Norges 10 mest populære hunderaser

Her får du oversikten over de mest populære hunderasene i Norge. Finner du din hund på listen?

Norges 10 mest populære hunderaser

Populære hunderaser: Hvert år lager Norsk Kennel Klub en oversikt over de mest populære hunderasene i Norge, og i over 5 år har border collie vært den mest populære hunderasen i Norge.

– Border collien er en gjeterhund, og dens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor kapasitet. Har du planer om å satse på lydighet eller agility, eller har behov for border colliens egenskaper som gjeter, er dette en rase som kan passe deg, sier NKKs administrerende direktør, Trine Hage.

Populære hunderaser som er aktive

Flere av de mest populære hunderasene er aktive raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt.

– Hundene på topp 10 listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge, sier Hage.

På tredjeplass på listen finner vi staffordshire bull terrier. Dette er en morsom og modig hund, som er med på det meste. Hunderasen er en veldig populær familiehund, kjent for sin tålmodighet og hengivenhet ovenfor mennesker.

På listen over populære hunderaser i Norge finner vi også norsk elghund grå. Dette er den norske nasjonalhunden som har ligget stabilt høyt oppe på listen i flere år. Den grå elghunden er helt klart den mest populære av de norske rasene.

Velg riktig hunderase

Hvis du vurderer å anskaffe deg en hund i år bør du legge ned arbeid i å finne den riktige hunden. Det er nemlig en omfattende prosess og helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket.

Først bør man være sikker på at man faktisk har mulighet til å ha hund, og har tiden og motivasjonen som kreves. Deretter bør man finne en hunderase som passer til det livet man har.

– Et godt tips når man er på jakt etter en hund er å ta kontakt med raseklubben til den rasen du tror kan passe deg. De vil kunne svare på alle spørsmålene du måtte ha om rasen og veilede deg videre i prosessen med å finne en god oppdretter, sier Hage.

Hva er de mest populære hunderasene?

Dette er de 10 mest populære hunderasene i Norge 2022:

 1. Border collie
 2. Engelsk setter
 3. Staffordshire bull terrier
 4. Golden retriever
 5. Labrador retriever
 6. Norsk elghund grå
 7. Schäferhund normalhår
 8. Cocker spaniel
 9. Dansk-svensk gårdshund
 10. Gordon setter

Populære hunderaser:

1. Border collie

Border collien er Norges mest populære hunderasen! Den er en seig, hardtarbeidende og arbeidsvillig gjeterhund. Den er våken, ivrig, lydhør og intelligent. Border collien krever mye mosjon for å trives. Denne rasen er veldig sosial og elsker aktivitet med flokken sin.

Den har stor arbeidskapasitet og blir en svært god familiehund om den får tilstrekkelig utløp for sitt energiske lynne.

Border collie populær hunderase
Border collie har ligget på topplisten over populære hunderaser i Norge i flere år. Flott familiehund!

2. Engelsk setter

Engelsk setter er enestående som fuglehund, men også en god familiehund for den aktive familien. Den er godlynt, energisk og utholdende, men krever mye aktivitet og mosjon for å trives.

Les også: 10 av verdens mest aktive hunderaser.

Engelsk setter populære hunderaser

3. Staffordshire bull terrier

Norges nest mest populære hunderase har sitt opphav i England. Staffordshire bull terrier er en aktiv og livlig rase, som er kjent for å være barnslig til sinns livet ut.

Dette er en arbeidshund som trenger mye fysisk aktivitet og psykisk stimuli. Som familiehund kan den beskrives som hengiven, snill, lojal og med stabilt gemytt.

Les også: Forbudte hunder i Norge.

Staffordshire bull terrier populære hunderaser
Staffordshire bull terrier ligger på tredjeplass over populære hunderaser i Norge.

4. Golden retriever

Golden retriever kommer fra grensetraktene mellom England og Skottland, og opprinnelsen kan dateres fra slutten av 1800-tallet. Dette er en svært vennlig og tillitsfull rase som passer ypperlig som familiehund.

Les også: Verdens 10 smarteste hunder.

Golden retriever en av norges populære hunderaser
Golde Retriver er en populær hunderase i Norge. Ikke rart når de er så fine!

5. Labrador retriever

Labrador retriever er en utmerket og populær hunderase. Men som valp kan den være vilter og krevende, så den trenger en konsekvent og god oppdragelse.

Den blir sent voksen og har ofte sin egne meninger, men har du først fått den til å jobbe med deg så vil du se at disse hundene har en arbeidskapsitet som bør utnyttes.

Les mer om Labrador retriver her.

Labrador retriever populær hunderase

6. Norsk elghund grå

Endelig en nordmann på pallen! Norsk elghund grå er en typisk jakthund som er spesialisert for elgjakt, men den er også en glimrende familiehund og en populær hunderase.

Den er robust, modig og energisk. På grunn av sitt jaktinstinkt krever den mye mosjon.

Les mer om 7 Norske hunderaser vi kan være stolte av her.

Norsk elghund grå populære hunderaser

7. Schäferhund normalhår

Schäfterhunden stammer fra Tyskland og er i dag en av verdens mest populære familie- og brukshunder. Den er meget allsidig og brukes blant annet innen politiet og militæret.

Som familiehund passer den best for aktive familier som ønsker å la hunden få utløp for sin bruksegenskaper.

Schäfer populær rase for huder

8. Cocker spaniel

Denne hunderasen er opprinnelig en jakthund. Cocker spaniel er et sporty vesen, og er ikke minst vakker. I tillegg har den et godt gemytt. Men den krever jevnlig mosjon og mental stimulering.

En populær hunderase i Norge – men ikke glem ikke at dette er en jakthund.

Les mer om cocker spaniel her.

Cocker spaniel - populær hunderase

9. Dansk-svensk gårdshund

Denne hunderasen er en liten-mellomstor terrierlignende hund som er, som navnet antyder til, en ypperlig gårdshund og fritidskammerat. Dansk-svensk gårdshund eren intelligent, livlig og våken hunderase. Dansk-svensk gårdsgun er en populær familiehund som både er kjærlig og hengiven, samt har en god balance mellom energi og ro. Men den krever et høyt aktivitetsnivå. 

dansk-svensk gårdshund er en populær hunderase

10. Gordon setter

Denne hunderasen er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund. Gordon setter krever mye aktivitet for å trives. Hvis du ikke kan tilby mye mosjon, frihet og mental stimulans bør du se etter en annen rase.

Gordon setter - populære hunderaser i Norge

Kilder: Norsk kennel klub og kjopehund.no