Så lang tur bør hunden gå – hver dag

Undersøkelser viser nå at over halvparten av norske hunder får for lite mosjon. Sjekk om hunden din får nok tur her.

– Alle hunder bør være ute og røre på seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo.

De har fått gjennomført en undersøkelse der 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag. Enda mer bekymringsfullt: 11 prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig. 

– Ta med hunden på jobb

Veterinæren har full forståelse for at folk har travle liv og at det er vanskelig å finne de timene som trengs. Da er det på tide å tenke litt alternativt, mener hun:

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken. Eller kanskje du kan ta den med i butikken? En hund som får løpe løs, eller med langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hun som holdes i kort bånd, sier Blaker.

Les også: Fakta om familiehunden shih tzuCocker Spaniel eller om Labradore 

– Hunden kjeder seg alene

Sørger du for å gå lengre og oftere tur med hunden din, får du bonuseffekten med hverdagsmosjon til deg selv. For hunden er det dessuten gull verdt. Den er skapt for å få utløp for energi gjennom bevegelse. Mosjon er essensielt for å forhindre overvekt, som igjen er kilde til mange livsstilssykdommer – også for hunder.

I tillegg kan lengre turer være nyttig hvis hunden din har lagt seg til noen uvaner. 

Tonje Hennig er adferdsterapeut, og har jobbet med adferdsproblemer med hund i 15 år. Hun ser en klar sammenheng mellom problemadferd hos hun og for lite mosjon og stimuli:

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Se hunden Grace rydde huset på egen hånd. 

Samtidig er det også viktig med hvile. Nøkkelen til en harmonisk hund er å gi den en balansert mengde mosjon, hjernetrim og hvile, mener Hennig.

Veterinær Ingvild Baler anbefaler å melde seg inn i en gruppeaktivitet for å få ekstra motivasjon til å bevege seg med hunden. Det finnes for eksempel mange grupper i sosiale medier man kan oppsøke.

UNDERSØKELSEN

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

Mindre enn 10 minutter: 7 %

10-30 minutter: 25 %

30-60 minutter: 30 %

1-2 timer: 17 %

Mer enn 2 timer: 8 %

Går ikke tur med hunden hver dag: 11 %

(Kilde: YouGov/AniCura)

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev – da holder du deg oppdatert på nyheter for hjem og hage.