Løpetid? Hva er det egentlig og hvor ofte har hunden det? Her har vi samlet alt du skal vite om løpetid hos hunden din. Trykk på en av punktene for å komme direkte til det emnet du leter etter, eller les artikkelen under:
- Hva er løpetid?
- Hvor ofte har hunder løpetid?
- Slik unngår du valper
- Kan hunden løpe fritt?
- Bruk av bånd
- Hundebleie
- Aktivitetsnivå
- Kan hunden være alene hjemm
- Fjern spor av løpetid
- Hundearrangement
- «Skjule» løpetiden med mentol
Hva er løpetid?
Når tispen har løpetid, betyr det at hun kan bli gravid. Hunden blør i starte av løpetiden, som typisk varer i ca. tre uker. Generelt vil det si at hun blør de første åtte til fjorten dagene, men dette svinger veldig fra hund til hund.
Blodet skifter farge gjennom løpetiden. I starten av perioden er blodet veldig rødt, men med tiden skifter fargen og blir mer slimete og mer gulaktig eller gjennomsiktig. 7-10 dager etter blødningen har stoppet kan tispen bli gravid.
For å være helt sikker på når hunden har eggløsning, kan du ta en blodprøve hos dyrlegen – men eggløsningen skjer som regel etter 12 til 14 dager.
Etter at hunden har født, går det normalt to til tre måneder før den får løpetid igjen.

Hvor ofte har hunden løpetid?
En tispe får normalt løpetid et sted mellom syv til elleve måneders alderen. Små hunder får det ofte tidligere enn litt større hunder. Etter den første løpetiden regner man med at hunden har løpetid hver sjette måned.
Det er veldig normalt at tisper fortsetter å ha løpetid gjennom hele livet. De kommer ikke i noen ”overgangsalder”. Noen hunder får til gjengjeld en lengre ”pause” mellom løpetiden med alderen.
Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke vil ha valper?
Hvis du ikke ønsker at hunden din blir gravid og får valper, kan du gjøre flere forskjellige ting. Du kan isolere hunden mens hun har løpetid. Det krever at du holder hunden innendørs på alle andre tidspunkter enn når dere går tur og at du tolererer litt blod på gulvet.
Du kan også foreta en hormonell sterilisasjoni form av p-piller eller p-pille sprøyter. Det er en injeksjon som stopper løpetiden. Denne behandlingen skal skje hver femte måned.
Hvis du gjerne vil unngå løpetid og ikke vil styre med behandlinger, kan du velge å få hund din sterilisert. Det anbefales at man tar valget tidlig hvis man ønsker å bruke den metoden.
Hvis du steriliserer tispen innen andre løpetid, kan det forebygge kreft i melkekjertlene, unngå falsk/innbilt drektighet, livmorbetennelse – og valper!

Hvis du har en tispe som har løpetid, så får du 10 gode råd her som kan gjøre livet ditt litt lettere:
1. Ikke la hunden løpe rundt alene – ikke en gang i hagen!
Det viktigste du kan gjøre for deg selv og hunden din under løpetiden, er å beskytte henne mot hannhunder og ufrivillige graviditeter. Det kan være fristende å la en tispe løpe ute i hagen – men det går ikke. Du kan selvfølgelig sitte inne og holde øye med hunden din fra vinduet, men hvis en hannhund får ferten på henne under løpetiden, kan du risikere at han hopper over hekken og da tar det ikke mange sekunder før det er for sent. Så ut med deg og hold øye med henne!
2. Bruk bånd – også selv om hunden din er veloppdratt.
En hund som har løpetid kan selvfølgelig gå tur, men det er viktig at du husker å ha henne i snor. Selv om hunden din er veloppdratt og vant til å gå tur uten, så kan du ikke regne med at det er det samme under løpetiden. Hundens instinkter er sterkere enn lydigheten og hun kan være over bakker og fjell før du får sett deg om, på leting etter en hannhund.
3. Gi ekstra oppmerksomhet ved løpetid
Akkurat som mennesker er det ikke kun de fysisk endringene som skjer når ”tante rød” er på besøk. Hundens mentalitet og sinn kan også endre seg under løpetiden. Hvis du vil være sikker på at hunden din har det så godt som mulig, så gi henne ekstra oppmerksomhet når løpetiden pågår. Skru opp for leking, pelspleie, turer eller annet. Hvis du bruker litt ekstra tid på hunden, vil hun få det bedre med seg selv og humøret være på topp.
4. Hundebleie kan gjøre livet lettere
Du har sikkert hørt om hundebleien. Den funker i hundeverdenen, som du kjenner den fra menneskeverdenen. Den hjelper deg å unngå blodige flekker på tepper og på møblene. Hvis du kan venne hunden din til å gå med bleien, kan det være til stor hjelp i hverdagen. Husk å la hunden din bli kjent med bleien, stille og rolig i sitt tempo for at førsteinntrykket blir godt – ellers kan det være en kamp å få hunden til å bruke den.

