10 fakta om familiehunden shih tzu

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse. Her er 10 nyttige ting å vite om hunderasen Shih Tzu for nåværende og kommende eiere.

Shih Tzu er den perfekte familiehund med sitt vennlige sinn og beskjedne størrelse.

Shih Tzu – en moderne hunderase

Shih Tzu er en populær hunderase i Norge Det er ikke så rart, for Shih Tzu har alt som moderne mennesker ser etter i en hund:

  • Shih Tzu er avlet frem som en selskapshund
  • Shih Tzu røyter ikke så mye, selv om den har dobbelt lag med pels
  • Shih Tzu er perfekt som innehund og trenger lite mosjon
  • Shih Tzu er en liten hund, og miniatyrhunder blir mer og mer populære

Shi Tzuens utseende er også vanskelig å stå i mot, med mørke øyne og oppstående hale.

Men det er noen ting du bør ta med i betraktningen hvis du vurderer en Shih Tzu som din neste hund. Pelsen kan være krevende for en hundeeier.

Rasen har på grunn av sin flate snute også vanskelig for å avkjøle luften når det er varmt, noe som gjør at den er utsatt for heteslag.

10 nyttige fakta om Shih Tzu

Her har vi samlet 10 ting som det er verdt å vite om Shih Tzuu-hunden:

#1 Shih Tzu – den tibetanske puddel
#2 Den kinesiske keiserhund
#3 Størrelse, vekt og alder
#4 Shih Tzu som familiehund
#5 Pelspleie hos Shih Tzu
#6 Shih tzu røyter lite
#7 Underbitt hos Shih Tzu
#8 Shih Tzu har mange navn
#9 Shih Tzu finnes i mange farger
#10 Tyveri av Shih Tzu

#1 Shih Tzu – den tibetanske puddel

Det eksisterer kinesiske avbildninger av hunder helt tilbake til 600-tallet, og disse minner om Shih Tzu-hunden. Rasens opprinnelse er usikker. Mye peker på at Shih Tzu er blitt utviklet som rase i Tibet. Et av rasens mange navn er faktisk “den tibetanske puddel”.

En teori går ut på at Shih Tau ble brukt som vakthunder i templer av tibetanske munker. Det var ikke for at de skulle skremme noen vekk, for det sørget større hunder for. Shi Tzu er en årvåken hund av natur og de ble brukt til å varsle når fremmede nærmet seg.

#2 Den kinesiske keiserhund

Senere ble flere eksemplarer av de tibetanske tempelhundene gitt i gave til kinesiske keiere. I disse kretser ble rasen etterhvert veldig populær. I Kina ble den videreavlet til å fungere som skjødehund og selskapshund.

I Kina fikk den navnet Shih Tzu Kou eller Shih Tzu. Det kan oversettes med “lille løve”. Navnet skal oppfattes som et hedersnavn, da løven er et høyt verdsatt dyr i Kina.

Keiserne i Kina holdt gjerne Shih Tzu for seg selv. Det var et privilegium å eie en Shih Tzu, om noen overhodet slapp utenfor de keiserlige kretser. Det betød at det tok lang tid før Shih Tzu nådde vesten. Det skjedde faktisk ikke før i 1930-årene.

#3 Størrelse, vekt og alder

En Shih Tzu er den typen hund som man i den engelsktalende verden kaller for en “leketøyshund” (“toy dog”). Det skyldes hundetypens beskjedne størrelse og dens funksjon som selskapshund.

En Shi Tzu er såpass liten at den får plass i en sykkelkurv, men dette gjelder ikke alle eksemplarer av rasen. Her er noen tall og fakta om Shih Tzu sin størrelse, vekt og alder:

  • Vekt: mellom 4 og 8 kg. Hannene er litt større enn tispene
  • Høyde: mellom 20 cm og 28 cm
  • En Shih Tzu er ferdig vokst etter ca. 10 måneder.
  • Alder: Maksalder for en Shih Tzu er mellom 12 og 17 år

#4 Shih Tzu som familiehund

Shih Tzu har et omdømme for å være menneskeglad og svært familievennlige. Den har ikke noe større ønske enn å være venner med alle i familien. Den er rett og slett en lojal, hengiven familiehund, som samtidig er svært utadvendt og svært vennlig mot mennesker og andre kjæledyr.

Det kan være vanskelig å trene og få Shih Tzu til å adlyde kommandoer. En viss stahet er nemlig vanlig for rasen. Derfor lønner det seg å starte tidlig med oppdragelsen, være konsekvent og ikke gi opp for tidlig, hvis den i første omgang ikke vil lære seg øvelser eller adlyde kommandoer.

