10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

– Ikke alle hundeeiere er klar over at hunder kan ha en svært ukritisk appetitt. Særlig valper har lett for å få i seg noe de ikke skal. Akkurat som småbarn er det typisk for unge hunder å svelge småting de leker med, sier Silvia Jauernig ved AniCura Dyresykehus i Oslo til Newswire.

AniCura er et dyresykehus som jevnlig opererer hunder som har fått i seg farlige gjenstander. Noen hunder dør, mens andre overlever uten varige mén. 

– Det er svært viktig at en hund som har svelget et fremmedlegeme kommer raskt til operasjon. Dersom den har svelget noe skarpt, vil det fort kunne gå hull på tarmen, sier Ann Margaret Grøndahl, leder for Institutt for Sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Veterinærhøgskolen til Newswire.

Labrador med tikkende klokke i magen

– En gang fikk vi inn en labrador som ikke sluttet å kaste opp. Eieren hadde lagt merke til en merkelig lyd hver morgen, sier veterinær Birgitte Grann Greve ved AniCura Dyresykehus.

På et røntgenbilde av hunden syntes konturen av et armbåndsur.

– Klokka hadde en alarm som gikk av hver morgen. Heldigvis fikk vi fjernet armbåndsuret, og både hunden og klokka overlevde. Dette er bare ett at av mange eksempler på hva hunder får seg til å spise, sier veterinæren.

De fleste av dyrene som opereres på klinikken, er hunder. Katter spiser ikke så mye farlige ting. Men siden de er glad i å leke med tråd, hender det at de svelger tråd som blir liggende i magesekken og stoppe til fordøyelsen.

Retrievere er kjent som de mest «sultne» hundene, men Jauernig har ikke erfart at de er verre til å svelge fremmedlegemer enn andre raser. Skillet går først og fremst på alder.

I denne hundemagen ble det funnet en knappenål som måtte opereres ut. Foto: AniCura

Ofte undertøy

I motsetning til barn, som snart skjønner at små legoklosser skal lekes med og ikke spises, fortsetter mange hunder å spise mye av det de måtte komme over. For eksempel er undertøy svært populært, noe veterinærene mener har med lukten å gjøre. 

En av hennes første erfaringer fra Dyresykehuset i Oslo var en hund som hadde spist en tube ekspandere lim. Den hadde est opp og lå som en knallhard håndball inne i magesekken til hunden.

– Til tross for at dette var en etsende masse og ikke lett å fjerne, var operasjonen vellykket, sier Grann Greve.

Ha det ryddig!

– Hva gjør man når man oppdager at hunden har spist noen den ikke bør?

– Er det myke gjenstander som sokker, undertøy eller tråd, gjelder det å få hunden til å kaste opp. Den må tas til veterinær for å få et brekningsmiddel. Blir tekstiler liggende i mage og tarmsystem, kan det føre til alvorlig forstoppelse, sier Jauernig.

Hun gir også følgende råd til hundeiere:

– Ha det mest mulig ryddig rundt dere, i hvert fall når hunden er alene. Oppbevar skittentøy i en kurv med lokk og ikke la barnas legoklosser ligge omkring og flyte.

Her er noen eksempler fra AniCura Dyresykehus på hva hunder har spist:

  1. Armbåndsur innstilt på alarm
  2. Saks
  3. Truser, sokker og strømpebukser
  4. Ekspanderende lim
  5. Nåler og sikkerhetsnåler
  6. Narresmokker
  7. Poleringstwist
  8. Deler av leker og hele leker
  9. Utygde kotelettbein og maiskolber
  10. Sand og steiner

Kilde: Newswire