Derfor er Coton de Tulears den perfekte familiehunden

Bli kjent med den allergivennlige familiehunden og lær alt om Coton de Tulears pels, pleie og temperament. Les også om bomullshundens fantastiske vei fra pirathund til populær familiehund. 

Bomullshunden er en rase som er forholdsvis ny i Norge. Faktisk må vi bare tilbake til 1990-tallet før den første bomullshunden ble innført til Norge. I dag finnes det, ifølge wikipedia, rundt 300 Bomullshunder her til lands.

Coton de Tulear – bomullshundens historie

Det offisielle navnet på rasen er «Coton de Tulear». Coton i hunderasens navn refererer til det engelske ordet «cotton» som betyr bomull. Dette henviser til hundens karakteristiske bomullsaktige pels.

Den andre delen av rasenavnet, «de Tulear» har å gjøre med havnebyen Tulear på Madagaskar. Den store øya utenfor Afrikas sørøstlige kyst var i det 15. og 16. århundre et stort piratrede. Det er mye som tyder på at det var piratene som i disse århundrene bragte bomullshunden til øya som skipshund.

Coton de Tulear er av hundetypen Bichon og er blant annet beslektet med hunderasen Bischon Tenerife. Tenerife ligger på seilruten rundt om Afrikas horn. På hele denne skipsruten lå det i tidligere tider pirater som ranet til seg verdifulle skipslaster med krydder fra østen, silkestoffer og andre herligheter.

Det kan være pirater med forbindelse til Tenerife som har tatt samme tur rundt Afrika og ført med seg Coton de Tulears forfedre til Madagaskar. Deretter har hunden senere utviklet seg til bomullshunden som vi kjenner i dag.

Den royale bomullshund

Etter at piratene var borte fikk bomullshunden kongelig status på Madagaskar.

Det var i en periode kun medlemmer av øyas kongeslekt som hadde tillatelse til å ha en Coton de Tulear som kjæledyr.

Hvis man som vanlig borger ble tatt for å ha en bomullshund som kjæledyr kunne man faktisk bli dømt til døden.

Oppdaget i 1970-årene

Til tross for sitt sjarmerende vesen og utseende ble bomullshunden først innført til resten av verden i 1970-årene. Det var nemlig først omkring dette tidspunkt at den amerikanske doktor, Robert Jay Russel, oppdaget hunderasen på Madagaskar.

Det var også først i første halvdel av 70-årene at det begynte å bli ført stamtavler for Coton de Tulear i Europa og USA.

Bomullshundens personlighet

Bomullshunden er en liten selskapshund som elsker lek og moro. Den er kjent for å være lærenem, trofast og svært lett å oppdra. Rasen passer, overraskende for noen, godt som agilityhund – og den elsker det.

Det anbefales å vente til hunden er voksen før man begynner med agility. Dette skyldes at musklatur og knokler helst skal være ferdig utviklet.

En bomullshund kan til tider være utrettelig. Coton de Tulear kan gå tur i timesvis og fortsatt ha energi til videre lek etterpå.

Coton de Tulear er generelt en sterk og sunn rase som lett kan holde tritt med en aktiv eier.

Tilpasningsvillig hund

At bomullshunden er en liten energibunt, betyr ikke at du blir nødt til å flere kilometer lange turer hver dag. Hunden tilpasser seg lett familiens mønster.

Det betyr at du kan forme din hund fra den er valp. Et par gåturer om dagen, fordelt på en time eller to, vil være tilstrekkelig for hunden hvis den har vært vant til det fra ung alder.

Bomullshunden blir ofte kalt en klovnehund eller sirkushund på grunn av sin evne til å underholde. Den lærer lett triks og elsker å underholde sin eier.

Bomullshunden er beslektet med raser som Bichon Frise, Malteser og Havanese. Noen av disse er kjent for å være vanskelige å gjøre stuerene. Det kan også gjelde bomullshunden. Derfor er det viktig å være standhaftig med «pottetrening» så fort du får valpen hjem.

Coton de Tulears størrelse, vekt og levetid

Bomuldshunden er en liten hunderase.

  • Hunnene veier ca. mellom 3,5 – 5 kg.
  • Hannene veier litt mer, mellom 4 – 6 kg.
  • Høyden er mellom 24 og 34 centimeter på ferdig vokste hunder.

Bomullshunden er generelt en sunn rase som normalt blir 13-15 år. Hvis du får en sunn og rask valp fra en god oppdretter, kan du være ganske sikker på å ha hunden i mange år.

