Det er nok mange mennesker der ute som gjerne skulle hatt pels i vinterkulden, men selv for en hund med tykk manke kan kuldegradene bli for harde. Hvor går egentlig kuldegrensen for de forskjellige hundene?
Fant skjema i barnehagen
Det ville den amerikanske veterinæren Kim Smyth også gjerne vite, men hun fant aldri presise tall.
Helt frem til en kald vinterdag da hun skulle levere sønnen sin i barnehagen. Der fikk hun øye på et kuldeskjema som lærerne i barnehagen benyttet seg av. Med det skjemaet, kunne lærerne vite om det var for kaldt til å sende barna ut for å leke.
Skjemaet viste:
- Vertikalt: Utendøratemperaturen med hensyn til den såkalte Windchill-faktoren.
- Horisontalt: Tre farger med inspirasjon fra trafikklys. Grønn for OK, gul for kanskje og rød for nei.
Med det skjemaet hadde lærerne noe helt konkret å forholde seg til. Da hun kom hjem sjekket Kim Smyth forskningen som var gjort på området. Hun fant ut at Tufts University i Massachusetts hadde gjort noe, men resultatene var ikke formidlet på en særlig alminnelig måte.
På egen hånd designet hun dermed sitt eget kuldeskjema basert på skjemaet hun hadde sett i barnehagen.
Skjemaet er oversatt og hentet fra bloggen GoPetPlan.com.
Forskjellig type hunder
Kim Smyth har lagt inn tre forskjellige hundetyper i skjemaet: Små, mellomstore og store. Kuldefaktoren har fem trinn, der 1 er ingen fare og 5 er livsfarlig.
Utover det kan man selv legge til og fra når det for eksempel kommer til vått vær eller hvis hunden din er vandt til kulde.
Definisjon på Windchill-faktor:
«Windchill» – eller kuldeindeks – er et uttrykk for temperaturen ved ganghastighet (ca. 5 km/t) som kroppen opplever når den blir utsatt for avkjøling av vinden.
Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!