5. Kjenn aktivitetsnivået til hunden din
Hunder reagerer forskjellig når de har løpetid. Hvis hunden din bare vil sove eller slappe av, burde du la den gjøre det. Hvis hun derimot er rastløs så er det viktig at du setter av tid til å leke med henne og berolige henne ved å gi henne nok oppmerksomhet. Under løpetiden kan hunden fort bli gira, så lær deg hvordan du får henne til å bli rolig igjen. Det viktigste er at du er oppmerksom på atferden under løpetiden.
6. Skal hunden være alene hjemme?
Hvis hunden må være alene hjemme i lengre tid, så er det viktig at du lar noen leketøy ligge framme. Sørg for å gå en lang tur med hunden din før du tar av sted og la noe ligge som den kan bruke tiden sin på når du er vekk. Under løpetiden kan hunden fort bli veldig rastløse, så det er en god ide at hun har noe som holder henne opptatt.
7. Fjern spor fra gåturen
Når du går tur med en hund som er har løpetid, kan andre hunder lukte det med en gang. Hannhunder i nabolaget vil også lukte det, dersom en tispe med løpetid går forbi. Det er derfor en god ide å gå tur andre steder enn normalt, akkurat under løpetiden. Du kan med fordel kjøre et annet sted å gå med hunden – eventuelt i skogen eller ved vannet. På den måten kan tispen få brukt litt ekstra energi i et nytt og spennende område, istedenfor innenfor de daglige tur rammene.
8. Hundearrangementer er et no-go
Når hunden har løpetid er det smart å holde den vekk fra arrangementer der det finnes mange andre hunder. En tispe utsender nemlig en særlig lukt, som påvirker hannhundene. Så hvis du har med hunden til for eksempel et hundeshow så kan det distrahere hundene som er med i konkurransen i å fullføre rutinen sin, noe som både er synd for hundene, deres eiere og tilskuerne.
9. ”Skjul” løpetiden med mentol
Du kan bruke denne teknikken på lufte turene dine. Hvis du gjerne vil ”skjule” løpetiden fra andre hannhunder i området, kan du bruke en alternativ lukt som for eksempel peppermynte eller mentol på hale-spissen. Dette kan hjelpe å skjule lukten fra hunder med løpetid og samtidig tiltrekker men ikke oppmerksomhet fra andre hunder på når man er på tur.
10. Opplys deg selv
Det er alltid lurt å være godt forberedt. Hvis du gjerne vil ha profesjonelle kommentarer og råd, så kan du alltid kontakte en dyrlege. Løpetid er ikke en sykdom og det skal ikke behandles som om det er det. Men under alle omstendigheter så er det alltid en god ide å være opplyst om emnet dersom det skjer noen komplikasjoner i forbindelse med løpetiden.
Kilde:sidenomhunde.dk, Virumdyreklinik.dk, pet-happy.com