Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen – selv om den er ung

Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

Har hunden din fått grå hår?

Grå hår er ikke noe som bare følger med alderen – det kan også skyldes at hunden er stresset. Så hvis hunden din er ung, men du likevel ser noen grå hår ved snuten eller andre steder, så kan det være at den er stresset. Undersøkelser viser nemlig at grå hår kan forekomme hvis hunden er nervøs eller engstelig – det er derfor en god ide å følge nøye med på pelsen.

5 tegn på at hunden er stresset

#1 Diarré og forstoppelse

Diarré og forstoppelse eller andre fordøyelsesproblemer kan være indikatorer på at hunden din er stresset. Fordøyelsesproblemer oppstår ikke bare hvis man bruker feil fôr, det kan også skyldes nervøsitet, angst eller stress. Hvis fordøyelsessykdommene varer i mer enn 24 timer bør du kontakte veterinær for videre rådgivning.

#2 Dårlig appetit

Hvis du opplever at hunden din ikke vil spise maten sin og at den mister interessen selv om du gir den favorittmaten, skyldes dette sannsynligvis stress. Derfor er det god ide å følge med på om hunden din spiser det den skal, og om den holder sin normalvekt.

#3 Isolasjon

Akkurat som mennesker så har også hunder behov for alenetid. Men hvis hunden din gjemmer seg eller holder seg unna mennesker og dyr, er det et tegn på at noe er galt. 

#4 Sover mer enn den pleier

Sover hunden din mer enn den pleier og er den slappere enn normalt? Det kan være et tegn på stress. Slapphet er ofte et av de første tegn på at det feiler hunden noe. Du bør oppsøke veterinær hvis du opplever endringer i hundens søvnrytme og aktivitetsnivå, da det kan skyldes ting som stress, hjerteproblemer, diabetes eller noe helt annet. 

#5 Aggressivitet 

Viser hunden din aggressivitet mot mennesker og dyr, er det et tegn på at den kan være stresset. Følg med på hundens ansikts- og kroppsspråk når andre dyr eller mennesker nærmer seg. Det er ofte da du enklest kan se om din hund viser en mer aggressiv adferd. 

Hva kan du selv gjøre?

Hvis hunden din viser tegn på at den er stresset, skal du oppsøke veterinær. Men det er også noen ting du selv kan gjøre for å unngå at den blir stresset.
  • Du kan gå flere turer med den. Hunder elsker å komme seg ut og snuse litt på alt og ingenting.
  • Lek med hunden din. Kast for eksempel pinne eller ball. 
  • Gi hunden din en “sikkerhetssone” som den kan oppsøke hvis den blir nervøs eller redd. Det kan ha godt av å ha et avskjermet område hvis det tordner eller du skal spille høy musikk. I “sikkerhetssonen” bør den ha et godt teppe å ligge på, og gjerne favorittleketøyet.