Disse hundene har det verst i kulda

Det er nok mange av oss mennesker som skulle ønske at vi hadde hundepels på vinteren. Men for noen hunder kan vinteren bli ekstra kald. 

Særlig små hunder fryser i vinterkulda

Man skulle tro at pelsen kunne holde hunden varm selv om det er bikkjekaldt, men slik er det altså ikke. Spesielt små hunderaser er utsatt i kulda.

– Du må huske på at de små rasene har en større overflate i forhold til kroppsvekten. Det betyr at de må produsere mye mer energi og ha et høyere stoffskifte for å holde varmen, sier atferdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund til forskning.no.

Dessuten har korthårede hunderaser normalt ikke så mye isolerende underull som langhårede hunder. Dette gjelder blant annet chihauhaua som er ekstra utsatt for kulde på grunn av sin størrelse og korte pels.

Men det gjelder også den populære rasen coton de tulear, som til tross for sin pjuskete pels har problemer med å holde varmen fordi den ikke har underull.

Klær til hunden kan være nødvendig

Etter som det er vanskelig for små hunderaser å holde på varmen, kan det være nødvendig med hundeklær. Du må dog være klar over at hunder regulerer kroppstemperaturen gjennom tunge og poter.

Når er det for kaldt for din hund?

Til tross for varme hundeklær kan vinterens bitende kulde være for mye for små hunder. Særlig potene er utsatte for kulde og veisalt om vinteren.

Her kan du få oversikt over når kuldegradene kan være farlige for din hund.

Hundens stoffskifte nedsettes med alderen

Jo eldre hunden blir, jo dårligere blir hundens stoffskifte. Du skal derfor passe godt på at hunden ikke blir kald, da det kan være vanskeligere for din aldrende hund å regulere kroppstemperaturen.

Det er derfor en god ide å unngå at den legger seg på kaldt underlag – enten det er inne eller ute.

Avl er skyld i at hunder fryser

Det høres kanskje rart ut at hunder skal gå med vintertøy, når forfedrene deres har levd fritt i naturen og har hatt pelsen som eneste vern mot snø og kulde.

Men i følge hundeeksperten skyldes dette at de små hundene har kommet til mye senere, og at de er avlet frem av mennesker for å gi dem et bestemt utseende eller karaktertrekk.

– Ulven kan uten problemer greie ned til 10-20 graders frost, og trekkhunder er svært kuldetolerante. Men andre raser har vi endret slik at de er svært små og har tynn pels, eller faktisk er helt hårløse. De har en høyere kroppstemperatur enn vanlige hunder, simpelthen for å kunne motstå varmetapet som kommer fordi de ikke har pels, sier Damkjær Lund.

Hva skjer egentlig med hunden når den fryser?

Det samme gjelder for hunder og mennesker: Nedkjøling av kroppen svekker immunforsvaret, og hunder blir i likhet med mennesker mer utsatte for sykdommer. Dessuten er det like ubehagelig for hunder å fryse, som det er for oss mennesker.

Kilder: forskning.no og olivers.dk