Hunder og andre dyr, kan som mennesker, få hjertestans. De er også utsatt for å sette fast bein i halsen, bli forgiftet eller få alvorlige kuttskader.
– I slike situasjoner kan førstehjelp på stedet redde et dyr som ellers ville dødd. Når man har fraktet hunden eller katten til veterinær, kan det allerede være for sent, sier veterinær og informasjonsansvarlig Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo til Newswire.
Hun har møtt mange hundeiere som ikke vet at de kan gi hunden førstehjelp. Med noen få unntak utføres førstehjelpen ganske likt som på mennesker.
Hjertestans hos hund
– Hjertestans hos hunder er ikke uvanlig. Det kan skje mens den løper på tur, men også når den er i ro hjemme, sier Rygg.
Symptomene på hjertestans er at hunden får problemer med å puste og mister bevisstheten. Ofte blir slimhinnene i munnen blåaktige, og pupillene blir store og reagerer ofte ikke.
– Start med å sjekke om hjertet slår eller om dyret har følbar puls. Dersom du ikke kjenner hjerte eller puls, bør du sette i gang med hjerte-lunge-redning med det samme, sier Rygg.
For å få blodet til å sirkulere, bruker du hendene og trykker på brystkassen til hunden.
– Hunden skal legges på høyre side, og du gjentar kompresjonene rundt 30 ganger med en hastighet på 100 til 120 kompresjoner per minutt på små hunder og 80 til 100 kompresjoner per minutt på mellomstore og store hunder, sier hun.
Munn mot nese
I motsetning til med mennesker, hvor du utfører munn mot munn, skal du blåse inn i hundens nese.
– Dekk nesen med munnen din og blås til du ser at brystkassen hever seg. Men husk å være litt forsiktig med å blåse for mye luft inn i små lunger, sier Rygg.
Mange hunder er glupske og gomler i seg mye rart. Skulle hunden sette noe i halsen kan det ofte løses ved å trykke ned tungen og dra det ut med hånden.
– Men pass på at du ikke dytter objektet lenger ned. Spisse bein kan være ekstra risikabelt fordi de kan stikke hull på spiserøret, sier Rygg.
Lykkes det ikke å trekke objektet opp av halsen, kan du forsøke Heimlichs manøver. Det vil si at man legger vekt på den fremre delen av buken og opp mot brystet. Hvis heller ikke dette fungerer, bør man oppsøke veterinær så fort som mulig.
Hunder skades på jakt
I jaktsesongen løper mange hunder gjennom buskas og kratt på jakt etter dyr og fugl. Da kan det fort oppstå ulykker.
– Hunder på jakt er ivrige og kan fort falle ned fra høyder og brekke et ben. De kan få kutt- og stikkskader når de løper i ulent terreng der det kan stikke opp spisse pinner eller skarpe steiner, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog til Newswire.
Han har sett flere situasjoner der jakthunder har hatt behov for førstehjelp.
– Min erfaring er at de fleste erfarne jegere kan noe førstehjelp, og som regel har de med seg det mest nødvendige førstehjelpsutstyret på jakt. Mer uerfarne jegere vet kanskje mindre om førstehjelp og er mer uforberedt dersom uhellet er ute, sier Breisjøberget.
I fjor fikk en av hundene hans en pinne inn i brystet.
– Vi gjorde hva vi kunne, men den overlevde dessverre ikke. Jeg har også opplevd å redde en mindre jakthund som hadde gått gjennom isen og måtte ha hjelp til å få i gang pusten igjen, sier han.
Spjelking av brudd og stansing av blødninger er også noe jegere bør være forberedt på.
– Ved brudd kan en kvist eller en sammenrullet avis fungere til å støtte opp og spjelke benet. Ved kraftige blødninger er det beste å legge på en bandasje med trykk. Har du ikke en bandasje for hånden, kan en del av en t-skjorte brukes. Blør det igjennom, forsøker du å legge på en ny bandasje eller forbinding, sier Breisjøberget.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) holder jevnlig kurs flere steder i landet for jegere som blant annet ønsker å lære mer om førstehjelp.
Viltkonsulent Webjørn Svendsen i NJFF sier man aldri kan være godt nok forberedt.
– Jegere må huske på at de ofte er langt fra veterinær og gjerne i et krevende terreng. Da er det avgjørende å ha god kunnskap og riktig utstyr med seg dersom det skjer en ulykke, sier han.
Han legger til at jakthunder er skapt for å jakte. Det er når de løper i skog og fjell at de er i sitt rette element.
Forgiftning av hund
Ved forgiftning hos hund og katt skal man som regel ikke utføre førstehjelp, men ta kontakt med en veterinær eller Giftinformasjonen så fort som mulig.
– Ikke forsøk på egenhånd å få dyret til å kaste opp. Det beste er om du klarer å finne ut hva det er hunden eller katten har fått i seg, og hvor mye. Giftinformasjonen eller en veterinær vil gi deg videre veiledning om hva du skal gjøre, sier Sasja Elisabeth Rygg i AniCura.
De vanligste årsakene til forgiftning hos hund og katt er at de har fått i seg rottegift, legemidler, giftige planter eller frostvæske, eller at de er bitt av huggorm.
– Også blågrønne alger er svært giftig for dyr, og symptomene kommer fort. Har hunden drukket eller badet i vann som kan ha høye mengder giftige alger, bør du snarest få dyret til en veterinær, sier Rygg.
Kilde: Newswire