Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 

Det er mange fordeler med å eie en hund, for eksempel økt fysisk aktivitet og selskap. Men visste du at det å ha hund, faktisk kan redde livet ditt?

Hunden er som kjent menneskets beste venn, men nå ser det også ut til at hunden er menneskets beste medisin – spesielt hvis du bor alene.

En ny forskningsrapport fra Universitetet i Uppsala, Sveriges lantbruksuniversitet og Karolinska institutet viser nemlig at det å ha hund reduserer risikoen for hjertesykdom og død.

Forskerne har studert sammenhengen mellom hundeeiere og hjerte- og karsykdommer hos over 3,4 millioner hjertefriske svensker i alderen 40 til 80 år. Omtrent hver sjuende deltaker hadde hund.

De har brukt informasjon fra 7 forskjellige registere, blant annet Jordbruksverkets hundägarregister og Svenska Kennelklubbs register, for å studere sammenhengen mellom hundeeiere og hjertesykdommer. 

– Jeg har vært interessert i hvordan dyreeiere har det, fordi jeg opplever at dyreeiere mener at dyrene har svært positiv innvirkning på livene deres, forteller Tove Fall, forsker ved Uppsala Universitetet, som er en av hjernene bak studien til Aftonbladet.

Enslige med hund kommer best ut

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren, sier Tove Falle, veterinær og dosent i epidemiologi ved Uppsala universitet.

Ifølge rapporten har enslige med hund 33 prosent mindre risiko for å dø og 36 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som bor alene uten hund.

Er du enslig og har hund kommer du godt ut av dette studiet. Foto: iStockphoto

Husholdninger som består av flere, har også helsemessige gevinster av å ha hund.

Ifølge undersøkelsen har disse 11 prosent mindre risiko for å dø, og 15 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn mennesker som bor med andre, men som ikke har hund.

Forskjeller på hunder

Undersøkelsen viser også at det er forskjell på hvilken type hund man har. 

Det viser seg nemlig at de som eier typiske jakthunder holdt seg friskere enn andre, noe som sannsynligvis har å gjøre med at disse hundene krever mye mosjon.

Også positivt å eie katt

Hvis du ikke vil eller kan ha hund, så bør du vurdere å anskaffe deg en katt.

Ifølge natgeobloggen viser et studie at om man har hatt ansvar for en katt i løpet av livet synker sjansen for å dø av hjerte- og karsydommer med 26 prosent.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!