ANNONSØRINNHOLD

Helsefarlig omsorg: Overvektige katter et dyrevelferdsproblem

Nå er nærmere 50 % av kattene våre overvektige. Eieren undervurderer ofte sin katts vekt.

«Overvekt blant kjæledyr er en stor utfordring som vi ikke snakker om. Det er et ubehaglig emne innpakket i fordommer, skyld og skam»

Alex German, Professor veterinærmedisin, University of Liverpool

Visste du at det er ganske vanskelig å slanke en katt?

«Å være overvektig er blitt den nye normalen», sier veterinær Kristina Johansen, veterinær hos AniCura og ekspert på forebyggende medisin og ernæring. Overvekt er et økende problem både blant katter og mennesker. Overvekt hos katten din leder til betennelsesreaksjoner i kroppen, og øker risiko for diabetes med 400 %. Bare 1 kg overvekt kan redusere insulinfølsomhet med 30 % hos katter. Overvekt blant kattene våre øker også risiko for urinveisproblemer, lammelser, munnhulesykdom, artrose og belastning på ledd, hudsykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, fettlever, økt risiko for noen krefttyper og et kortere liv. For mange kilo skaper også ubalanse i bakteriefloraen i fordøyelsessystemet, et svært komplekst organ som har innvirkning på hjerne, lever, lunger, hud og humør.

Hvor sunn ville du følt deg om du stappet fem muffins i munnen etter hvert måltid? 
Visste du at for katt så er:
1 teskje fløte = 3 muffins
2 teskje tunfisk = 4 muffins
1 bit leverpostei = 2 muffins
Alle verdier er kalkulert ut fra en middels stor hund på 10 kg, og en katt på 4 kg.
Kilde: AniCura

Overvekt er et økende problem både blant katter og mennesker. Overvekt hos katten din leder til betennelsesreaksjoner i kroppen, og øker risiko for diabetes med 400 %. Bare 1 kg overvekt kan redusere insulinfølsomhet med 30 % hos katter.

Overvekt blant kattene våre øker også risiko for urinveisproblemer, lammelser, munnhulesykdom, artrose og belastning på ledd, hudsykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, fettlever, økt risiko for noen krefttyper og et kortere liv.

For mange kilo skaper også ubalanse i bakteriefloraen i fordøyelsessystemet, et svært komplekst organ som har innvirkning på hjerne, lever, lunger, hud og humør.

Drikker lite

Katter får mye av væskebehovet dekket gjennom maten. De drikker ikke så mye utenom, og derfor kan en kombinasjon av våt- og tørrfôr være smart.

«Det er viktig at katten får nok vann for å unngå urinveisinfeksjon eller opphopning av avfallsstoffer i urinen. Man kan også forebygge overvekt ved å la katten spise fôr med mer væske. Vann feter den ikke opp, men gjør katten mer mett», sier veterinær Kristina Johansen.

Fôr som forebyggende medisin

Husk også at katter fysiologisk sett er kjøttetere, og skal ha animalske proteiner.

«Fôr kan i noen tilfeller være like effektivt som medisin. Det viktigste er den forebyggende effekten av riktig fôr på sykdom og overvekt, men fôr kan også bidra til vektreduksjon og bedre helse for allerede overvektige katter», sier veterinær Kristina Johansen. «Vi veterinærer må også bli flinkere til å gi gode råd om ernæring til pasientene».

Råd til hva du kan gjøre om dyret ditt er overvektig

  • Reduser matinntaket. Gi slankefôr til katten, og vær nøye med porsjonsstørrelsene. Reduser i tillegg mellommåltider og godbiter.
  • Når katten din søker kontakt, er det ikke nødvendigvis for å få mat! Når du belønner slik atferd med mat lærer katten at når den initierer kontakt får den en belønning.
  • Gi katten flere små måltider, som 2-4 om dagen. I naturen fanger katter smådyrbytte omtrent 2 ganger hver dag. Katten behøver ikke ha tilgang til mat hele tiden.
  • Den beste forebygging mot artrose er en aktiv og slank katt. Lek katten i form. Katter er vanskeligere å mosjonere enn hunder, men leking med ball, snøre eller laser kan få god fart på den.
  • Et godt tips for slanking av katt er å plassere skålen i høyden. Dette gjør at katten må hoppe eller klatre for å få tak i maten.
  • Søk råd hos veterinær. Mat kan være medisin og gi bedre livskvalitet og helse, hvis maten inneholder de næringsstoffene katten din trenger. Veterinæren kan gjennomføre en helsesjekk og hjelpe med fôr-veiledning og veiing.

Kilder:

https://www.petmd.com/cat/conditions/digestive/c_ct_obesity

https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-018-0359-7

Hoenig et al., 2007

Karakan et al., 2021; Caraboti et al., 2015, BissonT et al 2009

Undersøkelser blant ville cheetaher viser at kattedyr skal ha kjøtt i menyen. (Becker et al., 2015, Plos One)
https://nagonline.net/wp-content/uploads/2016/02/28_Dierenfeld.pdfhttps://biblio.ugent.be/publication/7202597/file/7245373