Forebygging er beste medisin. En glad katt er en frisk katt. God flåttbeskyttelse, regelmessig ormekur, næringsrikt fôr og et godt hjem, er det en glad katt trenger.
Kattens lungeorm
Stadig flere katter rammes av kattens lungeorm. Katter får i seg smitten gjennom kontakt med snegler og snegleslim, eller gjennom byttedyr som gnagere og fugler som har spist infiserte snegler. Man vet ikke hvor mange katter som bærer parasitten, men det ser ut som det er mest vanlig langs kysten på Vestlandet, selv om det er rapportert positive prøver andre steder også.
Voksne lungeorm lever i lungevevet, hvor de legger egg. Når eggene klekkes passerer larvene luftrøret, svelges og skilles ut i avføringen. Deretter tas larvene opp av snegler som blir mellomverter, der larvene utvikles til smittsomme larvestadier. Derved er smittesirkelen i gang.
Det kan ta litt tid å oppdage at katten ikke er frisk. Ormene sitter i lungene og kan gjøre katten trøtt, den kan hoste eller få anstrengt pust og unormale pustelyder.
«Kattene smittes på den tiden av året når sneglene er aktive, men symptomene kommer ofte ikke før mye senere etter at lungevevet er skadet. Mange katter får først symptomer om vinteren og ut på våren», sier Sasja Rygg i AniCura.
Man finner parasitten ved å analysere prøver av kattens avføring. Katten behandles med ormekur.
Kattens spolorm
En spolorm produserer 6 millioner egg i måneden! En ubehandlet katt kan derfor raskt smitte hele området den ferdes i. Hvis katten din er utekatt bør den behandles regelmessig med ormekur fordi små byttedyr er en vanlig smittekilde for innvollsorm.
En riktig ormekur behandler både spolormlarver, spolorm, lungeorm og flere typer bendelorm.