Den trives også god med barn. Hvis det er småbarn eller babyer i huset bør man, som med de fleste hunderaser, helst ikke la hundene være alene med de små. I hjemmet viser Shih Tzu stor lekeglede, og det kan virke overveldende på små barn og resultere i mindre ulykker.

Shih Tzu er som nevnt en årvåken hund som reagerer raskt når fremmede nærmer seg. Den er dog ikke noe førstevalg som vakthund, da den raskt aksepterer fremmede. Så hvis det kommer en tyv, vil den raskt oppfatte inntrengeren som en venn, og ikke en trussel.

Shih Tzu er som nevnt en årvåken hund som reagerer raskt når fremmede nærmer seg.

Er det mulig å ikke la seg sjarmere av en shih tzu? Foto: iStockphoto

#5 Pelsstell hos Shih Tzu

Å ha en Shih Tzu forutsetter at man har tid til å stelle pelsen. Som utstillingshund har Shih Tzu ofte en lang, silkeaktig pels. Den krever daglig pelspleie. Langhårede premiehunder bør børstes minst hver annen dag.

Hvis din Shih Tzu derimot skal være en familie- og selskapshund, er det greit å holde pelsen kort, og det er det de fleste gjør. Da er det nok å børste din Shih Tzu en gang i uken. Men en kortklipt Shih Tzu må også klippes innimellom.

En Shih Tzus pels vokser raskt og det kan raskt oppstå floker, hvis man forsømmer pelsstellet. Pelspleie er altså noe som følger med rasen. Det er derfor smart å venne hunden til å bli klippet og børste fra tidlig alder.

En Shih Tzus pels vokser raskt og det kan raskt oppstå floker, hvis man forsømmer pelsstellet.

#6 Røyter ikke så mye

Støvsugeren trenger ikke bli overarbeidet etter at du har skaffet deg en Shih Tzu. Rasen røyter ikke så mye som man skulle tro at en langhåret hund ville gjøre. Den hårete lille hunden har forøvrig både underpels og ytterpels.

Man ser av og til Shih Tzu med en liten hestehale på toppen av hodet, og det gjelder ikke bare utstillingshunder. Hestehalen har faktisk et formål, og det er at hundens lange hår ikke skal dekke over øynene.

#7 Shih Tzu har underbitt

Shih Tzu tilhører de såkalte brachycephaliske rasene, kortsnutehunder. Det vil si hunder som har et forkortet kranie. Det er et trekk som bevisst er fremavlet i flere hunderaser, og som kan ha uheldige følger. Mopsen og den engelske bulldog, som begge har ekstraordinær flat snute, kan ha store problemer med pusten. Deres hoder er dessuten så store at del av dem kom til verden med keisersnitt.

Så ille er det heldigvis ikke med Shih Tzu, selvom den har underbitt og et forholdsvis flatt ansikt. Shih Tzuens hodeform kan allikevel gjøre den utsatt for heteslag. Varm luft har har sammenlignet med hunder med lengre snuter ikke samme mulighet for å bli avkjølt, før den når ned i lungene. Det er derfor en god ide å holde Shih Tzu innendørs på svært varme dager.

#8 Shih Tzu har mange navn

Shih Tzu har mange navn. I tillegg til at den kalles “tibetansk puddel” og “løvehunden”, kalles den også “under-bordet-hund, “den hellige hund”, “lykkebringeren, “dødsdragehund” og “chrysanthemum-hund”

#9 Den finnes i mange farger

Shih Tzu-hunden finnes i en rekke farger og nyanser. Fargene går fra sort til sølv og hvit til gull. Derfor er det enkelt å finne en Shih Tzy i den fargen man ønsker seg. Foreldreparets pelsfarger forteller ikke mye om valpenes fargesammensetning.

Helt tilbake fra sin kinesiske fortid har Shih Tzuer med hvit pannelugg og hvit haletipp vært populære, og det er fortsatt slik.

#10 Tyveri av Shih Tzu

En Shih Tzi er en av de hunderasene man ikke bør forlate bundet utenfor butikken. Hunderasen er nemlig populær blant hundetyver, og kan videreselges for flere tusen kroner.
Det er ellers et vanlig karaktertrekk ved Shih Tzu at den er vennlig ovenfor fremmede, og det er i denne sammenheng en stor ulempe.

Hvis en fremmed forsvinner med en Shih Tzu, vil hunden muligens være litt forvirret, men rasens tillitsvekkende og menneskevennlige gemytt vil nok dessverre gjøre at den raskt legger sin elsk på tyven. En Shih Tzu er dessuten såpass liten at den er lett å ta med seg.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!