Bomullshundens fôr‎ og spisevaner

En av de mest interessante tingene ved bomullshunden, er spisevanene. Rasen er nærmest altetende og spiser gjerne både kjøtt og grønnsaker.

Det er dog ikke anbefalt at du fjerner kjøtt fullstendig fra hundens diett, men du kan med god samvittighet gi den grønt ved siden av dens vanlige fôr, så lenge spisevanene blir innført fra den er valp.

Pels og pelspleie hos en bomullshund

Bomullshunden har, i motsetning til mange andre hunderaser, ingen underull. Rasen har kun dekkhår. Det betyr at den ikke feller underull og derfor unngår du en overflod av hundehår i huset. Dette betyr ikke at du slipper unna pelspleie når du skaffer deg en bomullshund.

Bomullshunden mister løpende og helt naturlig sine hår. Disse kan sette seg fast i pelsen og danner floker hvis du ikke jevnlig tar deg tid til å børste den. Pelsen skal helst børstes to til tre ganger i uken.

Bomullshundens pels som valp

Når bomullshunden er valp, er ikke pelspleien så omfattende som hos eb voksen Coton de Tulear. Den blir mer omfattende når valpen er omtrent seks måneder gammel.

Men det er viktig at du bruker valpens første levemåneder til å gjøre den vant til å bli børstet og badet. På den måten vil den får et naturlig forhold til det, og dermed vil det kreve mindre tid senere.

Langhåret eller korthåret bomullshund?

Det finnes ikke to typer bomullshunder: En korthåret og en langhåret. De bomullshundene du møter med kort pels, skyldes at den har vært hos frisøren eller så har eieren klippet den selv.

Det er et personlig valg om du ønsker at hunden skal ha kort pels eller om de ønsker å la pelsen gro. Det er faktisk mulig å holde styr på pelsen uten at du trenger å klippe den kort. Regelmessig pleie og vask av pelsen vil sørge for at at hunden beholder sitt karakteristiske utseende. Best resultat får man ved daglig børsting og stell.

Uansett om du velger å la hunden ha kort eller lang pels, så anbefales det å vaske hunden cirka hver 3. uke.

Bomullshunden lukter ikke like mye som mange andre hunder kan gjøre. Dette er ytterligere en ting som mange finner attraktivt ved rasen. Selv når bomullshundens pels er våt, vil du ikke kjenne noen markant hundelukt.

Allergi – er bomullshunden allergivennlig?

Bomullshunden regnes som en allergivennlig hund, men det er ingen garanti for at den er allergifri. Men en positiv ting for pelsallergikere, er at bomullshunden ikke røyter så mye.

Hvis du eller noen i familien er pelsallergikere, bør dere oppsøke noen som har en Coton de Tulear. På den måten kan du finne ut om du og andre familiemedlemmer tåler å omgås rasen.

Egner Coton de Tulear seg som familiehund?

Denne rasen knytter seg tett til sine eiere og til sin familie. Bomullshunden følger sine mennesker overalt. Den elsker å leke med alle familiemedlemmer – gjerne dagen lang.

En bomullshund er svært sosial og trives normalt også sammen med andre husdyr. Rasen liker derfor ikke å være alene i mange timer. Dette er viktig å ta med i betraktningen hvis du vurderer å skaffe deg en bomullshund.

Bomullshunden er et fornuftig valg som familiehund, men med små barn i familien bør man vente til barna har nådd en viss alder. Bomullshunder kan lett bli skremt av høye barneskrik og uberegnlige bevegelser. Utsettes de for dette som hvalper, kan de bli sky og stresset.

Men det hersker ingen tvil om at bomullshunden, er en av de mest opplagte valg som familiehund.

4 viktige ting du bør tenke på før du skaffer deg en Coton de Tulear:

  • Hva gjør du med hunden når du skal på ferie? Bomullshunden må ikke føle seg forlatt. Den føler seg mest trygg og trives best sammen med mennesker
  • Hvem skal ta seg av bomullshundens pelspleie tre ganger i uken de neste 14 årene?
  • Vil du at hunden skal være langhåret eller korthåret, og har du eventuelt økonomien til å gå til hundefrisør med den?
  • Er du nok hjemme til å stimulere og bruke tid sammen med hunden?

Kilder: terrificpets.com, yourpurebredpuppy.com, coton-de-tulear-care.com.