11 hunderaser som ikke røyter

Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite. 

Hunderasene som røyter minst, er de hundene som har lang pels uten underull.

Det finnes hunder som røyter mindre enn andre og det skyldes helt enkelt en ting. Hunderasene som røyter minst, er de hundene som har lang pels uten underull. Disse hundene røyter lite, men pelsen deres krever ofte mye børsting og stell.

Mange av disse hundene regnes også som mer allergivennlige enn andre, men om du er veldig allergisk anbefales det å ikke kjøpe hund.

1. Bichon frisé

Bischon frisé tilhører barbichon-familien som består av fire raser: Bolognese, malteser og bichon havanais som nå kalles bichon frisé.

Ingen av disse fire hunderasene røyter særlig mye.

Bichon frisé - røyter lite

En bichon frisé er aktiv, leken og elsker å mosjonere. I en bichon frisé får du en hund som alltid er i godt humør og som er en fantastisk familiehund.

Bischon frisé blir omtrent 30 centimeter høy. Den har en fin silkeaktig, hvit pels med små krøller. Pelsen krever en del pleie i form av børsting.

2. Bichon havanais

Bischon havanais er Cubas nasjonalhund, hvor den også stammer fra.

En bichon havanais er en liten hund, full av liv og godt humør. Den blir sjeldent hissig, men ofte kjærlig og lekesyk. Bischon havanais er generelt meget blid og en glimrende familiehund.  Bichon havanais er også på listen over de mest populære hunderasene i Norge.

Bichon havanais Foto: iStockphoto

Løshårene fester seg på ytterpelsen, og derfor bør den børstes ofte.

3. Bolognese

Den tredje hunden i familien er bolognesen som stammer fra Italia. En bolognese er liten, vennlig, følsom og intelligent.

Bolognese - røyter liteFoto: iStockphoto

Rasen knytter seg tett til sin familie, men er litt mindre sosial når den møter fremmede. Den har tendens til å være litt mer reservert enn andre bichoner i familien. Bolognesen er også den minst aktive av de fire i bischon-familien.

Rasen veier 3-4 kg som voksen og blir ikke høyere enn 25-30 centimeter. Pelsen er langhåret og røff.

4. Malteser

Den siste hunden i familien er den lille livlige malteseren. At den er intelligent, kjærlig, blid og lekesyk, gjør at den finner veien inn i de flestes hjerter. Rasen stammer også fra Italia og er en selskapshund som vil gjøre alt for sin eier.

Malteser - røyter liteFoto: Pixabay

Malteseren blir 21-25 cm høy og veier 3-4 kg. Rasen har en silkeaktig pels som ikke røyter.

5. Chinese crested

Chinese crested er en hunderase som finnes i to varianter: En hårløs og en langhåret variant.

Chinese crested er en sjelden rase, som man ikke kan si helt sikkert hvor stammer fra. Rasens personlighet kjennetegnes ved at den er kjærlig, liker barn og passer godt som familiehund. En chinese crested elsker å leke.

Chinese crested - røyter liteFoto: Pixabay

Rasen blir omtrent 22-30 cm høy og veier som voksen 4,5 kg. Den hårløse varianten krever hudpleie, mens den langhårede varianten krever regelmessig børsting.

6. Coton de tulear

Coton de tulear, også kalt bomullshun, stammer opprinnelig fra Madagaskar.

Coton de tulear - røyter liteFoto: Pixabay

Rasens hannhunder blir omtrent 25-32 cm høye, mens tispene blir omtrent 22-28 cm høye.

Coton de tulear har en meget fin halvlang pels som ikke røyter.

7. Komondor

Komondoren er en stor, hvit hund med pels som minner om tykke snorer. Rasen stammer fra Ungarn. Opprinnelig var den en gjeter- og vakthund.

Dette er en meget sterk og hurtig rase, og pelsen gjør at den kan klare seg i skikkelig uvær. Komondoren knytter seg tett til sin familie og har en tendens til å bli aggressiv ovenfor fremmede hunder, hvis den ikke blir sosialisert fra den er valp.

Komondor - røyter liteFoto: iStockphoto

Rasens hannhunder blir minimum 70 cm høye og veier 50-60 kg. Tispene blir minimum 65 cm høye og veier omtrent 40-50 kg.

Den snoraktige pelsen skal ikke børstes, men holdes ren.

8. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en italiensk hunderase. Den lille arbeidshunden har sterke sanser, er loyal, kjærlig og leken. Rasen er lett å trene og trives godt sammen med andre dyr.

Lagotto romagnolo - røyter lite Foto: iStockphoto

Den lille hunden har en spesielt sterkt utviklet luktesans og blir ofte brukt til å finne trøfler. I tillegg blir den brukt som ettersøkshund, narkotikahund og sporhund.

Rasen passer godt som familiehund, men trenger mye stimuli og mosjon.

Det er mye pelsstell med en lagotto. Den røyter ikke, men må gres og klippes med jevne mellomrom.

9. Puddel

Puddelhunden finnes i mange forskjellige varianter. Du få den i mange forskjellige størrelser. Rasen er intelligent, aktiv og leken. Den knytter seg tett til sin familie og liker barn.

Puddel - røyter lite Foto: Pixabay

Pelsen er vannavstøtende, tett og krøllete og finnes i flere farger. Puddelen har en voksende pels som ikke røyter, men må klippes.

10. West highland white terrier

West highland white terrier er en lite sjarmør som ofte blir omtalt som westie. Dette er en familiehund som liker seg like godt i sofaen som i skogen.

West highland white terrier - røyter lite Foto: Pixabay

Westien beskrives som en typisk all-round hund som passer for de fleste familier. Den er glad i barn og andre hunder.

Hos denne hunden er pelsstellet svært viktig. Den bør gres nøye igjennom minst en gang i uken og trimmes jevnlig. En riktig stelt pels røyter omtrent ikke.

11. Shih Tzu

Shih tzu er en liten hunderase med aner fra Kina, hvor den var svært populær hos det kinesiske hoff. Rasen kan ha lang eller kort pels.

Shih Tzu - røyter lite Foto: Pixabay

Shih Tzu er en hund som krever mye pelsstell, men røyter ikke om pelsen blir ivaretatt som den skal.

Kilder: Dyrebar.no, wikipedia