Labrador – 11 fakta om hunden som (nesten) kan alt

Vurderer du å skaffe deg en labrador retriever, da kan du lese alt om rasens temperament, historie og alle de nyttige og overraskende evnene den norske favoriten har. 

Labrador er verdens mest utbredte hunderase.

Labrador – verdensrase

Labrador er verdens mest utbredte hunderase. Det er den i så høy grad at den faktisk også blir kalt «The World Breed» – verdensrasen. Den store populariteten er ikke tilfeldig. Rasen kombinerer nemlig det å ha et enestående menneskevennlig temperament med mange gode og overraskende egenskaper som arbeidshund.

Labrador ble opprinnelig oppdratt til jakt. I dag blir den imidlertid brukt til flere forskjellige formål som: førerhund, narkotikahund, bombehund – ja, til og med som krefthund. Dette har selvfølgelig kun økt labradorens rykte. Men først og fremst er rasen en utrolig god familiehund, som både trives godt med andre dyr og med alle familiens medlemmer, voksne som barn.

Her er 11 små og store hemmeligheter om labradoren til deg som gjerne vil vite mer om hunderasen innen et potensielt kjøp eller til deg, som bare er nysgjerrig etter å vite mer om din labrador:

  1. Labradorens egenskaper
  2. Labrador stammer ikke fra Labrador
  3. Temperament
  4. Aktivitetsnivå
  5. Populæritet
  6. Størrelse og utseende
  7. Labrador og vann
  8. Pels og røyting
  9. Helse og kosthold
  10. Kan lukte kreft
  11. Priser på labrador retriever

1. En arbeidshund

Labrador er en av de mest populære rasen i Norge. Populariteten skyldes sikkert det at labrador retriever er en god familiehund som er vennlig og imøtekommende. Dette henger godt sammen med at labrador retriever er en allsidig brukshund. Her er noen av de funksjonene som labradoren blir brukt til i dag:

Labrador Retriver en sporhundBombehund – en av de oppgavene, som labradoren med sin suverene luktesans og samarbeidsvillig natur ofte blir brukt til.

A. Populær jakthund

Labrador retriever er en av de mest populære jakthundene på grunn av sin utrolig gode apport evner (hund som henter jaktbytte). Rasen har en sterk medfødt trang til å apporterer, et ønske og lyst til å glede sin eier og god evne til å samarbeide med mennesker. Totalresultatet er en smart hund som utmerker seg som jakthund.

B. Narkotikahund og bombehund

Labrador brukes også ofte i arbeidet med tollvesenet og politiet. Labrador brukes som narkotikahund ved grensene, på flyplasser, i fengsel og til flere oppgaver i regi av politiet.

C. Tjenestehund og førerhund

Labrador brukes også ofte som tjenestehund. Særlig blir de oppdratt til å fungerer som erstatning for noen av de menneskelige sansene. Rasen er derfor en av de mest brukte rasene som førerhund for blinde eller til hørselshemmede og for personer med andre former for fysisk funksjonshemming.

D. Familiehund

Er det nødvendig å nevne det? Labrador retriever er også en viktig spiller et annet sted, nemlig som førerhund i mange norske hjem.

 

2. Labradoren stammer ikke fra Labrador 

Labrador er egentlig et landområde på østkysten av Canada. Men det er ikke her labradoren stammer fra. Den ble nemlig avlet frem på øya Newfoundland, som ligger litt nedenfor Labrador. Disse to områdene danner faktisk sammen den canadiske provinsen: Newfoundland and Labrador

Hunderasen het opprinnelig St.John´hund og var oppkalt etter hovedstaden på Newfoundland. Opprinnelig ble den brukt til blant annet å hjelpe lokale fiskere å hente inn fisk som hadde falt av kroken eller røk ut av nettet. 

en service hund - familiehund
Perfekt førerhund /tjenestehund.

Labrador er mest sannsynligvis fremavlet av den store bamse-lignende Newfoundland-rasen og på andre lokale vannhunder.

Labradorens gode jaktinstinkt ble oppdaget av den engelske adelen, etter at handelsmenn begynte å innføre labrador retrieveren til england i starten av 1800-tallet. I England ble labradoren avlet til å apporterer videre som jakthund.

I Storbritannia var det en kamp mellom godseiere om hvem som hadde den beste labrador retrieveren, og om hvem som kunne få ned haglefugler og andre jaktbytter trygt og raskest tilbake til jegeren. Hjemme på Newfoundland gikk det derimot motsatt vei for labrador-rasen. I 1880 var den opprinnelige labradoren tilnærmet utdødd i Canada.

3. Temperament – ikke egnet som vakthund

Labrador er ikke uten grunn en av de mest populære familiehundene. Det er en morsom, kjærlig og lojal hund som har et mildt temperament og en livlig personlighet som gjør dem velegnet som menneskelig partner.

I tillegg passer labrador like godt i alle typer klima, og de er enkle å trene og ivrige etter å glede. Som valp krever imidlertid labrador retrieveren litt ekstra. Det er en aktiv og ivrig valp, men hvis du er forberedt på å bruke litt tid i hverdagen din til å trene med valpen, kan du raskt forme en labradorvalpe som passer perfekt inn i familien.

Labrador retriever har et inderlig ønske om å glede eieren sin, noe som gjør den til en lydig og omgjengelig familiehund. Den er god sammen med barn og andre dyr, og passer godt inn der den blir ønsket velkommen. Imidlertid betyr alle disse sympatiske funksjonene også at labrador ikke egentlig egner seg som vakthund. Den er ofte litt for skånsom og vennlig mot alle – også de som er fremmede. Hvis du er ute etter en vakthund som kan skremme bort fremmede, er ikke labrador retriever den hunden som passer best.

