Slik får du hunden til å slutte å bjeffe

Bjeffende og ulende hunder er en tålmodighetsprøve både for ører og naboer rundt. Her får du 6 ulike metoder for å få styr på hundens bjeffing.

Slik får du hunden til å slutte å bjeffe

6 ulike metoder for å begrense hundens bjeffing

Hunder bjeffer, og det er helt normalt. Men om hunden bjeffer konstant i lang tid av gangen, er det antakeligvis et signal om at noe ikke er som det skal. Derfor gjør du både hunden din og deg selv en tjeneste ved å lære den opp til å begrense bjeffingen.

Det å få en hund til å gjø mindre, kan være en lang og noe komplisert prosess. Men legger man inn litt strategisk og ikke minst tålmodig innsats, er det absolutt mulig!

Nedenfor presenterer vi seks ulike metoder du kan bruke dersom hunden din bjeffer mye. Det beste resultatet får du som regel hvis du kombinerer flere av metodene samtidig.

Les også: Fakta om familiehunden shih tzuCocker Spaniel eller om Labradore 1. Pass på temperamentet!

I en husstand er det viktig at du og resten av familiens medlemmer er i stand til å hevde dere som flokkens ledere overfor hunden. Ikke minst er det viktig at du beholder roen når du skal korrigere din hunds adferd.

Hunder har problemer med å adlyde ledere som er ute av balanse – unngå derfor å miste tålmodigheten. Viser du frustrasjon utad, vil hunden gjøre det samme. Sørg derfor å alltid virke rolig og avbalansert når du oppdrar hunden din.

2. Fjern årsaken til at hunden bjeffer

Finn ut av hvorfor og når hunden begynne å gjø. Bjeffer den på forbipasserende utenfor vinduet, kan du enten trekke for gardinene eller ta hunden med inn i et annet rom. Hvis hunden bjeffer på fremmede når den er ute i hagen eller på gårdsplassen, kan du med fordel ta den med inn i huset umiddelbart når bjeffingen oppstår.

3. Ignorer hunden når den gjør

Ikke gi hunden din oppmerksomhet når den gjør. Hunden kan nemlig oppfatte oppmerksomheten din som en belønning. La være med å snakke til den, ta på den eller se på den. Belønn hunden med en godbit når den endelig stanser med bjeffingen.

Denne metoden krever både tålmodighet og konsekvens. Hvis hunden bjeffer i en time, og du omsider gir etter for oppmerksomheten, kan det hende den holder det gående i halvannen time neste gang. Den har nemlig oppfattet at du omsider gjør som den vil så lenge den ikke gir seg med bjeffingen.

4. Få hunden til å bruke energi på noe annet enn å gjø

Ofte kan det at en hund bjeffer mye, vitne om at den har mye ubrukt energi på lager. Det kan for eksempel skyldes at den ikke får nok mosjon. Gir du hunden din en god gåtur daglig?

Du kan øke hundens energiforbruk ved å for eksempel lære den å løpe ved siden av når du sykler, eller å klatre med hunden i utfordrende terreng. Du kan også begynne å trene agility eller gjeting med hunden.  tips til å få hunden til å slutte å gjø

5. Lær hunden å tie stille på kommando

Lær hunden din to forskjellige kommandoer: 1. Å være stille. 2. Å gjø

Det kan virke litt ulogisk, men denne metoden går ut på å starte med å lære hunden din å gjø på kommando. Gi hunden din kommandoen «gi lyd» (eller et annet ord) og la hunden bjeffe et par ganger. La deretter hunden få lukte på en godbit. Gjenta prosedyren, inntil den har lært å bjeffe på kommandoen «gi lyd».

Etterpå kan du gå over til å lære hunden kommandoen «stille». Finn noen rolige omgivelser uten distraksjoner. Gi kommandoen «gi lyd». Når hunden begynner å bjeffe, skal du si «stille» og plassere en godbit foran nesen på hunden. Gi hunden ros når det blir stille, og la den få godbiten.

6. Kontakt en hundetrener

Har du prøvd alle metoder uten videre hell? Da kan det hende du skal vudere å kontakte en hundetrener med ekspertise i adferdstrening. Det skylder du både hunden din og ikke minst deg selv. Hunder som gjør er nemlig en belastning både for deg og familien din – og ikke minst for hunden selv.

Kilde: humanesociety.com

Vil du har flere tips til hunden? Abonnere på vårt nyhetsbrev her!