Slik får hunden og katten et godt nyttår

Nyttårsaften kan være en skummel og tung dag for hunder og katter, med høye lyder og mange mennesker. Men du kan gjøre mye slik at de ikke får en dårlig opplevelse.

redd hund

Gjør hunden sliten på dagen 

Selv om mange dyr har en tendens til å være redde og nervøse på nyttårsaften, kan de fortsatt få en god kveld, hvis du gjør en liten innsats på selve nyttårsdagen. 

“Det handler om å gjøre hunden sliten og fornøyd før kvelden for alvor går i gang. Du kan gå en lang tur på morgenen. Gi hunden også noen utfordringer. Gjem for eksempel en godbit på turen, som den skal prøve å finne ved hjelp av sansene. Mye aktivitet på selve dagen gjør hunden sliten og mer avslappet før kvelden, sier Jens Jokumsen, prosjektleder for familiedyr, Dyrenes Beskyttelse. 

Hvordan du oppfører deg betyr mye 

Når fyrverkeriet og bråket starter, handler det om å ikke løpe bort til hunden din og trøste den. Vær heller glad og snakk muntert til hundene din, som om bråket fra fyrverkeriet er en helt naturlig bakgrunnsstøy. Hunden din ser på deg som leder, og hvis lederen virker nervøs føler hunden seg bekreftet i at det er noe å frykte. 

Katten kan godt gjemme seg 

Hvis katten din bruker katteluke, bør du sørge for at katten er er hjemme og lukke luken på nyttårsaften slik at katten ikke løper ut eller går seg vill. Sørg for at katten har tilgang på en kattekasse med kattesand som den kan bruke hvis den skal gjøre fra seg. 

“Hvis katten din gjemmer seg i et mørkt skap eller under sengen, skal du bare la den ligge der. Den blir ikke mer trygg hvis du drar den ut fra gjemmestedet sitt. Dette gjelder også for hunder, sier Jokumsen. 

9 tips til nyttår med hund og katt 

1. Sørg for at hunden din er aktiv på dagen 

I oppgjøret til nyttårsaften og på selve dagen er det viktig at hunden blir aktivert. Gå tur eller gi hunden små oppgaver – for eksempel i form av søkeoppgaver, slik at den blir mentalt sliten. Dette trikset kan også brukes på katten – lek med den på selve dagen, og gjør den sliten til kvelden. Gi også dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett hund eller katt slapper bedre av.

2. Ikke ta med hunden ut 

Når fyrverkeriet begynner, bør du holde hunden innenfor. Gå heller tur tidlig på kvelden før fyrverkeriet for alvor setter i gang og luft den igjen neste morgen. 

3. Unngå å ha fyrverkeri selv 

Unngå å ha fyrverkeri i nærheten av hjemmet, og avtal eventuelt med naboene om de også kan la være, eller om de kan skyte det opp så langt vekk fra ditt hjem som mulig. 

4. Ikke la hunden være alene hjemme på nyttårsaften 

Hunden din bør aldri være alene hjemme på nyttårsaften, akkurat som du aldri bør la hunden gå ut for å se på fyrverkeriet. Du risikerer å ha en hund som både er redd for fyrverkeri og engstelig for å være hjemme alene. 

5. Ta hunden med til en rolig plass 

Hvis du forventer at det kommer til å være mye fyrverkeri der du bor, kan du vurdere reise bort og ta med hunden til en mer stille plass – eller at hunden blir passet av noen du kjenner på et mer rolig sted. 

6. Trekk gardinene for vinduet 

Rull ned rullegardinene eller trekk for gardinene i det rommet hunden din skal være i når det er fyrverkeri. Spill beroligende musikk for hunden. Det gjør den mindre oppmerksom på uventede lyder. Dette rådet kan også hjelpe på mange katter på nyttårsaften. 

7. La hunden gjemme seg 

Hvis hunden din søker ly under bena eller under border, bør den få lov til det. Det kan være lurt å lage en liten hule til hunden i god tid før nyttårsaften slik at den har mulighet til å venne seg til den. Husk at hunden skal ha muligheten til å gå inn og ut av hulen som den selv vil. 

8. Unngå å løpe til vinduet 

Hvis du kan, prøve å ikke virke for begeistret eller spent når fyrverkeriet begynner. Vær rolig og behersket. Hvis du er redd, vil hunden umiddelbart legge merke det og dens egen angst bli forsterket. 

9. Ha halsbånd og hundeskilt på plass 

Det siste, men et viktig råd, er å sørge for at hunden din har halsbånd og et hundeskilt. På den måten er du sikker på at hunden din kan komme trygt hjem igjen hvis den rømmer eller løper vekk når den er redd.