4. Skal ikke kjede seg

En labrador har et høyt energinivå og den trenger mye aktivitet. Som eier av en labrador, bør du derfor ha mulighet, lyst og plass til å gå lange turer med hunden din. En voksen labrador bør helst ha minst en times trening hver dag, der den kan boltre seg utendørs.

labrador kjeder seg lett - sort og hvitHva skal vi gjøre nå?

Labrador retriever er avlet som en jakthund. Derfor er den nesten kodet i genene til at den skal ut å bevege seg. Den føler seg generelt hjemme i naturen og elsker å storme ut i vannet. Hvis du vil kjøpe eller skaffe deg en labrador, er det derfor viktig å tenke på hunden som en atletisk hund med stor jaktlyst. Se her hvordan du finner ut hvordan type hund som passer til din personlighet.

Hvis en labrador ikke aktiveres daglig, kan den fort bli overvektig og innebrent. En labrador som kjeder seg kan noen ganger kanalisere energien sin til destruktuv oppførsel, som overdreven graving eller hissig gnaging/tygging i hagen din.

5. Populær i hele verden

Labrador retriever har i mange år vært på toppen av de fleste stamtavler i kennelklubber, men det er ikke kun derfor vi elsker labradoren.

I USA har Labrador stått på førsteplass i 24 år på rad på American Kennel Clubs liste: “Mest populære hunderaser i Amerika”. Rasen er også den mest representerte hunderasen i land som Storbritannia, Nederland, Canada og Australia.

Les også: Norges mest populære hunderaser

6. Størrelse og utseende

Rasen er tilgjengelig i tre forskjellige farger: svart, gul(gyllen) og brun (sjokoladefarget).
Et enkelt valpekull kan ha alle tre nyanser i pelsen, uavhengig av foreldrenes farge.

Det er to gener i labradorene som forårsaker pigmentering av pelsen. Det ene avgjør om hunden blir sort eller brun. Det andre avgjør om hunden i det hele tatt får farge – hvis ikke, vil fargen på hunden havne i det gulaktige fargespekteret.

Det er en mellomstor hunderase, som er kraftig bygd og kompakt. Mankehøyde for hannhunder er 56 – 57 cm, og mankehøyde for tisper er 54 – 56 cm.

sort brun og hvit labradore retriver

Tre nyanser: Brun, sort og gyllen.

7. Labrador retriever elsker vann

Labradorens historie er nært knyttet til vann – fra sin opprinnelse som fiskehund til bruken som jakthund ved andejakt på de engelske herregårder. De er ganske enkelt avlet for å være en perfekt badenymfe. Dette gjenspeiles også i pelsen deres. Nemlig at de har et vanntett belegg med dobbelt lag som fungerer som en slags isolasjon når du oppholder seg i vann.

Labradorens korte og tette pels holder dem også varme i kalde temperaturer. Samtidig suger ikke pelsen vann. Den trekker derfor ikke hunden ned under vannet når den blir våt.

Rasen har faktisk også en slags svømmehud mellom tærne, noe som hjelper den å svømme raskt.

labrador som leker i vannIngen eier er i tvil om at: labradoren elsker vann!

8. Labrador røyter

Pelsen til labrador retriever hjelper til med å ta vare på hundens helse når den hopper i vannet. Strukturen til labradorens vanntette pels beskytter den mot gjenstander i vannet som kan forårsake rifter og andre typer av skader.

Labradorens halvkorte pels røyter imidlertid overraskende mye til tider. Derfor er det lurt å børste den en gang i uken for å forhindre at hunden røyter og at håret blir liggende på sofaen, på tepper og på klærne.

9. Helse og kosthold

Labrador er vanligvis en sunn hunderase, men den har en viss tilbøyelighet til å ha hofte-, albue- og leddproblemer. Øyeproblemer som kan forårsake bilde flekker hos hunden kan også oppstå.

Et annen faktor er at den tilhører den typen av hunder, som til en viss grad ikke får en metthetsfølelse når den har spist. Noen ganger kan dette føre til overvekt. Derfor er det ekstra viktig at du gir riktig mengde fôr hver dag til hunden din. Se mer her om hvordan du ser om hunde eller katten din er overvektig.

10. Labrador kan lukte kreft

På grunn av rasens velutviklede luktesans er labrador en av hunderasene som har blitt trent til å kunne snuse ut og identifiserer tidlige stadier av kreft. Ved å jobbe med kreftcelleprøver kan hunder lære å lukte sykdommen, som de kan oppdage gjennom menneskelige kroppsvæsker.

Denne spesielle evnen har vært spesielt nyttig i behandlingen av kreft i eggstokkene. Her er det ennå ikke mulig å spore de tidlige stadiene av sykdommen selv med avansert sykehusutstyr.

Imidlertid er “krefthunder” dyre å trene og kan bare lukte til et visst antall prøver om dagen. Samtidig er forskere i gang med å utvikle medisinsk utstyr som kan lete etter krefttypene, i stedet for hunden.

gyllen og sort labrador

11. Priser på labrador retriever

Prisen for en labrador varierer mye fra oppdretter til oppdretter. Hvis du vil ha en fullblods fra en anerkjent kennel med god stamtavle, bør du forvente en pris på minst 10-13.000 kr. Hvis du ikke er så kresen, er det mulig å finne en valp til en litt mindre pris – ca.6-8.000kr.

Kilder: dogtime, mentalfloss, iheartdogs.