Fransk bulldog: 10 ting du bør vite om familiehunden

Fransk bulldog er avlet som en familiehund. Derfor er den en svært populær hunderase. Men den er utsatt for noen helsutfordringer og adferdsmessige særpreg som hundeeiere er nødt til å kjenne til, hvis de vil sikre hunden et langt liv.

fransk bulldog alt du skal vite om rasen

En stjerne blant hunderasene

Den franske bulldogen er en hunderase som har blitt veldig populær de siste årene. Populariteten skyldes kanskje at den har fått så innpass i kjendisverdenen. Verdensstjerner som Leonardo DiCaprio, Hugh Jackman og Lady Gaga har alle eid eller eier fortsatt en fransk bulldog.

Men hva er det som er så bra med denne hunderasen? Her får du 10 både morsomme, lærerike og overraskende fakta om fransk bulldog.

Den lille rasens geografiske ledetråd i navnet er faktisk villedende. Den franske bulldog burde nemlig hete den engelske bulldog. Rasen har nemlig sine røtter i England.

Den franske/engelske bulldog tok spranget over kanalen sammen med engelske tekstilarbeidere. En del av dem utvandret til Frankrike på grunn av arbeidsløshet under den industrielle revolusjon, hvor det var enklere å få arbeid.

Noen av kvinnene tok med seg sine hunder, som raskt vant franskmennenes hjerter, og snart var den tidligere angelsaksiske hunden mer populær i Frankrike enn i England.

Den franske bulldog ble også den uoffisielle favoritthunden blant franske prostituerte i fin de siècle-perioden (før og etter år 1900).

Siden den gang har Frankrike vært rasens hjemland. Det var også her hunden fikk sitt navn “Bouledogues Français” eller fransk bulldog.

#2 Avlet som familiehund

Fransk bulldog er en utrolig kjærlig og vennlig hund som knytter seg tett til sine eiere. Da avlen på fransk bulldog tok av var målet for avlen bevisst at hunden skulle være omgjengelig og en familiehund. Og det er ikke den eneste fordelen med denne rasen.

Her er ytterligere tre avvæpnende ting ved fransk bulldog:

  1. Fransk bulldog kommer som oftest utrolig godt overens med andre hunderaser
  2. Fransk bulldog er en rase som hverken snakker eller gjør mye
  3. Hunderasen har generelt et lite behov for mosjon

Rasen betegnes også som en “innehund” på grunn av kuldefølsomhet. Dette gjør at fransk bulldog ikke egner seg særlig godt som utehund.

søt fransk bulldog på gulvet smiler
 Fransk bulldog er avlet frem som en familiehund. Foto: Getty Images

#3 Fransk bulldog kan ikke svømme

Hvis du har basseng eller havedam i hagen, må du være forsiktig med å la hunden løpe rundt alene. På grunn av sine korte bein og kroppsbygning, er den nemlig ikke særlig god til å svømme. Den egner seg derfor ikke som badekamerat.

#4 Fransk bulldog er barnevennlig

Den franske bulldogen er ikke bare en familiehund, den er også en barnevennlig hund. Den elsker å leke og underholde, og den elsker også å være midtpunkt og klovner gjerne rundt for å underholde familiens yngste familiemedlemmer.

Størrelsesmessig er rasen også perfekt for barnefamilier:

  • En fransk bulldog blir kun mellom 28-30 cm høy
  • Normalvekten på en fransk bulldog er mellom 11 og 13 kg
fransk bulldog valp på gressplen
Fordeler og ulemper med fransk bulldog: Den er god og kjærlig med barn, men det flate ansiktet kan gi helseproblemer. Foto: Getty Images

#5 Helseproblemer hos fransk bulldog

Før du anskaffer deg en fransk bulldog må du være klar over denne rasens helseutfordringer.

I følge forskning.no tilhører Fransk bulldog tilhører de hunderasene som man kaller brachycephaliske, kortsnutehunder.

– Det flate ansiktet kommer som følge av anatomiske misdannelser i nesehulen og de øvre luftveiene, som i sin tur fører til svekket pust, skriver de.

Ifølge nrk.no viser en dansk undersøkelse at 10 prosent av franske bulldogger må opereres.

Hundens ansiktsstruktur kan i kombinasjon med stress og høye temperaturer føre til temmelig farlige og i verste fall fatale situasjoner for franske bulldogger.

På grunn av forholdsvis mange dødsfall blant franske bulldogger som har reist med fly, har flere flyselskaper forbudt rasen på deres flyreiser.

Forskning.no peker også på at halen kan også by på problemer. Grunnen er at dens form ofte kommer som følge av deformasjoner i ryggraden, noe som kan gi smerter og nevrologiske skader.

Rasens utstående øyne kan også være en årsak til plager.

fransk bulldog leker på stranden med ball
Foto: Getty Images

#6 Den franske bulldog elsker å prate

Det kan godt være at den franske bulldog er en rase som ikke gjør så mye, men snakke – det kan den! Og de elsker det. De setter sammen en rekke lyder til sitt eget språk, og med tiden vil du nesten lære å “snakke” med den hvis du lærer deg å etterligne hundens merkelig snakking.

Den franske bulldog synger også med deg hvis du spiller din yndlingssang i stua eller i bilen.

#7 Den kan få dårlig samvittighet

Fransk bulldog er en svært følsom rase. Dette gjør at de er sårbare for kritikk. Hvis du kjefter på den, vil den ta det personlig og ofte henge med hodet mens den vandrer trist rundt i huset.

Du kan lett se at hunden din har dårlig samvittighet. På samme måte reagerer den franske bulldoggen veldig positivt på forsterkende kommentarer og oppmuntring.

en fransk bulldog som har dårlig samvittighet
Foto: Getty Images

#8 Flaggermusører og roseformede ører

Den franske bulldog forekommer med to typer ører: “Flaggermusører” som er spisse og som står opp. Den andre typen er roseformede ører, som er avrunde og som hunden kan legge ned, og nærmest folde sammen. Det er de oppreiste flaggermusørene som er de vanligste på fransk bulldog i dag.

#9 Vektproblemer hos fransk bulldog

Idealvekten på den franske bulldoggen er 12 kg. Eksemplarer som veier over 12 kg, og som deltar i hundeutstillinger kan ifølge AKCs rasestandarder bli diskvalifisert.

Selv om du ikke har tenkt å delta på hundeutstillinger med hunden, bør du passe på fransk bulldogg vekt – den kan nemlig lett bli overvektig, for denne hunderasen elsker å spise.

#10 Fransk bulldog blir ofte drektige ved inseminasjon

På grunn av rasens uvanlig proposjoner, er det vanskelig for den franske bulldoggen å parer seg naturlig. Hannene har vanskelig for å nå hunnene, og de blir ofte overopphetede og utmattede før paringen nærmer seg klimaks. Som en følge av dette er mange franske bulldogger faktisk unnfanget ved kunstig befruktning utført hos veterinær.


Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!