Nå bør kjæledyra bruke refleks

Høstmånedene er høysesong for trafikkskadede dyr. Dyresykehus oppfordrer til bruk av refleks.

I løpet av den siste måneden har AniCuras større klinikker og sykehus mottatt 40 hunder og katter som er blitt påkjørt av bil. Til sammenlikning registrerte sykehusene 29 trafikkskadede dyr mai måned.

– Mange av ulykkene kunne vært unngått om eierne utstyrte kjæledyret med refleks, sier veterinær Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo.

Les også: 10 hundesykdommer du bør være oppmerksom på

– Mørket kommer allerede i september, og båndtvangen er opphevet flere steder i landet. Det øker risikoen for ulykker, sier hun.

Hunder og katter som treffes av bil i fart, kan få fatale skader hvis det de overlever. De vanligste trafikkskadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og andre brudd, samt skader på indre organer og blødninger fra blant annet milt og lever.

Les også: 10 hunder som er perfekte for barnefamilier

Dyr bør bruke refleks og lys

I dag finnes det mange ulike reflekser å få kjøpt til katter og hunder.

– Til hunder kan du få halsbånd med blinkende eller permanente lys, refleksdekken, vest, refleksmansjetter til bena eller en refleks-spray som kan brukes rett på pelsen. Reflekssprayen har ikke like god effekt som vanlig refleks, men kan brukes som et supplement. For katter finnes reflekshalsbånd som faller av dersom katten henger seg fast i noe, sier Rygg.

Les også: Dette er de 10 mest populære katterasene

Og så er det viktig at også hundeeieren bruker refleks.

– Går man tur med hunden når det er mørkt, er det langt lettere for bilisten å se hund og eier når begge har refleks. Den mørkeste tiden er den vi går i møte nå. Når snøen kommer, blir det lettere å få øye på både dyr og mennesker, sier hun.

Se også: Dette bør du vite om båndtvang

Synlig på 140 meters avstand

Tall fra Trygg Trafikk viser at kun fire av ti voksne bruker refleks. Det er ikke ideelt, og verst for dem som ikke bruker refleks.

– Uten refleks er du først synlig på 25 til 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren da 10 sekunder i stedet for 2 sekunder på å reagere, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Dette prinsippet om synlighet og reaksjonestid gjelder også for firbente. Ja, egentlig for alle som beveger seg i trafikkerte områder etter mørkets frembrudd.

Les også: Hunderaser som ikke røyter og er mer allergivennlige

– Alle fotgjengere bør synes i trafikken, selv om de bare går på fortau. Går du uten refleks i mørket og skal krysse en gate, har bilisten ekstremt kort tid på seg til å reagere. Det er også viktig å utstyre kjæledyr med refleks. Små dyr er som regel enda vanskeligere å oppdage enn fotgjengere, sier Hansen.

Kilde: Newswire