Forbudte hunderaser i Norge

6 hunderaser er ulovlige i Norge fordi de regnes som farlige. Her får du oversikt over alle forbudte hunderaser i Norge.

Forbudte hunderaser i Norge

Vi har både en lov om hunder og en forskrift om hunder som som definerer hvilken hunder som er forbudte i Norge. Per i dag er det 6  hunderaser som er forbudte i Norge.

Forbud mot farlige hunderaser

Forbudet gjelder enkelte raser som regnes som farlige raser. Forbudet gjelder også blandinger hvor en eller flere av disse rasene er med, uansett blandingsforhold.

Det samme gjelder hunder som er blanding av hunder og ulv – disse anses også som farlige, uansett blandingforhold.

Det er heller ikke lov å avle eller innføre hunder, sæd eller embryo fra disse forbudte hunderasene.

Disse hunderasene er forbudte i Norge fordi de ansees som potensielt farlige hunder som er aggressive, kampvillige og utholdende.

– Likeledes er det, uansett rase, forbudt å holde, avle eller innføre hunder som er gitt trening i å angripe eller forsvare seg eller hundeholderen mot mennesker og andre hunder, eller enkeltindivider som fremstår som spesielt aggressive, kampvillige eller med andre sterkt uønskede egenskaper eller fremtreden, slik at de kan være farlige for mennesker eller dyr, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Politiet kan avlive hunden

Dersom det er tvil om et dyr er en farlig hund kan politiet eller tollmyndighetene kreve at hundeholderen dokumenterer dens rase eller type etter nærmere bestemmelser.

Hvis det oppstår tvil om hundens rase, kan politiet avlive hunden eller kreve at den føres ut av landet.

Vil revurdere forbudet

I juni 2017 vedtok Stortinget at regjeringen skal gjennomgå loven på nytt.

– Vi i NKK synes det er veldig bra at Stortinget har vedtatt at hundeloven skal gjennomgås på nytt. Det er et stort behov for å oppdatere loven, slik at reglene kan baseres mer på faglig kunnskap enn det som er tilfellet i dag. Flere andre land har blant annet opphevet raseforbudet ved å legge forskningsresultater til grunn, vi har derfor stor tro på at et grundig arbeid med hundeloven vil føre til endringer, sier Administrerende direktør i NKK, Trine Hage på nettsidene til Norsk Kennel Klubb.

Disse hunderasene er forbudte i Norge

#1 Pitbullterrier

Dette er en mellomstor glatthåret bullterrier som ble avlet frem som kamphund og gårdshund i USA, hvor den er en populær vakthund og familiehund. Pitbullterrier ble forbudt i Norge i 1991, siden den ble brukt i hundekamper og var populær i voldelige kriminelle miljøer i andre land.

I Norge var det bare 17 slike hunder da forbudet ble innført. Pitbullterrier er en forbudt hunderase i en rekke land, blant annet Danmark og Storbritannia, men den er lovlig i land som Sverige og Finland.

Pitbullterrier - forbudt i norge

#2 Amerikansk staffordshire terrier

Amerikansk staffordshire terrier, eller amstaff som den ofte kalles, er en hunderase som ble avlet opp i USA som jakt-, gjeter- og gårdshund. Rasen er en nær slektning av pitbullen. Amstaffen ble forbudt i Norge i 2004.

Amerikansk staffordshire terrier  - forbudt hunderase

#3 Fila brasileiro

Fila brasileiro er en stor og sterk mastiff som kommer fra Brasil, men er forbudt i Norge. Den er en modig og uredd hunderase, som er svært resolutt og ofte meget mistenksom overfor fremmede. Som sådan er også rasen kjent som meget egenrådig og pågående.

Fila brasileiro - forbudt hunderase

#4 Tosa Inu

Tosa inu er ulovlig i Norge, og er opprinnelig en rendyrket kamphund, skapt i Japan på 1800-tallet. Den er et resultat av kryssavl mellom den japanske hunderasen shikoku og en rekke engelske raser. En tosa inu er tålmodig, dristig, rolig og modig, men har en tendens til å være aggressiv mot andre hunder.

Tosa Inu - ulovlig i Norge

#5 Dogo argentino

Dogo Argentino er en stor, hvit, sterk og muskuløs hund med opprinnelse i Argentina, men som er forbudt i Norge. Den regnes som snill, rolig og tålmodig med de den kjenner og liker, men er ofte svært dominant og lite kontrollerbar omrteking andre hunder. Den skal også være svært fientlig mot fremmede når den oppholder seg på eierens eiendom.

Dogo argentino - forbudt i Norge

#6 Tsjekkoslovakisk ulvehund

Den tsjekkoslovakiske ulvehunden er nasjonalhunden i det som nå heter Slovakia. Hunderasen startet som et eksperiment på 1950-tallet, da karpatisk ulv ble krysset med schäfer. Den er reservert ovenfro fremmede og dempende i sin omgang med hunder.

Norge er det eneste landet i verden som har forbudt Tsjekkoslovakisk ulvehund.

Tsjekkoslovakisk ulvehund - forbudt rase

Kilder: Mattilsynet, wikipedia og dyrebar.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!