Kan kjæledyret ditt bli smittet med koronavirus?

Er du redd for at dyret ditt kan bli smittet med korona? Les og finn ut hva du skal gjøre hvis du blir syk, og om koronaviruser kan smittes fra mennesker til dyr. 

Ingen vil at det skal skje noe med menneskets beste venn, så det er viktig at du vet hvordan du skal forholde deg til kjæledyret ditt dersom du blir smittet eller syk med koronaviruset.

Smitte fra menneske til dyr

Det er ikke dokumentert at koronaviruset kan overføres fra mennesker til dyr, og her menes husdyr og kjæledyr som primært hunder og katter. Veterinærinstituttet opplyser på deres hjemmesider at koronaviruset først og fremst er et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem. Men siden det ikke finnes noen beviser eller konkret kunnskap på området, er det viktig at du er forsiktig med hvordan du er rundt husdyrene dine dersom du blir syk, sier den danske veterinærforeningen. For det finnes for nå ikke bevis for eller imot at konronaviruset smitter fra mennesker til dyr. Men det er alltid en god ide å passe på og ta hensyn til din firbente venn.

Smitte fra dyr til mennesker

På samme måte som det hverken er dokumentert at mennesker kan smitte dyr, er det heller ikke dokumentert at kjæledyr kan smitte mennesker. Selv om det ikke finnes noen klare beviser for eller imot, er det fortsatt viktig å ha en god håndhygiene når du er med husdyret ditt. Fortsett og gi masse kos og oppmerksomhet, men vaske heller hendene en ekstra gang før og etter.

Noen spekulerer i om pelsen til en hunden kan børe på smitten, dersom en smittet person har klappet den. Her er det heller ikke, på nåværende tidspunkt, funnet beviser for eller imot om hunder kan bære smitten i pelsen. Men du kan alltid passe på, for eksempel ved å unngå at fremmede klapper hundene din i denne perioden. For hvis smitten kan bæres rundt via pelsen, kan det være en stor smittekilde til hjemmet ditt.

Hva skal du gjøre med husdyret ditt hvis du blir syk

Hvis du blir smittet med koronavirus, bør du unngå direkte kontakt med kjæledyret ditt, også klapp og kos.

Hvis du har muligheten, la noen andre i husstanden passe på kjæledyret ditt. Det er viktig at den som passer på dyret er frisk og rask. Og som beskrevet over, er håndhygiene viktig, siden man fortsatt ikke vet om mennesker og kjæledyr kan smitter hverandre med koronavirus.

Trenger du vetrinærhjelp?

Det er viktig at dyr som er syke og trenger hjem, kommer til dyrlegen.

Hvis kjæledyret ditt trenger en veterinær, og du enten har blitt smittet med koronavirus eller sitter i karantene, bør du la en annen person, utenfor hjemme som ikke er smittet eller i karantene, ta kjæledyret ditt til veterinæren. Husk å gi vedkommende fullmakt til det.

Kontakt veterinæren din på forhånd, via telefon, og fortell dem at dyret kommer fra en hjem med koronasmitte.

Flere veterinærer og dyrleger har kanskje endret arbeidstiden i disse tider. Det er ikke nødvendigvis på grunn av frykten for smitte mellom mennesker og dyr, men for å redusere antallet av mennesker og dyr på klinikken. Følg retningslinjene til din veterinær og ring på forhånd for en snakk om forholdsregler og avtale om tid.