Hvilken hund passer til personligheten din

Hvilken hund skal jeg velge? Kanskje du tror at en Golden Retriever er hunden for deg og familien, men kanskje det faktisk er en bomullshund som er den perfekte match. Vi gjør deg klokere på hvilken hund som passer best til din personlighet.

Vil du ha en “god” hund?

Svaret er innlysende, men en “god” hund er også en glad hund. Derfor er det viktig å finne en hund med en personlighet som passer til det du kan tilby. Det høres kanskje lett ut, men i realiteten er det en jungel av forskjellige hunderaser å velge mellom, der alle har forskjellige behov og personligheter.

Vi vil her på siden hjelpe deg med å finne akkurat den hunderasen som best egner seg til å være din og din families tro følgesvenn i mange år fremover. Vi har nemlig dykket litt dypere ned i jungelen av hunderaser og vil i denne artikkelen gi deg noen verktøy til å innkretse hvilken hunderase som passer best til nettopp din personlighet.

Her er 9 punkter som du kan tenke over før du skaffer deg hund.

9 spørsmål til kommende hundeeier:

  1. Skal hunden være en hanhund eller en tispe? Det er både fordeler og ulemper ved begge.
  2. Hvor mye mosjon kan du gi hunden? Alle hunder skal mosjoneres, men det er stor forskjell på hvor mye den enkelte rasen har behov for.
  3. Hvilken størrelse passer til deg? Bor du i leilighet eller i hus? Ønsker du å kunne ta med deg hunden rundt omkring?
  4. Hvor ofte skal hunden være alene? Du får ikke en glad hund, hvis den er for mye alene hjemme. Undersøk derfor hvor mye kontakt de forskjellige hunderasene trenger.
  5. Er du allergisk? Hvis du er allergisk finnes det heldigvis flere allergivennlige hunderaser du kan velge mellom.
  6. Hvor mye jobb kan du legge ned i pelspleie og soignering? Noen hunder skal børstes daglig, mens andres pels nesten er selvrensende.
  7. Er det første gang du skal ha hund? Det er stor forskjell på de forskjellige hunderasenes behov og selvstendighet – for eksempel hvor “lette” de er å oppdra og trene.
  8. Er du villig til å bruke penger på dyrlegeregninger hvis det blir behov for det? Noen raser har lettere for sykdommer og kroniske plager enn andre.
  9. Hva skal du bruke hunden til? Jakt, selskap, hyrde-og kveg, gårdshund, sledehund mm.

Les også: Alt du skal vite om hund med løpetid.

Ta testen om hvilken hunderase som passer til deg

Etter at du har tenkt over ovenstående spørsmål, er du klar til å ta testen.

Du har kanskje allerede blitt bombardert med tester som skal gjøre det lettere for deg å velge hvilken hunderase som passer deg. Noen er mer utførlige og presise enn andre.

Den testen vi vil anbefaler finner du på den amerikanske nettsiden dogtime.com. Det er en “Dog breed selector” – altså en hunderase-utvelger. Testen består av 21 spørsmål og er skrevet på lett forståelig engelsk.

Ta gjerne testen flere ganger for å være sikker på at den ideelle hunderasen er realistisk. Husk å være helt ærlig med deg selv.

Det finnes masse hunder som gjerne vil hjem til deg – også ute i kennel.

Undersøk rasene

Nå har du tatt testen og forslagene på hvilken hunderase som passer best til deg har dukket opp på skjermen.

Flere av rasene kan du sikkert umiddelbart kjenne igjen. Noen av navnene på hunderm skal du kanskje først inn å oversette og finne litt mer informasjon om.

Du kan bruke Norsk Kennel Klubs hjemmeside og lese mer om den enkelte hunderase der.

Hunder er selvfølgelig selvstendige individer og har derfor forskjellige personligheter. Et raseportrett er derfor ikke en helt nøyaktig indikasjon av hvordan en hund kommer til å være. Noen hunder avviker mye fra raseportrettet, men de fleste deler en personlighet og temperament som stemmer relativt overens med raseportrettet. Se her hvordan sovestillingen til hunden kan indikere hvilken personlighet den har.

Lykke til på jakten etter din nye beste venn.

Nå har du både tatt en test og lest grundig om de forskjellige rasene. Nå gjelder det bare å finne en god oppdretter. Gå for eksempel på oppdagelse i Norsk Kennel Klubb for å finne et stort utvalg av oppdrettere og valper. Det finne også mange fantastiske hunder som trenger et hjem på finn.no, både valper som omplasseringshunder.

En omplasseringshund er ikke ens med at hunden er «dårlig». Mange sitter i en situasjon der gode, snille og veloppdratte hunder trenger et nytt hjem på grunn av omstendigheter som skilsmisse, flytting, allergi etc.

Vi håper at du nå har blitt litt klokere på hvilken hund som matcher din personlighet. Spre gjerne budskapet og gjør de heldige kommende hundeeierne bedre rustet til det nye familiemedlemmet.

Til slutt: En glad hund ER menneskets beste venn!