ANNONSØRINNHOLD

Guide til riktig mat for hund og katt

Ung, gammel eller overvektig? Slik gir du kjæledyret ditt riktig næring.

Riktig næring har mye å si for kjæledyrenes helse, pels og livskvalitet. Har kjæledyret ditt fått litt sliten pels i løpet av sommerferien eller beveget seg mindre enn vanlig i det varme været, er det smart å tenke litt ekstra på helse og ernæring. Her kommer noen gode tips for sunne og friske firbente.

 

 

Kaloriinntak og bevegelse

For å skape gode matrutiner for kjæledyret ditt må man tenke på hvor mye dyret veier og hvor mye det beveger seg. Aktive dyr trenger naturligvis mer mat enn rolige og stillesittende. Selv om det er fristende å gi katten eller hunden middagsrester og godbiter, fører dette til ernæringsmessig ubalanse, og det er fort gjort at dyret får i seg for mange kalorier enn det som er anbefalt.

 

“Hva?? Kan jeg ikke få så mange godbiter jeg vil?” Det beste for dyret er å begrense godbitene – dette er nemlig kaloribomber for små dyr.

 

Valper og kattunger

Valper og kattunger vokser og har derfor har spesielle ernæringsbehov. Hvor mye mat valper skal ha varierer ut fra rase og størrelse. Behovet for proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler skiller seg også for ulike raser, hvor lenge valpen vokser og hvor stor den skal bli. iPet har et stort utvalg av kvalitetsfôr som er godt tilpasset forskjellige raser og størrelser. Hva du fôrer valpen med kan ha stor innvirkning på hundens helse resten av livet, og det er viktig å tilpasse fôret så lenge hunden er i vekst. Valper i vekst trenger mye mer proteiner enn voksne hunder, og det er viktig å sjekke både protein- og kjøttinnhold når du velger fôr.

 

 

Akkurat som valper trenger også kattunger i vekst mye proteiner. Det lønner seg å velge fôr av god kvalitet for de små, billigfôr fra vanlige butikker inneholder ofte mye salt og mineraler som ikke er så gunstig for kattunger. Hvis du er ute etter kvalitetsfôr som ikke koster skjorta er Farmina et godt alternativ. Dette er rikt på proteiner og energi og gir en balansert vekst, dessuten er det enkelt å fordøye for små kattemager. 

 

 

 

Aktive jakthunder

Hunder som skal være mye aktive i perioder, enten det er lange, krevende turer eller jaktsesong, trenger et annet fôr enn det dagligdagse. Hundens energibehov kan øke 2-3 ganger mer enn normalt under jakt og aktivitet, og fôret bør derfor inneholde blant annet mer fett for å opprettholde hundens prestasjonsevne. Essential Stamina har høyt innhold av både proteiner og fett, og er derfor ideelt for hunder som trenger ekstra energigivende måltider.

 

For lange turer og jaktdager er det lurt å ha med utstyr til fôring slik at hunden kan få påfyll underveis. Et lett reisesett er perfekt ute i naturen! Dersom hunden trenger å få opp energinivået raskt under jakt er det også en idé å bruke Sport X drikkepulver. Pulveret er enkelt å ta med på tur og kan blandes med vann. I tillegg til å få tilbake energi, hjelper også pulveret med å restituere bedre etter anstrengende arbeid.

 

Godt for de eldre

Når katter og hunder blir eldre synker energibehovet, og det er viktig å tilpasse fôret for å unngå at dyret blir overvektig. Eldre hunder blir også stivere i leddene og trenger derfor fôr med næringsstoffer som styrker leddene. Eventuelt kan man tilsette flytende tilskudd i fôret. Essential The Mobility Blend er et tilskudd som bedrer stivhet i hofter, ledd og muskler, og passer spesielt godt for aldrende hunder som har problemer med hofteleddet.

 

Eldre katter kan også oppleve stivhet i kroppen. I tillegg kan de støte på problemer med tennene og tannstein, og de indre organene får større belastning. Et godt seniorfôr hjelper med å opprettholde funksjonene, for eksempel i nyrene, og minsker belastningen på de utsatte organene. Noen katter vil også ha mindre matlyst på sine eldre dager, og da kan man prøve å blande inn litt godt og velsmakende våtfôr sammen med tørrfôret.

 

En katt regnes som senior fra den er 8 år gammel.

 

Sliter dyret ditt med overvekt?

Både katter og hunder kan bli overvektige og årsaken er enkel: for mye mat og for lite mosjon. Overvekt kan både føre til livsstilssykdommer og minske dyrets levetid, og derfor bør det tas på alvor! Når du skal velge slankefôr til dyret ditt bør du se etter fôr med høyt fiberinnhold.

 

De fleste hunder er overvektig på grunn av for mye fôring. Voksne hunder trenger ikke mer enn to måltider om dagen, og du kan med fordel velge slankefôr. Fôret fra Farmina er ekstra næringsrikt med over 90 prosent animalske proteiner, uten korn og med alt det gode grønnsaker har å tilby.

 

 

Det er ofte lettere å aktivisere hunder enn katter, og er katten din mye innendørs og samtidig overvektig er det lurt å gjøre noen ekstra tiltak. Prøv ut forskjellige leker og baller for å få katten opp av sofaen. iPet har et stort utvalg av lekestenger, lasere og andre ting som kan få fart på aktiviteten. Det er lurt å begrense godbitene, men skal man først gi litt godt kan det være smart å gjemme en bit på et sted der katten må være i litt bevegelse for å få tak i den.

 

 

Dersom aktivitet og mindre godbiter ikke fører til vekttap finnes det også godt slankefôr til katter, blant annet har Farmina en egen serie kalt Farmina N&D, som står for “Natural & Delicious”. Farmina N&D inneholder ikke korn, dette er nemlig erstattet med animalske proteiner. Fôret er ment for å forebygge overvekt og diabetes takket være lav glykemisk indeks, og sørger for at katten får energi hele dagen.

 

iPet er en nettbutikk med et bredt utvalg av mat og utstyr til både katt, hund og andre kjæledyr. Sjekk ut det store sortimentet her.

 


Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio for iPet.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler