lamper som festes på halsbånd, sele eller dekken, som gjør at hunden ses uansett hvor den går i mørket. Bruk gjerne en på hver side av hunden, så er du helt sikker på at den er synlig fra både høyre og venstre. Hvis hunden har mye pels, sørg for at lyskilde og refleks er synlig.

Abonner på forebyggende helse for kjæledyret ditt med AniPlan.

Best med kort kobbel

Fleksi-liner med 5-8 meter anbefales ikke på tur langs trafikkerte veier i mørket. Det er vanskelig å kontrollere hunden på lang avstand og lett for hunden å vimse ut i veibanen. Et kort kobbel gir god kontroll på hunden, og er å foretrekke når det er mørkt.

Husk deg selv også!

En bil vil ofte se et menneske med refleks før de ser hunden, og du bidrar derfor til ekstra sikkerhet for hunden din hvis du selv er flink til å bruke refleks. 

Last ned appen og møt veterinæren på mobilen!